bartis Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Witam, dzisiaj ciotka dała mi komputer bo jak to stwierdziła "bardzo muli". Ogólnie system uruchamia się jakieś 15 minut. Pierwsza rzecz jaka mnie nie pokoi to bardzo duży rozmiar folderu o nazwie "windows". Normalnie waży tak z 2giga a tutaj waży aż 14. Kiedyś miałem podobny problem, i okazało się że winowajcą są wirusy. Teraz skanowałem komputem Malwarebyte Anti-Malware, avastem i jakimś cce poleconym na innym forum. Żaden program nic nie wykrył. A komputer naprawdę masakrycznie wolno pracuje. System to windows xp home edition 32 bity Logi z otla i gmera są w załącznikach. Tutaj log z Security check: Results of screen317's Security Check version 0.99.30 Windows XP Service Pack 3 x86 Internet Explorer 8 `````````````````````````````` Antivirus/Firewall Check: avast! Free Antivirus ``````````````````````````````` Anti-malware/Other Utilities Check: Malwarebytes' Anti-Malware Java™ 6 Update 29 Java version out of date! Adobe Flash Player 10.2.159.1 Flash Player out of Date! Mozilla Firefox 8.0.1 Firefox out of Date! ```````````````````````````````` Process Check: objlist.exe by Laurent AVAST Software Avast AvastSvc.exe AVAST Software Avast avastUI.exe ``````````End of Log```````````` OTL.Txt Extras.Txt gmer.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Logi nie wykazują infekcji. Temat zostaje przeniesiony. Podstawowa sprawa to bardzo mało wolnego miejsca na dysku systemowym: %SystemDrive% = C: | %SystemRoot% = C:\WINDOWS | %ProgramFiles% = C:\Program Files Drive C: | 19,53 Gb Total Space | 1,56 Gb Free Space | 7,97% Space Free | Partition Type: NTFS To rzeczywiście może sprawiać problemy. Musisz coś z tym zrobić, rozpocznij od przeczyszczenia śmieci za pomocą TFC - Temp File Cleaner, zdefragmentuj dysk. Warto też skorzystać z narzędzia SpaceSniffer, które wykazuje co zajmuje najwięcej miejsca. Odnośnik do komentarza
bartis Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Program SpaceSniffer wskazał że najwięcej miejsca zajmuje folder o nazwie "Installer".Są w nim same "Poprawki instalatora windows net framework". Na tym forum przeczytałem że nie należy usuwać tego folderu, ale zajmuje on aż 10 Gb i naprawdę przydałoby się go usunąć. Niektórzy pisali że go usuneli i nic się nie stało. To jak to jest z tym folderem? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Niektórzy pisali że go usuneli i nic się nie stało. To jak to jest z tym folderem? Post #33 z tego tematu https://www.fixitpc.pl/topic/46-optymalizacja-i-odchudzanie-windows-xp/page__st__20 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi