Skocz do zawartości

Nieaktywne opcje w windows 7

gorus1

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam widnows 7 Home Premium x86. Pracuję na koncie z prawami administratora ponadto od dłuższego czasu mam zainstalowany pełen pakiet avasta. Od jakiegoś czasu opcje w menu start "zamknij system", "uruchom ponownie", "uśpij" stały się nieaktywne tj. są nieklikalne i na szaro. Dodatkowo jeżeli dokonam jakiś zmian tzn. zainstaluję program lub stworzę jakiś plik na pulpicie to po restarcie wraca wszystko do poprzednich ustawień czyli wygląda to tak jakbym nic nie instalował. Dodatkowo nic nie mogłem zrobić na koncie z prawami administracyjnymi np. gdy chciałem uruchomić services.msc to wyskakiwał monit o braku uprawnień więc w trybie awaryjnym w panelu sterowania i opcjach konta użytkownika dokonałem zmian w ustawieniach funkcji kontroli konta użytkownika (przesunąłem suwak na sam dół) i potem na kontcie z prawami administratora miałem już dostęp do wiersza poleceń itp. Dodam, że w trybie awaryjnym działa wszystko tak jak powinno tzn. opcje "zamknij system" itp. są aktywne oraz dokonane zmiany np. po instalacji jakiegoś programu są widoczne. Dodatkowo w trybie awaryjnym uruchomiłem konto super administratora i na tym koncie są takie same problemy jak na zwykłym koncie z prawami administratora. Już sam nie wiem co robić - skanowałem system mbam-em i drweb-em w trybie awaryjnym i nic te programy nie wykryły. Na logach zbytnio się nie znam, ale może Wy coś podpowiecie - oto pełen log z OTL: http://www.wklej.org/id/657490/

Proszę o pomoc.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

No właśnie zdecydowałem się zrobić dowcip i odinstalowałem avasta pomimo, że przecież wyłączałem wszelkie usługi od niego w trybie awaryjnym i kombinowałem bez jego ochrony. Okazuje się, że to była wina avasta - po odinstalowaniu wszystko wróciło do normy. Nigdy nie byłem zwolennikiem istalowalnych programów antywirusowych, ale od teraz będę je uważał wręcz za szkodliwe.

Skoro juz odinstalowałeś Avasta, to zastosuj w trybie awaryjnym Avast Unistall Utility http://www.avast.com/uninstall-utility

To usunie resztki po programie.

Nigdy nie byłem zwolennikiem istalowalnych programów antywirusowych, ale od teraz będę je uważał wręcz za szkodliwe.

Nie ma co przesadzać. Zdarza się. Mozesz przecież wybrać inny antywirus.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...