Wojtek01 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Witam, Mam problem z internetem przez wifi, a mianowicie, kiedy lacze sie z internetem przez kabel wszystko jest ok, nie ma zadnych problemow, internet dziala jak nalezy, ale kiedy probuje polaczyc sie przez wifi wtedy pojawia sie problem, komputer laczy sie z routerem (Pentagram P6362), ale nie dziala internet, kiedy biore rozwiazywanie problemow wyswietla mi blad wskazujacy na DNS: Jednak kiedy polacze sie bezprzewodowo z tym routerem z innego komputera, to wszystko dziala ok i nie wystepuje ten problem. Co moze byc przyczyna tego problemu i jak go rozwiazac? Prosze o pomoc, dziekuje. Laptop jest angielski: HP G6065EM. System: Windows Vista Home Premium SP2 [EN] Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Log poproszę https://www.fixitpc.pl/topic/2394-diagnostyka-ogolny-raport-konfiguracji-sieci/ Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Przeglądałeś chociaż instrukcję dołączoną do routera? W właściwościach protokołu TCP/IPv4 masz włączone automatyczne uzyskiwanie IP i DNS'ów? Odnośnik do komentarza
Wojtek01 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Tak, IP i DNS ustawione na automatyczne. Ponizej log: net-log.txt Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Automatycznie powiadasz? To dlaczego co widać w logu, że są ustawione statyczne dns'y od googla? Odnośnik do komentarza
Wojtek01 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Ustawione tak dla wireless: A google ustawialem przed chwilka (przed skanowaniem, a podczas skanowania bylo juz normalnie), ale w ustawieniach dns routera, bo chcialem zobaczyc czy tez bedzie ten problem i owszem problem wystepuje rowniez, ale dns i ip sa ciagle ustawione na auto. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Pytanie za 100 punktów czy na routerze nie ma przypadkiem blokady adresów MAC w zabezpieczeniach WI-FI?? bo wtedy objawy są podobne . Mimo iż podasz hasło do sieci to i tak się nie podłączysz bo nie masz wpisanego MAC-a na routerze. Odnośnik do komentarza
Wojtek01 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 raczej nie, bo jak podłączałem innego laptopa to w ustawieniach routera nie musiałem podawać jego adresu MAC, a internet działał. Zapewne ta opcja jest domyślnie wyłączona, a ja jej nie włączałem. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 pokaż zrzut screena z http://www.metageek....ducts/inssider/ napisz jak nazywa się twoja sieć. Nie żebym był złośliwy ale oczywiście WiFi przyciskiem z przodu jest włączone? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Wypnij kabel Ethernet z komputera (tak żeby połączenie było tylko przez Wi-Fi), zrób log jeszcze raz. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 @up no właśnie bo z loga wynika że net jest. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Łączy się po kablu (patrz IP węzła 0 w pathping), stąd Internet jest. Odnośnik do komentarza
Wojtek01 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Pytanie za 100 punktów czy na routerze nie ma przypadkiem blokady adresów MAC w zabezpieczeniach WI-FI?? bo wtedy objawy są podobne . Mimo iż podasz hasło do sieci to i tak się nie podłączysz bo nie masz wpisanego MAC-a na routerze. Jest wylaczone potwierdzam na screenie: pokaż zrzut screena z http://www.metageek....ducts/inssider/ napisz jak nazywa się twoja sieć. Nie żebym był złośliwy ale oczywiście WiFi przyciskiem z przodu jest włączone? Prosze bardzo. Oto zrzut: Nazwa mojej sieci to: BMW Wypnij kabel Ethernet z komputera (tak żeby połączenie było tylko przez Wi-Fi), zrób log jeszcze raz. Przepraszam za komplikacje. Tutaj nowy log z wpodlaczeniem tylko przez wifi: net-log.txt Dorzucam jeszcze zdjecie jak to wyglada w panelu sterowania: Dodam jeszcze, ze jak jestem podlaczony przez wifi, to nie moge wejsc w zarzadzanie routerem, wprowadzam prawidlowy adres, pokazuje ze jestem w trybie offline, ale jak widac na screenie z panelu sterowania, to niby polaczenie z routerem nastapilo. Zauwazylem jeszcze w zarzadzaj, ze jest jeden wykrzyknij, jednak nie moze automatycznie znalezc sterownika: Z gory dziekuje za pomoc. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Jest wylaczone potwierdzam na screenie: Ok. Zarzuć jeszcze screenami z konfiguracji sieci LAN i WAN na tym routerze (to jest router, wbrew informacjom TP). (sorry, pomyliłem tematy). Przepraszam za komplikacje. Tutaj nowy log z wpodlaczeniem tylko przez wifi: Ok, skąd brałeś te DNS-y? Nawiasem, tutaj problem wcale nie jest z DNS-em. Tu diabli biorą praktycznie każdą próbę połączenia, nawet wykorzystującą tylko IP-ki. Uruchom wiersz poleceń z uprawieniami admina, wpisz w nim netsh int ip reset reset.log Potem uruchom ponownie komputer. Wyłącz IPv6 według tego: http://www.fixitpc.p...et-i-sieci-faq/ Odnośnik do komentarza
Wojtek01 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Screeny w zalaczniku. DNS-y dolaczane przez dostawce internetowego (lokalny uslugodawca). Po wykonaniu polecenia i wylaczenia ipv6 problem nadal wystepuje. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Jaką masz deklarowaną szybkość połączenia od dostawcy? Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 (edytowane) @DawidS tam wygląda że jednak coś się łączy po WI-FI bo jest na Wireless Acces List. Wojtek pytanko wyłączałeś i włączałeś router z prądu?? BTW zmień kanał pracy Wi-FI na 8 bo na 6 za dużo siedzi, kanał Extension ustaw na 12. Edytowane 28 Grudnia 2011 przez piotreek Odnośnik do komentarza
Wojtek01 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 @DawidS tam wygląda że jednak coś się łączy po WI-FI bo jest na Wireless Acces List. Wojtek pytanko wyłączałeś i włączałeś router z prądu?? Tak wyłączałem, ale to nic nie pomogło, resetowałem również ustawienia, ale też na nic się to nie zdało. A zadeklarowana szybkość to 512 kb/s. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zmień kanały Wi-fi tak jak napisałem wyżej i zobacz. Bo na 6 masa syfu siedzi. Ewentualnie 1 i 4 Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 No to na cholerę Ci 802.11 N, zrób to, co pisze piotreek na temat kanałów, a potem sprawdź, czy masz tryb a/b/g lub b/g w Wireless mode. tam wygląda że jednak coś się łączy po WI-FI bo jest na Wireless Acces List Wiem, widzę. Zarówno ze screena jak i: Wireless LAN adapter Wireless Network Connection: Connection-specific DNS Suffix . : Description . . . . . . . . . . . : Atheros AR5007 802.11b/g WiFi Adapter Physical Address. . . . . . . . . : 00-1E-4C-85-15-E0 DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::c4fb:a922:514c:704%10(Preferred) IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.101(Preferred) Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0 Lease Obtained. . . . . . . . . . : 28 December 2011 14:43:29 Lease Expires . . . . . . . . . . : 29 December 2011 14:43:28 Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.100 DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.100 DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 285220428 DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-0F-03-38-10-00-1B-24-F2-04-B7 DNS Servers . . . . . . . . . . . : 82.160.202.7 82.160.202.8 NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled Zmień kanały Wi-fi tak jak napisałem wyżej i zobacz. Bo na 6 masa syfu siedzi. Ewentualnie 1 i 4 Ja bym proponował 3 i 8. W praktyce co 3 jest "czysty". Odnośnik do komentarza
Wojtek01 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zauwazylem, ze szybkosc internetu zostala juz zmieniona przez uslugodawce, a wiec zadeklarowana szybkosc nie wynosi 512kb/s jak pisalem wyzej tylko 2Mb/s. Niestety po zmianie kanalu problem nadal wystepuje, a opcje ustawilem tak: Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Daj jeszcze raz net-loga po tych zmianach. Jesteś w stanie pożyczyć od kogoś kartę Wi-Fi na USB i sprawdzić, czy będzie działać? Odnośnik do komentarza
Wojtek01 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Nowy log: net-log.txt Postaram sie od kogos zalatwic karte pod usb, a jezeli przez usb by dzialalo, to czego mozna sie spodziewac? czy karta jest uszkodzona? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Na 99 % tak. Ale dla pewności daj jeszcze logi z OTL: https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/ Odnośnik do komentarza
Wojtek01 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zalaczam logi z OTL: OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi