wiaderko33 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Witam. Od jakiegoś tygodnia, strasznie wolno działa mi mój laptop. Stosunkowo jest nowy (kupiłem go w czerwcu) i dość dobry. Wypisze pare objawów: - strasznie dlugo się uruchamia, - strasznie długo się wyłącza i do tego zawsze po kliknieciu "zamknij" pokazuje się "komputer czeka na wyłączenie programów" i jest takie jakby miejsce gdzie powinny być wypisane te programy, ale to pole jest puste. Są opcje Anuluj oraz Wymuś zamkniecie, ale jak się poczeka z minute to komputer sam się wyłączy, - przy próbie uruchmienia pliku/aplikacji zawieszka na 10sec, dopiero po tym czasie komputer zaczyna reagować, - często podczas przeglądania internetu wyskakuje "brak odpowiedzi" i muszę zamknąć przeglądarkę, - przy przeglądanie stron, czesto pojawiają się tak jakby niesformatowane strony, widać ciagi skryptów, grafiki są zastąpione kwadratem z czerwonym krzyżykiem, po odświeżeniu wszystko wraca do normy. Dzieje się tak dla różnych stron, raz na 10-20min. - wszystko w przeglądarce zaczyna mrygrać podczas przewijania strony w dół/w góre, obojętnie jakie strony, jak zacznie się tak robić to we wszystkich zakładkach. Pomaga tylko wyłączenie przeglądarki. Dzieje się tak jeden/dwa razy dziennie. Nigdy tak się nie działo, wszystkie objawy pojawiły się mniej więcej w tej samej chwili. System Windows 7 64 bity (orginalny), wszystkie aktualizacje zainstalowane. Znajomy który się zna przeglądał mi log z OTL ale nic nie znalazł. Na jego polecenie wykonałem pełny skan na życzenie moim Avastem, nic nie zostało znalezione. Dodatowo skanowałem przy pomocy MBAM oraz TDSSKiller i też nic te programy nie znalazły. Znajomy postawił diagnoze, że może mam coś z dyskiem. Sprawdził go poprzez HDTune 2.55 oraz jakimś innym programem (nie pamiętam nazyw ale coś ze słowem SMART) i mówił, że dysk sprawny w 100%. Bardzo proszę o pomoc, jestem bezradny. OTL1.txt Extras.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Rzeczywiście w logach nie widać nic podejrzanego. Ja na twoim miejscu odinstalowałbym na próbę samego Avasta i sprawdził czy to aby on nie powoduje tych problemów. Na podstawie obecnych logów to własnie program zabezpieczający jest największym podejrzanym. Temat zmienia dział. Odnośnik do komentarza
wiaderko33 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Avasta używałem zawsze i nigdy nie było problemów. Wyłączyłem go nawet (też kolega tak sugerował) ale wszystkie problemy nadal występowały. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 To że kiedyś nie sprawiał problemów nie znaczy, że tym razem nie zaczał ich sprawiać. Wiele przypadków było takich na forum. A wyłączenie to nie jest sposób na sprawdzanie. Program należy całkowicie odinstalować i wtedy można dopiero oceniać. Odnośnik do komentarza
wiaderko33 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Ok, odinstalowalem dziś Avasta, komputer sie zrestartował, Po uruchomieniu usunełem ręcznie pozostałości po nim (folder AVAST Software w Program Files) i wyłaczyłem komputer. Znów uruchomiłem i dalej jest tak samo, objawy nie ustąpiły. Moge spowrotem ściągnąć Avasta? Mogę dodać jeszcze, że kombinowałem z wyłączeniem Zasory Systemu Windows, Windows Defender, itp. i również nic się nie zmieniło. Tak samo nie włączałem programów które startują wraz z systemem (aqq, gg, itp) i też bez skutku. CCleanerem również przeleciałem całość - bez skutku. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Obstawiam Asus WebStorage. Były już takie tematy. Wykonaj zalecenia @picasso z TEGO + odnośniki. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Po uruchomieniu usunełem ręcznie pozostałości po nim (folder AVAST Software w Program Files) i wyłaczyłem komputer. Tak na marginesie _ do pełnej deinstalacji Avasta, która usuwa sterowniki (samo usuniecie folderu programu niewiele daje) jest specjalne narzedzie. A Avast Unistall Utility http://www.avast.com/uninstall-utility Narzedzie uruchamiasz w trybie awaryjnym. Odnośnik do komentarza
wiaderko33 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 A za co dokładnie odpowiada ten Asus WebStorage? Nie moge znaleść jednoznacznej odpowiedzi w sieci. Nie mogę tego poprostu wyłaczyć w msconfig? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Co to jest to poczytaj w manualu. Ja nie wiem ale wiem jedno - im mniej softu Asusa tym mniej problemów. Tu nie chodzi o msconfig. Czytałeś i zastosowałeś porady @picasso z linkowanego tematu dokładnie - bo chyba poszedłeś na skróty. Dodatkowo czy zastosowałeś poradę @Belfegora? Odnośnik do komentarza
wiaderko33 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Czytałem z linkowanego tematu ale za bardzo nie rozumiem, pokaże koledze i on mi to wykona bo moja wiedze komputerowa ogranicza się do korzystania z przeglądarki. No i jeszcze problemy opisane w tych linkach są inne niż moje, moge przegladać foldery, tylko pliki otwieraja się dlugo + masa problemów z przeglądarką. Tak zastosowałem porade i odpalilem tego Uninstal Utility do Avasta ale to nic nie zmieniło. Teraz patrze sobie w ten msconfig i jest tam troche tego softu od Asusa, chetnie bym to powyłaczał jeśli jest to zbędne, ale boje się, że wyłącze coś ważnego. No i dziś jeszcze zaczęły pojawiać sie błędy na facebooku, nie wiem czy to wina fb czy mojego komputera, mianowicie widze tylko 8 ostatnich powiadomień po lewej stronie w boxie z aktywnoscią znajomych. Nie mogę przewinąć tego niżej. Kiedyś można było w nieskończoność... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Teraz patrze sobie w ten msconfig i jest tam troche tego softu od Asusa, chetnie bym to powyłaczał jeśli jest to zbędne, ale boje się, że wyłącze coś ważnego. Odpalasz soft widoczny w msconfig - sprawdzasz co realizuje - oceniasz potrzebę zamulania lapka - odinstalowujesz i sprawdzasz czy jeszcze jest w msconfig i wówczas usuwasz ptaszka. W tej kolejności. Natomiast Webstorage musisz wykonać zgodnie z poradami z linka. Ten soft sprawia problemy na W7 x64. Widzę edycję postu. W temacie fb - nie znam, nie używam i używał nigdy nie będę. Ale ten objaw może być związany dokładnie z Asus WebStorage. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 wiaderko33 a masz płyte z sterownikami i programami od Asusa? Bo jak masz - możesz spokojnie odinstalować dodane przez producenta programy. sorki, panowie trochę skołowany jestem edytke strzeliłem Odnośnik do komentarza
wiaderko33 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Nie mogę znaleść manuala w folderze z tym WebStorage, w necie coś wyczytałem, że służy to do dzielenia się plikami w sieci, jakiejś kopii zapasowej w sieci, synchronizacji... Nie mogę tego porostu odinstalować? Wydaje mi się to zbędne i nigdy z tego nie korzystałem. Samemu nie chce się brać za te porady z linku gdyż jak wspomiałem wcześniej za bardzo się nie znam i nie chciałbym czegoś popsuć, a kolega studiuje i będzie dopiero za tydzień w weekend. Szpecu a masz płyte z sterownikami i programami od Asusa? Bo jak masz - możesz spokojnie odinstalować dodane przez producenta programy. Płyty nie dostałem żadnej, ale jak odpaliłem lapka pierwszy raz od zakupu to pisało żebym nagrał cały system na płyty DVD, no i nagrałem 5 płytek DVD. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 @Belfegor a komu Ty odpowiadasz? @wiaderko33 Zacznij od sprawdzenia czy w Panelu sterowania -> Programy i funkcje jest pozycja Asus Webstorage. Jeżeli jest to wybierz opcję - Odinstaluj + restart. Odnośnik do komentarza
wiaderko33 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 wieslaw531 było i odinstalowałem i chyba wszystko działa poprawnie Jeszcze zobacze jak z przeglądarką bo problemy pojawiały się w raz z korzystaniem z niej, Ale pojawił sie nowy problem. Mianowicie, mam do laptopa podłaczony monitor, klawiature i mysz. No i po odinstalowaniu tego przestala mi działąć moje podłaczana klawiatura na usb, poprostu nie reaguje, do systemu musze zalogować się przy pomocy klawiatury laptopowej, Gdy sie zaloguje i wyciągne wtyczne od klawiatury zewnetrzej i znów podłącze to zaczyna działąć. Jak to naprawić żeby klawiatura na usb działała odrazu wraz ze startem systemu? A ta klawiatura jest firmy Tracer na USB, nie było do niej żadnych sterowników i zawsze śmigała poprawnie. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Dobrze. Nie wszystko na raz. Robiłeś restart? Czy potrafisz samodzielnie wykonać działania z linka od tego punktu: https://www.fixitpc.pl/topic/6145-blad-eksplorator-windows-przestal-dzialac-podczas-otwierania-folderow/page__view__findpost__p__46244? Zwracam uwagę na pobranie właściwej wersji ShellExView - x64. Odnośnik do komentarza
wiaderko33 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Dobrze. Nie wszystko na raz. Robiłeś restart? Czy potrafisz samodzielnie wykonać działania z linka od tego punktu: http://www.fixitpc.p...dpost__p__46244? Zwracam uwagę na pobranie właściwej wersji ShellExView - x64. Tak robiłem restart, i zaraz po napisaniu tamtego posta wyskoczyło coś od tego Asusa WebStorage, że wystąpił jakiś błąd i że wszystko już jest ok i musze zrestartować system. I tak też zrobiłem i po restarcie klawiatura zaczęła działać Mimo wszystko jeszcze raz manualnie wyłączyłem komputer, poczekałem z minute i znów uruchomiłem. Podczas włączania na monitorze wyświetlało się tylko logo Asusa i nic się nie działo, system dalej się nie ładował. Wyłączyłem przyciskiem i znów odczekałem chwile i tym razem system się włączył normalnie. Klawiatura działa. Pliki otwierają się normalnie. Konieczne jest pobieranie tego SehllExView skoro już nie mam Asus WebStorage a problem najprawdopodobniej został rozwiązany? (jeszcze nie wiem jak z przeglądarką bo problemy występowały po czasie). Dzieki wielkie za pomoc Edit: Na dysku w folderze po tym Asus WebStorage został jeszcze folder, i jest w nim m.in. ASUSWSShellExt64.dll, można tu usunąć? Edytowane 8 Stycznia 2012 przez wiaderko33 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 ZRÓB TO CO PISAŁEM WYŻEJ!!! Jeżeli potrafisz. W cytowanym linku masz obrazki. Niczego nie usuwaj. Odnośnik do komentarza
wiaderko33 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 ZRÓB TO CO PISAŁEM WYŻEJ!!! Jeżeli potrafisz. W cytowanym linku masz obrazki. Niczego nie usuwaj. Sciągnełem Download ShellExView for x64, włączyłem, wyskoczyła lista 209 elemntÓw, nie ma żadnego nazwanego "Asus WebStorage" lub "ASUSWSShellExt64.dll" Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Pokaż obrazek z Menadżer Zadań -> Procesy. Zaznacz procesy wszystkich użytkowników. Jeżeli nie zmieści się w jednym obrazku to pokaż dwa. Użyj narzędzia systemowego Narzędzie Wycinanie. Pokaż również obrazek z Konfiguracja systemu -> Uruchamianie i jak wyżej wszystkie wpisy z ptaszkami. EDYTA I miałeś szukać tego: Odnośnik do komentarza
wiaderko33 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Dodaje dwa screeny: jeden z menagera zadań (wszyscy uzytkownic), drugi z zakładki uruchamiane w msconfig. Avasta zainstalowalem przed chwilą ponowanie i wszystko śmiga Wiem, czego miałem tam szukać ale nie ma tego, wgl nie ma nic zwiazanego z Asusem. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Spokojnie odptaszkuj w uruchamianie: - Adobe .... - Java .... - AQQ - jeżeli nie musisz go mieć w trakcie startu. Pozostałe pozycje z uruchamiania do oceny czy są potrzebne (ASUS, Cyberlink, FancyStart Daemon, Sonic Focus Effects) i ewentualnie do odinstalowania. Ja tu mam tylko jedną aktywną pozycję - bo chcę. Czy lapek już pozbył się problemów związanych z tematem? Jeżeli wszystko OK to usuń to wraz z katalogiem: Na dysku w folderze po tym Asus WebStorage został jeszcze folder, i jest w nim m.in. ASUSWSShellExt64.dll, można tu usunąć? Edytowane 8 Stycznia 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
wiaderko33 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Jave i Adobre moge odptaszkować? Myślałem, że to ważne dla przeglądarki. Aqq używam na codzień wieć zostawie bo pokazuje mi się czy ma się zalogować zaraz po starcie systemu. Reszte pozycji sprawdze na dniach. I usunę recznie pozostałości po Asus WebStorage. Dzięki wielkie. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Jave i Adobre moge odptaszkować? Myślałem, że to ważne dla przeglądarki. Możesz odptaszkować spokojnie. To jest tylko soft monitorujący czy na kompie masz aktualne wersje Readera i Javy. Zbędny. Lepiej to robić okresowo samemu -> Sprawdź aktualizacje. Pamiętaj, że po aktualizacji ponownie pojawią się tam ptaszki (do odptaszkowania). Nie pamiętam jaką masz wersję Readera 9 czy X. Jeżeli 9 to odinstaluj i pobierz X z www.adobe.com (uważaj przy instalacji na dodatkowe softy i nie instaluj bo jeżeli dobrze pamiętam to proponuje McAffee). To samo dotyczy JAVA - jeżeli v. 6 to deinstalacja i instalacja v. 7 z www.java.com . Odnośnik do komentarza
wiaderko33 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Ok to odptaszkuje. Readera mam najnowszego, tak samo z java 6.30 (wersja 7 jest jeszcze dla programistow, więc ściągne jak wyjdzie stabilna). Laptop śmiga aż miło. Dzięki wielkie za pomoc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi