Skocz do zawartości

System ochronny ISP blokuje mi dostęp do sieci - 30000 zapytań / s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Korzystam z Avira Free Antyvirus, świeża instalacja Windows XP (lagalny), żadnych programów do P2P itp. Dołączam log z combofix'a.

Gdy zadzwoniłem do nich, powiedzieli mi, ze z mojego adresu został przeprowadzony atak na ich urządzenia. W ciągu jednej sekundy 30000 pakietów. Co spowodowało automatyczne odcięcie mnie od sieci.

Brak jakichkolwiek objawów. System działa stabilnie.

ComboFix.txt

OTL.Txt

Extras.Txt

mbam-log-2011-12-15 (16-57-03).txt

GMER.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Nie widzę tu żadnych bezpośrednich znaków infekcji. Czy odcięcie od sieci jest stanem trwałym i nadal nie masz dostępu?

Na temat legalności: na pewno? W logach są subtelne ślady, że kombinowano z aktywacjami. Czyli: modyfikacja w pliku HOSTS oraz ComboFix skasował plik winlogon.bak i wskazuje modyfikację pliku winlogon.exe. Ten zestaw może tłumaczyć użycie "legalizatora".

(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((   Usunięto   )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

.

.

c:\windows\system32\winlogon.bak

.

.

(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Sekcja Find3M ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

.

2011-12-14 19:00 . 2004-08-04 12:00 504832 ----a-w- c:\windows\system32\winlogon.exe

2011-12-14 18:49 . 2004-08-04 12:00 504832 ----a-w- c:\windows\system32\winlogon.Del

.

Tak. legalny. Z aktywacją był problem, gdyż:

1. Nie był zainstalowany sterownik karty sieciowej, przez co nie wykonałem aktywacji zaraz po instalacji. Zainstalowałem gołego XP i poszedłem spać.

2. Wyczerpana bateria biosu (już wymieniona) spowodowała przestawienie daty na 1999 rok :) Co spowodowało zablokowanie XP i niemożliwość dokonania aktywacji normalnie. Okno aktywacji zapętlało się, więc "oszukałem" Windows z aktywacją. To pozwoliło mi na zalogowanie się do systemu i zainstalowanie sterowników karty sieciowej. Następnie wpisałem klucz produktu, który mam na naklejce i dokonałem aktywacji.

Po potraktowaniu systemu Combofix'em i MalwerBytes, które usunęły kilka znalezionych robaków jest OK. Panowie z ISP ręcznie znoszą blokadę, gdy do nich zadzwonię. Dlatego teraz mogę swobodnie pisać na forum. Myślę, że XP jest już czysty. Teraz jeszcze mam do sprawdzenia laptopa z Windows 7 X64, który jest bardziej zawalony... Zaraz przeskanuję go i sprawdzę logi.

Co do samej sieci, to możliwe, iż na moim Linksys WRT54GS z Tomatoo ktoś coś kombinował. Miałęm włączony dostęp po SSH, Telnet i WAN port 80. Zmieniłem hasła i wyłączyłem wszystko co zbędne.

Po potraktowaniu systemu Combofix'em i MalwerBytes, które usunęły kilka znalezionych robaków jest OK.

Tylko, że ani ComboFix (notabene: użyty niepotrzebnie, nie powinieneś go startować, to nie jest skaner domowego użytku) ani MBAM nie wykryły infekcji i nie kasowały żadnych robaków.

1. MBAM wykrył kombinację z aktywatorem:

Zainfekowanych plików:

c:\WINDOWS\system32\winlogon.Del (Heuristics.Reserved.Word.Exploit) -> No action taken.

2. ComboFix kasował winlogon.bak od kombinacji aktywatorem, pliki pk*.pif są od Total Commander (przypuszczalnie skasowane przez ComboFix ze względu na zerowe parametry), zaś CSC to pliki offline i ów d6 także jest na moim XP (nie wiem dlaczego ComboFix go ruszył, choć obserwuję powtarzalność tego na różnych czystych systemach):

(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((   Usunięto   )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

c:\windows\CSC\d6

c:\windows\pkunzip.pif

c:\windows\pkzip.pif

c:\windows\system32\winlogon.bak

Poza tym, ComboFix należy teraz prawidłowo odinstalować, w Start > Uruchom > wklejając kombinację:

"C:\documents and settings\waldek\Moje dokumenty\Pobieranie\ComboFix.exe" /uninstall

Tak więc te programy nie powinny mieć żadnego związku z polepszeniem warunków bytowych. Znacznie bardziej prawdopodobne jako przyczyna jest:

Co do samej sieci, to możliwe, iż na moim Linksys WRT54GS z Tomatoo ktoś coś kombinował. Miałęm włączony dostęp po SSH, Telnet i WAN port 80. Zmieniłem hasła i wyłączyłem wszystko co zbędne.

.

Jednak jest to jakiś robak, którego nie mogę zlokalizować. Odłączyłem router, podpiąłem się bezpośrednio do kabla ISP. Na komputerze stacjonarnym zapuściłem sniffer. Okazało się, że z mojego komputera wysyłane jest wiele pakietów z fałszywymi adresami IP (na liście różne Local Address). Następnie następuje lawinowe zasypanie mojego komputera odpowiedziami przez port ICMP - 130K pakietów, 200K pakietów itd. Wygląda to jak atak ICMP Flood.

Nie wiem jaki to wirus, ale programy, które używałem nie wykrywają go :/ Laptop jest czysty, jestem od godziny podłączony i brak podobnych objawów.

Jak mówiłam, w raportach nie ma śladu. Kasacje wykonane przez programy nie mają znaczenia (chyba, że ów "legalizator" był trefny), a usunięcie przez ComboFix folderu plików Offilne (pustego) c:\windows\CSC\d6 zostało przeze mnie już zgłoszone jako błąd narzędzia, ponieważ kasacja ta się wykonuje nawet na mojej wirtualnej maszynie XP.

To jest archaiczny system XP zaraz po instalacji (nawet z SP3 to nie jest system szczelny i duuuuużo mu brakuje = wszystkie łaty z Windows Update zaaplikowane?). Zastosuj podstawę: Windows Worms Doors Cleaner.

.

Edytowane przez picasso
16.01.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...