ross Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Witam wszystkich.Ostatnio moj program anty wirusowy AVG przy skanowaniu calego komputera wykryl nieznany wirus ktorego nazwa znajduje sie w tytule tematu.Dodadkowo pliki ktore sa zainfekowane znajduja sie na bialej liscie co wedle komunikatu oznacza plik krytyczny /systemowy .Probowalam to usunac ale nie da rady.SZukalam na forum podobnych tematow ale nie udalo mi sie nic odnalezc .Pragne zaznaczyc ze kompletnie nie znam sie na tego typu sprawach ,moze jest ktos kto znajdzie czas aby mi pomoc i wytlumaczy najprosciej jak sie tego pozbyc.Czytalam o programie combfix ale boje sie go sama uzyc.Posiadam system operacyjny Vista Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Poczytaj i wykonaj, bo niby jak mają ci pomóc https://www.fixitpc.pl/forum-38/announcement-3-wazne-zakladanie-tematu-obowiazkowe-logi/ Odnośnik do komentarza
ross Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 zrobilam wszystko wedle wskazowek nie wiedzialam ze zalaczanie plikow moze byc takie skomplikowane sprawdzilam system i typ systemu -32 bitowy a jezeli chodzi o konkretna tresc ktora wyskakuje po skanie przez AVG to cytuje:C:/WINDOWS/SYSTEM32/autochk.exe moze byc zainfekowany przez nieznanego wirusa WIN32/DH.00000000(00008001-00000000-00000000)obiekt znajduje sie na bialej liscie(plik krytyczny ktorego nie nalezy usuwac).Bardzo prosze o dalsze wskazowki Results of screen317's Security Check version 0.99.30 Windows Vista Service Pack 2 x86 (UAC is enabled) Internet Explorer 9 `````````````````````````````` Antivirus/Firewall Check: AVG Free 9.0 WMI entry may not exist for antivirus; attempting automatic update. AVG9 successfully updated! ``````````````````````````````` Anti-malware/Other Utilities Check: CCleaner Adobe Flash Player 9.0.124.0 Flash Player out of Date! Adobe Reader 9 Adobe Reader out of date! ```````````````````````````````` Process Check: objlist.exe by Laurent AVG avgwdsvc.exe AVG avgtray.exe AVG avgrsx.exe AVG avgnsx.exe AVG avgemc.exe ``````````End of Log```````````` a to ostatni log ktory wykonalam Extras.Txt OTL.Txt logi.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 W logach nie za bardzo jest się do czego przyczepić bo nie wykazują one aktywnej infekcji no chyba, że tu jest infekcja w plikach wykonywalnych, a takiej w logach nie widać. Przeskanuj się za pomocą Kaspersky Virus Removal Tool. W konfiguracji skanera zaznacz wszystkie obszary do skanowania. Jeśli narzędzie wykryje zagrożenia (Detected threats), przeklej ten wynik, inne pozycje zignoruj. Ewentualnie ten plik C:/WINDOWS/SYSTEM32/autochk.exe przeleć na Virus Total i daj znać jakie są wyniki. Odnośnik do komentarza
ross Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Witam ponownie dziekuje za odpowiedz .Poszlam za rada i skorzystalam z programu virus total dolaczylam dokument do posta.Skorzystalam rowniez z Kasperski Virus Removal Tool -podczas skanowania wyswietlal sie komunikat:alert skladnika ochrona rezydenta z AVG,dostep:plik zainfekowany,wykryto zagrozenie-nazwa pliku c/widows/system32/autochk.exe,zagrozenie -nazwa:moze byc zainfekowany i wykryto przy otwieraniu.Dalej nie wiem co robic prosze o dalsze wskazowki Nowy dokument tekstowy (2).txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Może zróbmy jeszcze tak - Uruchom OTL i wszystkie opcje ustaw na Brak/Żadne natomiast w białym oknie wklej tekst: /md5start autochk.exe /md5stop Kliknij w Skanuj i przedstaw wynikowy raport. Odnośnik do komentarza
ross Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 witam ponownie zalaczam raport ze skanu OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Spróbuj podmienić ten plik w system32 a więc: Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :Files C:\Windows\System32\autochk.exe|C:\Windows\winsxs\x86_microsoft-windows-autochk_31bf3856ad364e35_6.0.6001.18000_none_e1f3ed49c1c122ef\autochk.exe /replace :Commands [emptytemp] Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. Daj znać czy nadal jest coś wykrywane. Odnośnik do komentarza
ross Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 no niestety ale w dalszym ciagu jest to samo po skanowaniu przez AVG,ale zrobiłam jedną rzecz nie wiem może głupią ale zadziałało-odinstalowałam AVG a zainstalowałam Avasta po pełnym skanie avasta nic nie wykryto jak myślisz czy problem został rozwiązany i co było nie tak z AVG.Dziekuje bardzo za dotychczasowa pomoc Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi