Marek63 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Witam, chciałem zapytać o Immunet Free. Niestety nie mogłem się dopisać do wątków z podobnym tytułem, bo zostały zamknięte. Wg poniższego linku, gdzie porównano funkcje wersji free z płatną - wersja free nie ma: Advanced File Management and Protection Automatically Cleans Infected Files Advanced Packer Support Z drugiej strony obie wersje mają: Basic Detection and Removal of bots, viruses, worm, trojans, keyloggers and spyware http://www.immunet.c...pare/index.html Mógłby ktoś wytłumaczyć, co oznacza, że wersja free nie czyści automatycznie zainfekowanych plików, a jednak wykrywa i usuwa wirusy, etc. Być może pytanie jest dość infantylne, proszę wybaczyć Druga sprawa - dla mnie ważniejsza - mam netbooka Samsung NC20 z jednordzeniowym prockiem VIA NANO i 1G RAM, więc jak widać słabiutki sprzęt, dlatego używam na nim Avira 9. Niestety w styczniu 2012 kończy się licencja i próbowałem już wersji ostatniej Avira Free 12 i jest do bani, spowalnia, czas startu winxp wydłużył się o 15 sek, a skanowania całego kompa o 5 minut. Rozważam zainstalowanie Immunet Free. Pytanie, jak ten AV wpływa na korzystanie z internetu, odtwarzanie strumieni np z YT skoro musi się łączyć non stop z chmurą, czy przymula łącze internetowe. Czy takie obawy są w ogóle uzasadnione? Przez ponad 2 lata używam na tym netbooku jedynie Avira 9 oraz systemowego firewalla, jeśli przejdę na Immunet Free - moja ochrona będzie porównywalna? Pozdr. Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Wersja Free wykrywa i usuwa wirusy przenosząc je do kwarantanny. Automatically Cleans Infected Files prawdopodobnie oznacza, to, że nie ma możliwości całkowitego - automatycznego ich usunięcia, tylko trzeba to zrobić ręcznie (usuwając je z kwarantanny). Nie ma to jednak żadnego wpływu na ochronę. W wersji płatnej różnica dotyczy drugiego antywirusa BitDefendera, który działa jednocześnie z chmurą Immuneta, pobierając sygnatury i umożliwiając ochronę offline a także skanowanie w poszukiwaniu rootkitów. Oczywiście znacząco zwiększa także wykrywalność ale również obciążenie komputera. Nie polecam Immuneta Free z tego względu, że często traci połączenia z chmurą i wówczas nie chroni w ogóle komputera (nie biorę pod uwagę wersji z kiepskim ClamAV). Ja na słabym PC używam COMODO Firewalla, który posiada dwukierunkową zaporę sieciową z blokowaniem szkodliwych stron (serwery DNS) oraz HIPS (Defense+) z piaskownicą (Sandbox & Auto Sandbox) i antywirusem w chmurze. Lekka i znakomita ochrona. Konfigurację znajdziesz tutaj. Odnośnik do komentarza
Marek63 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Wersja Free wykrywa i usuwa wirusy przenosząc je do kwarantanny. Automatically Cleans Infected Files prawdopodobnie oznacza, to, że nie ma możliwości całkowitego - automatycznego ich usunięcia, tylko trzeba to zrobić ręcznie (usuwając je z kwarantanny). Nie ma to jednak żadnego wpływu na ochronę. W wersji płatnej różnica dotyczy drugiego antywirusa BitDefendera, który działa jednocześnie z chmurą Immuneta, pobierając sygnatury i umożliwiając ochronę offline a także skanowanie w poszukiwaniu rootkitów. Oczywiście znacząco zwiększa także wykrywalność ale również obciążenie komputera. Ręczne usuwanie z kwarantanny wyjaśnia sprawę braku automatycznego czyszczenia infekcji w wersji free - to jest logiczne. Pytanie, czy brak połączenia z chmurą jest sygnalizowany przez Immunet? Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Tylko podczas uruchamiania systemu jeśli nie ma informacji o połączeniu w trayu możesz się zorientować. Potem już niestety nie. Odnośnik do komentarza
Marek63 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 W takim razie, skąd wiesz, że po uruchomieniu systemu Immunet nie nawiązuje połączenia z chmurą i jest ok? Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Wiem ponieważ nie pojawia się dymek z informacją, że jest połączenie z chmurą, ale wtedy nie jest ok. Odnośnik do komentarza
Marek63 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Czytam sobie podręcznik Immunet Plus, czyli wersji płatnej: http://support.immunet.com/tiki-read_article.php?articleId=11 i co widzę? The Main Pane of the user interface (shown below) includes several fixed items that are designed to inform the user of the product's status. These are as follows: 1. Status Orbs (Only in Immunet 3.0 Plus) 2. Performance gauges 3. Right-click context scanning czyli wskaźniki statusu [ad1] widoczne są tylko w wersji Plus - sorry, do d taki produkt, jeśli nie widzę, czy mam aktualnie ochronę w czasie rzeczywistym! Odnośnik do komentarza
Marek63 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 edit: chciałem jeszcze prosić tych użytkowników, którzy używają lub używali Immunet Free bez innego AV - jakie są wasze opinie? Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Testowałem przez kilka dni Immuneta Free i jest już lepiej z połączeniem z chmurą. W opcji "Protection" włącz "Blocking mode". Możesz wyłączyć Monitoring Program Install ponieważ spowalnia instalację aplikacji, a nie ma większego wpływu na wykrywalność. W Scan settings włącz opcje Scan Archive Files, Scan Packed Files. Odnośnik do komentarza
Marek63 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Testowałem przez kilka dni Immuneta Free i jest już lepiej z połączeniem z chmurą. W opcji "Protection" włącz "Blocking mode". Możesz wyłączyć Monitoring Program Install ponieważ spowalnia instalację aplikacji, a nie ma większego wpływu na wykrywalność. W Scan settings włącz opcje Scan Archive Files, Scan Packed Files. To dobra wiadomość, że połączenie z chmurą jest lepsze. Zauważyłeś, by połączenie z chmurą zapychało odczuwalnie łącze? Czy miałeś kiedykolwiek problemy z deinstalacją Immunet, gdzieś czytałem, że zdarzają się? Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Połączenie z chmurą nie zapycha łącza, co więcej jest nieodczuwalne. Nigdy nie miałem problemów z deinstalacją Immuneta. Wyinstalowałem go i powróciłem do Comodo firewalla, który także wykorzystuje skanowanie w chmurze (oprócz piaskownicy, HIPS-a, blokowania szkodliwych stron i zapory sieciowej). Jest lżejszy od Immuneta. Odnośnik do komentarza
Marek63 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Orientujesz się, czy Panda Cloud Free chroni w czasie rzeczywistym przed rootkitami? bo Immunet Free nie chroni w czasie rzeczywistym przed rootkitami, tak? ani nie wykrywa rootkitów jego skaner, tak? Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Tak, Panda Cloud wykrywa niektóre rootkity, a Immunet Free nie robi tego zarówno w czasie rzeczywistym jak i na żądanie. W Immunecie Plus możliwość wykrywania rootkitów posiada BitDefender ale nie jest w tym zbyt skuteczny podobnie zresztą jak inne antywirusy. Najlepszą ochroną przed tego typu zagrożeniami i nie tylko, są programy typu HIPS w połączeniu z piaskownicą. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi