Bonifacy Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Na pendrivie miałem Operę w wersji portable i uaktualniłem ją do wersji 11.60. Strona główna forum wygląda tak - http://www.imagebanana.com/code/f40uscbh/20111213_140136.png Inne strony otwierały się prawidłowo. Usunąłem ją i pobrałem gotowca stąd - http://portableapps.com/apps/internet/opera_portable . Efekt ten sam co na załączonym obrazku. Czy coś wiadomo o takim stanie rzeczy? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Nic mi o tym nie wiadomo, tym bardziej, że u mnie Opera Portable pobrana teraz z podanego przez Ciebie linka pokazuje stronę prawidłowo. Kombinacja SHIFT+Reload nie ma żadnych skutków? . Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Kombinacja SHIFT+Reload nie ma żadnych skutków? To działa ale jednorazowo. Jak zamknę przeglądarkę i ponownie wejdę na stronę forum - widok jak na obrazku. Edit: Nie wiem czy to ważne. Aktualizator ze starszej wersji dodał wpis Opery 11.60 w Dodaj/Usuń. Ale to był martwy wpis. Pojechałem Revo Uninstaller Pro ale nie przyniosło to efektu. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 SHIFT+Reload to pobieranie strony wprost z serwera. Skoro to działa (nawet jeśli jednorazowo), to sugeruje właśnie problem cache (zwłaszcza, że nasza strona przeszła dużą modyfikację stylu przy aktualizacji). Z tym, że Opera Portable powinna mieć z biegu wyłączone cache na dysku. Zweryfikuj jakie ustawienia są u Ciebie. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Mam ustawione domyślnie, czyli tak - http://www.imagebanana.com/code/185lf4po/20111213_155538.png ."Opróżnij teraz" nic nie daje. Użyłem CCleanera + TFC dla pewności + restart. Bez efektu. Płakał nie będę bo portable używam sporadycznie, no i można stronę ręcznie przeładować... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Spróbuj czy coś zmieni (strona fixitpc otwarta): Ustawienia > Szybka konfiguracja > Preferencje dla witryny > Sieć > "Używaj pamięci podręcznej aplikacji" przestawione na "Nie" i restart Opery. . Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Wykonałem + dodatkowo serwer proxy "Nie" - b/z. Przeładowałem ręcznie i teraz dodatkowo jest taki kwiatek - http://www.imagebanana.com/code/6tqszg8o/20111213_164602.png Może BitDefender IS coś miesza? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ale czy po tej operacji ponowne otworzenie Opery nie wymaga już akcji z SHIFT dla przeładowania strony? Natomiast co do kwiatka: nie mam Bitdefender pod ręką, toteż nie jestem w stanie sprawdzić tego. Czy w ustawieniach jest może konfiguracja związana z wykluczaniem strony z tego antyphishingowego systemu Bitdefender? W Operze natomiast w owych "Preferencjach dla witryny" w sekcji "Zawartość" jest ustęp z wtyczkami ładowanymi na żądanie - można sprawdzić co się stanie przy takim wyborze opcji. . Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Po operacji z post#6 bez zmian - trzeba przeładować Po operacji z wtyczką (odptaszyłem) bez zmian - trzeba przeładować Dodałem fixitpc do białej listy BitDefendera: http://www.imagebanana.com/code/l4dl3vwo/20111213_170941.png - trzeba przeładować (głupota się już nie pokazuje - może to jakiś przypadek) Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Z wtyczkami chodziło mi tylko o ów kwiatek Bitdefendera. Ad problemu podstawowego, może jeszcze sprawdź: - Ogólne ustawienie w Zaawansowane > Magazyn > "Używaj pamięci podręcznej aplikacji" na "Nie" - Mechanizm Opera Turbo jest na ustawieniu domyślnym tzn. wyłączony? . Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ad problemu podstawowego, może jeszcze sprawdź: - Ogólne ustawienie w Zaawansowane > Magazyn > "Używaj pamięci podręcznej aplikacji" na "Nie" - Mechanizm Opera Turbo jest na ustawieniu domyślnym tzn. wyłączony? . Używaj pamięci podręcznej aplikacji ustawiłem na NIE - bez zmian Turbo wyłączne. Może już starczy - bo zaczyna mi troić się przed oczętami? EDIT: Zmiana sytuacji Odłączyłem pedndriva od kompa i ponownie go podłączyłem do gniazda USB. Teraz fixitpc pokazuje się od razu ale z "kwiatkiem" EDIT: Już to co powyżej nieaktualne - jest jak w post#1 Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Poddaję się. Nie wiem o co chodzi, ale wg mnie jest to problem z cachowaniem, bo działa akcja z SHIFT. Tylko zapytam, czy z pendrive usuwałeś katalogi cache / na pewno dobrze wyczyszczone szczątki poprzedniej Opery? TFC i CCleaner nie interesują się tym obszarem, ścieżka "niesystemowa". I czy potwierdzone na 100%, że Bitdefender nie bruździ? Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Hello! Też nie wiem o co chodzi ?? Tego posta właśnie piszę z pędraka Opera 11.60 Portable i wszystko jest poprawnie wyświetlane. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Tylko zapytam, czy z pendrive usuwałeś katalogi cache / na pewno dobrze wyczyszczone szczątki poprzedniej Opery? TFC i CCleaner nie interesują się tym obszarem, ścieżka "niesystemowa". I czy potwierdzone na 100%, że Bitdefender nie bruździ? Operę z zawartością miałem w jednym katalogu z całą zawartością i tenże katalog całkowicie usunąłem, po czym zainstalowałem na nowo z pobranego pliku OperaPortable_11.60.paf.exe Teraz w katalogu CacheOp jest pusty katalog sesn i plik skrótu internetowego dcache4. No a jak mam potwierdzić na 100% że BDef nie bruździ? Teraz tej przebitki kwiecistej nie ma, ale czy na długo... EDIT: Zapuściłem teraz dodatkowo jv16 z opcją "znajdź w rejestrze:opera". Jest multum wyników, między innymi ze ścieżką do lokalizacji Opery na penie. Nadmienię, że Opery na HDD nie mam. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Taki sam problem miałem ale tylko za pierwszym uruchomieniem, po shift+reload objawy znikły. Dodam, też mam BitDefendera IS 2012, ale AV mam wyłączony. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Bonifacy, choć wątpię, to jeszcze na wszelki wypadek przetestuj w Operze: Zaawansowane > Historia > "Sprawdzaj, czy przechowywane strony zaktualizowano na serwerze" ustawione na Zawsze, po tym odświeżenie strony. . Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Niestety - constans --> czytaj:bez efektu. Tylko działa SHIFT+Reload. Nadmieniam, iż Firefox i Google Chrome - obie portable na tym samym penie działają pod tymże BitDefenderem bez niespodzianek, tj. forum otwiera się "normalnie". Odnośnik do komentarza
kostek Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 A Ty nie masz tam Bonifacy zadnego AdBlocka wlaczonego? Co to za ikonka przekreslona w prawym gornym rogu na screenie? Pamietam, ze kiedys taki sam problem byl powodowany w FF wlasnie przez AdBlock... po prostu niektore CSSy/JSy nie ladowaly sie, nawet jak nazwe klasy w tagu miales zdefiniowana na ad-something (np. w jQuery ad gallery), to blokowal elementy strony, bo ad to przeciez reklama Sprawdz moze fitry AdBlocka i ogolnie dodatki do Opery... Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Ta Opera teraz zainstalowana to golas, bez żadnych dodatków czy tam rozszerzeń . Odnośnik do komentarza
kostek Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 A cache jest w koncu domyslnie wlaczony po instalacji czy nie? I czy nie jest tak, ze wlasnie przegladarka potrzebuje troche miejsca na pendrive (cache), by sciagnac spokojnie wszystkie pliki zwiazane ze strona? Ciezko mi to wyjasnic, ale teoretycznie przegladarka najpierw sciaga pliki na dysk, potem je wyswietla... i wlasnie stad prawidlowa reakcja na [sHIFT] + [F5], czyli ladowanie "prosto z serwera"... Ile masz wolnego miejsca na pendrive? Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Kolego kostek Pamięć podręczna RAM - automatycznie. Podręczna na dysku - teraz przydzieliłem 100 MB. I dalej bez zmian/spodziewanego efektu. Wolnego miejsca na penie skolko godno - 4,05 GB. Nie wiem jak głęboko wczytałeś się w posty - problem dotyczy strony forum fixitpc.pl . Przynajmniej na razie nie trafiłem na inną stronę z roztrząsanym tutaj problemem. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Pobrałem inną wersję Opery Portable - Opera@USB 11.60 Build 1185 - http://www.softpedia.com/get/PORTABLE-SOFTWARE/Internet/Browsers/OperaUSB.shtml Rozpakowałem ją na tego samego pendriva. Jak na razie uruchamia się na forum bez "białej" strony ale za którymś tam razem z przebitką w górnym lewym rogu. Poruszana wcześniej w postach Opera świruje dalej i poddam ją za chwilę utylizacji. Jak nie będziesz miała Picasso dodatkowych pytań - zamknij temat. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi