Skocz do zawartości

Darmowe komunikatory internetowe

picasso
Wiadomość dodana przez picasso,

Aktualizacja 2025: nie jestem w stanie ciągnąć dłużej tematu i został przeniesiony do Archiwum. Aczkolwiek należy wspomnieć:

• Wykonana podstawowa korekta linków i treści. Indeks powinien być aktualny. Wyczyszczone niekompletne opisy.
  • Programy rozwijane mają adnotację, że opisy są stare i gdzie szukać porównania z nowszymi wersjami. Krajobraz w 2025 wskazuje, że (spoza gigantów komunikacji) należy się interesować wyłącznie: Gajim, Psi, Spark (klienty XMPP) lub Miranda NG (multikomunikator). Ewentualnie długo czekać na Pidgin 3.
  • Treści archiwalne (historie wersji, programy nierozwijane od lat lub wykazujące cechy porzucenia) oraz stare opisy schowane w spoilerach dla łatwiejszego czytania.

Nie wykluczam, że w bliżej nieokreślonej przyszłości artykuł powróci w całkowicie nowej postaci. Gdyby miało to nastąpić, byłoby to opracowanie wyłącznie dla protokołu XMPP.

Rekomendowane odpowiedzi

Epilog

Temat już nie będzie aktualizowany, a przynajmniej nie w stylu dotychczasowym. Na pożegnanie wykonałam ostateczne porządki i aktualizacje: poprawa wszystkich linków i ogólnych treści opisowych, dodanie adnotacji na temat statusu aplikacji w roku 2025, wyrzucenie śmieci oraz schowanie do spoilerów starych opisów. Indeks i lista softu jak najbardziej aktualne, po prostu już nie będę dręczyć opisów kolejnych wersji programów. Nie widzę sensu, to procesy straszliwie pracochłonne, eliminujące mnie z życia na wiele tygodni, zaś użytkownicy mają teraz inne priorytety komunikacyjne. A te stare opisy w spoilerach nadal mogą być przydatne do porównania z oficjalną listą zmian programu, jeśli komuś by się chciało w ogóle w tym grzebać...

Temat powstał ponad 20 lat temu (urodził się o wiele wcześniej na innym forum i w 2010 jako praca autorska przemigrował na moje forum), gdy krajobraz komunikatorów był drastycznie inny. Aż trudno w to dziś uwierzyć, ale to były czasy gdy "wszyscy" korzystali z Gadu-Gadu, klienta prymitywnego i typu adware. Genezą tematu było właśnie wykazanie jak cienki produkt to jest poprzez zestawienie go z innymi komunikatorami na rynku oraz wprowadzenie alternatyw ("Jabber/XMPP" z transportami Gadu to była czarna maska dla amatorów Gadu). W temacie byli także wszyscy wielcy gracze tamtych czasów (AIM, ICQ, MSN, Yahoo) i konkurenci Gadu (np. Tlen.pl). Dziś sieci wymarłe. Scena zaczęła się bardzo zmieniać, pojawiały się nowe protokoły i komunikatory, inne ginęły. Temat był sumiennie aktualizowany przez wiele lat od 2009 (uznaję to za oficjalną datę rozpoczęcia systematycznych aktualizacji razem z @dejko odpowiedzialnym za Mirandę) do 2020. Nanoszenie poprawek stawało się coraz bardziej uciążliwe, gdyż należało przemodelować pierwowzór tematu i dobrać inne metody klasyfikacji, zacząć dzielić i porównywać w inny sposób, wprowadzać nowe aspekty porównawcze, i tak dalej. A w przypadku Jabber/XMPP siwizna gwarantowana przy weryfikacji zgodności protokołowej (te "XEP-y"). To już nie było proste Gadu versus Jabber/XMPP, zagadnienie zaczęło się sprowadzać również do porównywania między sobą klientów Jabber/XMPP... Ponadto, nie oszukujmy się, ale temat (orientowany na aplikacje Desktopowe z osią Gadu) został załatwiony na cacy wraz z rozpoczęciem "ery Messengera" i przeniesieniem punktu ciężkości na platformy mobilne, co nie było nigdy przedmiotem rozprawki. Aż się sama sobie dziwię, że nie skończyłam wcześniej.

W obecnej formie temat nie ma prawie nic wspólnego z oryginałem sprzed lat.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...