sotiv Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Witam. Mam problem z pendrivami. Zakupiłem sobie dwa firmy mało znanej (chyba) PNY i ku mojemu zdziwieniu występuje problem przy ich instalacji, a mianowicie wyskakuje błąd kodu 28. W ogóle nie wykrywa sterowników do tych pendraivów. W menadżerze urządzeń w Kontrolerach uniwersalnej magistrali przy włożeniu pendriva w USB Device widnieje wykrzyknik. Mam zainstalowany SP3. Na laptopie z Vista jak i na innych (dwóch) PCtach z XP nie ma problemu z ich wykryciem i działaniem.Nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 PNY USB Drivers - http://xpdrivers.com/usb/pny/_3_2565.cfm Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Wszystko całkiem fajnie, bo program DT wykrył wiele starych sterowników itp. tylko problem w tym, że nie stać mnie na pełny program, a próba samodzielnego znalezienia, ściągnięcia i zainstalowania tych sterowników graniczy z cudem. Jest może jakiś inny sposób? Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Przecież bonifacy ci podał linka do sterowników. Trzeba tylko wyklikać system w tabelce na dole i pojawi się link. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Temat-rzeka: http://support.microsoft.com/kb/133240 + http://support.microsoft.com/kb/125174/PL --> patrz Kod 28 Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Niestety nic z powyższych rzeczy nie pomogło. Kupiłem nawet kamerke microsoftu i tez nie działa nawet przy próbie rozwiązania problemów z kamerką. Tylko pytanie czy powodem tego,że nie działa USB (przy pendrivach, bo myszke mam na usb, pada tez i działają) może być np. starszy sterownik płyty głównej? I tak w ogóle czy ten program Driver Tool działa poważnie czy to jakiś pic na wode żeby ściągnąc kase? a i jeszcze jedno czy ewentualny format dysku mógłby coś pomóc? Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Siem z lekka zgubiłem jak ty instalujesz te kamerkę. Co to za kamerka? Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Bazując na post#11 https://www.fixitpc.pl/topic/5898-problem-z-urzadzeniami-usb pobierz USBDeview: http://www.nirsoft.net/utils/usbdeview.zip i pokarz swój zrzut ekranu jak w pkt 4. Nic na razie nieodinstalowuj. Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Dość sporo tego mam nawalone :/ nic nie było odinstalowywane i nie wykryło żadnego Mass Storage. Wczoraj jeszcze probowałem odinstalować kamere Microsoft lifecam vx-800, to wyskoczyła inf. że nie może odinstalować, bo system windows może z niego jeszcze korzystać czy coś w tym stylu :/ Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Hmmm... nie wiem czy nie trzeba byłoby zajrzeć do Setup BIOS i sprawdzić czy w zakładce Integrated Peripherals poz. OnChip USB Controler jest pozycja USB Legacy Support postawiona na Enable. Opieram się na AmiBIOS. Nie wiem czy taka opcja jest np. w AwardBIOS ? Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Już spieszę z odpowiedzią: High Speed Enable Legacy Support Enable, USB 2.0 Legacy Support Full-Speed Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Dość sporo tego mam nawalone :/ nic nie było odinstalowywane i nie wykryło żadnego Mass Storage. Mass Storage=Pamięć przenośna=masz już zaktualizowane spolszczenie Kliknij na nazwę "Typ urządzenia" co uporządkuje dane w tej kolumnie. Następnie wszystkie wskazania "Pamięć przenośna" z menu kontekstowego weź po kolei " Odinstaluj wybrane urządzenia". Zrestartuj komputer. Podłącz te problematyczne pendraiwy i zobacz czy powyższe działanie dało pozytywny skutek. Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Niestety nie pomogło Pendrive PNY 2.0 FD ma ten sam problem ze sterownikiem. Z tego co pamiętam to w programie Driver Tool wykryło, że wszystkie te kontrolery magistrali mają złe/stare sterowniki. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Wykonaj jeszcze próbę z usunięciem wszystkich gałęzi wewnątrz Kontroler USB (MU) - NIE RESTARTUJ do końca. Usuń plik C:\Windows\Inf\Infcache.1 - ukryty!!! Restart - poczekaj na instalacje nowego sprzętu i ponowny restart. Pewnie nie pomoże ale spróbować warto. Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Nie wiem czy zrobiłem coś źle ale usunąłem plik Infcache.1 zrobiłem reset i... nie instalował mi się żaden nowy sprzęt więc nie ponawiałem restartu. Tak czy inaczej na pendrivie jest ten sam problem. Mam jeszcze takie dwa pytania. 1. Czy jest możliwe, że te problemy wynikają z usunięcia jakiegoś rejestru? Używam czasem CCleaner'a i dość bezmyślnie usuwam błędne(?) rejestry, które wskazuje program. 2. Zastanawiam się nad kupnem przedniego panelu 5,25" z tymi różnymi czytnikami kart i z usb i czy może w tym przednim panelu występować taki sam problem z usb jak teraz mam czy nie powinien? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Jeśli wziąć pod uwagę to: Na laptopie z Vista jak i na innych (dwóch) PCtach z XP nie ma problemu z ich wykryciem i działaniem.Nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. i to 1. Czy jest możliwe, że te problemy wynikają z usunięcia jakiegoś rejestru? Używam czasem CCleaner'a i dość bezmyślnie usuwam błędne(?) rejestry, które wskazuje program. taka mozliwość istnieje. Poprosiłbym o specyfikację sprzętu na którym problem występuje. Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Powinno wystarczyć... Report.txt Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Ja bym sie pokusił o aktualizację sterowników chipsetu i Biosu do tej płyty Intel Avalon D915GAV http://downloadcente...t.aspx?lang=eng Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 BIOS się zainstalował normalnie, jednak przy instalowaniu chipsetu wyskakuje błąd :/ Może spróbować z systemu awaryjnego zainstalować chipset? Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Czy oprócz tych dwóch pendrivów PNY 2.0 FD inne peny na tym komputerze działają bez problemu? Przedni panel 5,25 teraz nie rozwiąże Ci problemu. Te pendraivy na chwilę obecną nie będą "widziane" skoro nie są także wykrywane w tylnych gniazdach USB. Ponieważ wykrywane są w innch kompach a u Ciebie nie - to nie jest problem braku sterowników sprzętowych, gdyż takie dla pendrajwów USB dla Windows XP nie są wymagane. Pytałeś czy "format dysku" mógłby pomóc. Na pewno TAK, skoro - powtórzę - widoczne są i działają na innych komputerach. Jeśli inne peny działają na Twojej maszynie, to moim zdaniem CCleaner nie ma tu nic do rzeczy. To jest złośliwość przedmiotów martwych... Rada Belfegora jak nie pomoże, to i na pewno nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 No to kurcze mamy się przynajmniej czego czepić. A jaki jest na tym XP program zabezpieczający? Co chroni system? Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Na 6 pendrivów sprawdzanych działały tylko dwa (firma nieznana gdyż są to pendrivy reklamowe), PNY i o dziwo Kingstony nie działały (ten sam problem) no i oczywiście kamerka Microsfotu, która powinna być komaptybilna, a też powiela bład. Czyli na obecną chwile ratuje mnie tylko format. Może to i dobrze.. Co chroni system? w sensie antywiry,firewalle itp? To w zasadzie bardzo nie wiele. Od czasu do czas u skanuje system programem Malwerbytes i do tego mam podstawową wersje Avira Antivir profesional. w zasadzie tyle. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Pobierz Intel Driver Update Utility - http://www.softpedia.com/get/System/System-Miscellaneous/Intel-Driver-Update-Utility.shtml On Ci wyczai czy aktualizacja chipsetu jest potrzebna, a jesli tak - to pobierze właściwy sterownik. Po ewentualnej reinstalacji systemu też się przyda na początku. Odnośnik do komentarza
sotiv Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Żeby czasem za dobrze nie było... Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Bład połaczenia. Po co wybierasz opcję aktualizacji z netu. Wystarczy wejśc na strone Download Intela i wpisać w wyszukiwarkę nazwe twojej płyty Intel Avalon D915GAV. potem system i juz masz stery Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi