DawidS28 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Witajcie Jest sobie kontroler domeny na Win2k8 Server. Mam na nim jakieś 1k użytkowników, chcę ustawić z góry limity dla danej grupy userów dotyczące limitów zajmowania dysku (256 MB na osobę). Chodzi oczywiście o konta już istniejące. Da się to jakoś szybko zrobić? Odnośnik do komentarza
jacekdut Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Nie wiem jak jest w w2k8 ale w w2k3 jest tak : Wchodzisz w właściwości dysku np. E:, wybierasz zakładkę przydział i na tej zakładce ustawiasz wszystko co trzeba: włącz zarządzanie przydziałami, odmów miejsca użytkownikom przekraczającym limit przydziału, ustawiasz limit i poziom ostrzeżeń oraz opcje logowania przydziałów dla tego dysku (tzn. czy ma być rejestrowane zdarzenie przekroczenia poziomu ostrzeżeń i czy ma być rejestrowane zdarzenie przekroczenia limitu). No i to by było na tyle jeśli chodzi o global, indywidualne ustawienia można zmieniać po wybraniu przycisku "wpisy przydziałów". Rozważ te ustawienia tzn. sposób ich wprowadzenia. Jeżeli masz już 1k użytkowników i dysk na którym chcesz pokazać kto rządzi zawiera ich profile to ... lepiej ustawić na początku przydział trochę wyżej by mogli w ogóle coś zrobić po zalogowaniu, a przed wprowadzeniem przygotuj ich jakimś emailem że takie coś będzie wprowadzane bo ... może się tak zdarzyć że 1k ludzi ukręci ci łeb Kurcze nie doczytałem twojego posta. Przepraszam. "dla danej grupy userów". Wycofuję się raczkiem. dla pojedynczego użytkownika można użyć polecenia fsutil. fsutil quota modify e: 200000 256000 domena\użytkownik, noa ale do tego trzeba by mieć listę użytkowników i przelecieć ich w skrypcie. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Ok, dzięki. Napiszę sobie skrypt. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi