Shark66 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Witam. W piątek pobrałem program z niepewnego żródła i nie odpowiadał przy próbie instalacji. Usunałem go ccleaner ale wraz z nim znikneło połowe moich plików zdjecia muzyka gry itd. Postanowił zrobić przywracanie systemu. Okazało sie ze sporo plików systemowych też znikneło. Używałem mnóstwa skanerów i tych znanych i tych niby profesjonalnych Wykrywały (nie każdy) wirusy Pierwszy mks vir online a tu screeny http://fotowrzut.pl/...FKE66MP25/1.jpg http://fotowrzut.pl/...2QW69MX1Z/1.jpg Następnie chyba 2 lub 3 razy udało mi się wykryć te wirusy, skasowałem ale co z tego nic nie pomogło. Uzywałem programu Recuva chyba do usuwania programów i kasowania ich z rejestru, wywaliłem wszystko praktycznie wszystko - nadal mam wirusa. Od wczoraj nie moge zalogować się w trybie normalnym - tylko awaryjny. Od godziny nie działa gadu gadu, od kilku godzin nie działa skypa. Poniżej logi z otl Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Na temat logów: - Logi należy doczepiać metodą Załączniki. Przetransformuj. - To nie jest pełny log z OTL, brakuje członu Extras. Nie przestawiłeś opcji "Rejestr - skan dodatkowy" na "Użyj filtrowania". Uzupełnij. - Zatajona próba uruchomienia ComboFix = co robił / czy coś robił / gdzie jest jego log? Dołącz, jeśli log powstał. - W logu OTL brak jakichkolwiek znaków infekcji (tylko - bez znaczenia dla problemów - drobne odpadki po paskach adware). I nie jest pewne, że chodzi tu o infekcję (tym bardziej że system 64-bit = to redukuje znacznie potencjalne kombinacje i ogranicza infekcje, które mogłyby robić to co przedstawiasz). Równie dobrze: Usunałem go ccleaner ale wraz z nim znikneło połowe moich plików zdjecia muzyka gry itd. ... przy zawieszeniu systemu użycie programu zajmującego się usuwaniem plików z dysku mogło doprowadzić do uszkodzenia struktury plików, bądź błędu programowego skutkującego utratą danych. Używałem mnóstwa skanerów i tych znanych i tych niby profesjonalnychWykrywały (nie każdy) wirusy Skaner MKS od dawna ledwo zipie i jest niewiarygodny, a oficjalnie marka MKS już nie istnieje (KLIK). Następnie: jakie skanery jeszcze były używane (dokładnie wylicz) i co wykrywały (dokładnie wylicz)? W raporcie widzę: MBAM, ESET, UnhackMe, Avast i MSSE = co one widziały? Hasło "wykrywały wirusy" musi być zweryfikowane, na ile istotne były wykrycia, równie dobrze mogły to być jakieś banały bez związku. Postanowił zrobić przywracanie systemu.Okazało sie ze sporo plików systemowych też znikneło. Przywracanie systemu w Windows 7 to potężny mechanizm, cały cień woluminu jest nakładany. Jeśli to miało mierne skutki (przy założeniu, że wróciłeś system do dostatecznie starego punktu) = marnie to widzę. Rozwiń wątek "sporo plików systemowych też znikneło". Od wczoraj nie moge zalogować się w trybie normalnym - tylko awaryjny.Od godziny nie działa gadu gadu, od kilku godzin nie działa skypa. Dokładnie to opisz: co się dzieje przy próbie startu w Trybie normalnym? Na czym polega "niedziałanie" komunikatorów? Jak mówię, na razie żadnych znaków infekcji. Za to widoczna bardzo niepożądana kombinacja na chodzie: działa równoległe Avast z Microsoft Security Essentials. Jeden z nich musi zostać całkowicie odinstalowany w trybie natychmiastowym, bo połączenie dwóch antywirusów z rezydentem może skutecznie zablokować start systemu. Oba zresztą są związane silnie z działaniem sieci i takie zderzenie może zablokować net. Najlepiej wyrzucić oba, by się przekonać jak zacznie po tym działać system. . Odnośnik do komentarza
Shark66 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Więc tak. Dokładnie te skanery które widziałeś w logach do tego Advanced system care. Mks złapał te wirusy które widac na screenach, pozostałe własnie MBAM i ESET złapały dwa w pliku win32 ale to nie były trojany, a MBAM w folderze z programem sony vegas trojana. Skaner avasta po chyba 2 użyciu w nocy znalazł trojana w programie San Andreas Mod Installer. Co do przywracania systemu, używałem co kilka dni ccleanera do czyszczenia komputera i on kasował punkty potrzebne do przywrócenia systemu i tutaj się sam utopiłem. Mogłem przywrócić tylko do momentu, w którym skasowałem ten felerny program. Sporo plików systemowych to znaczy, że w folderze Windows miałem dośc sporo plików i folderów a obecnie mam ich sporo mniej po tej operacji. GG zakonczyłem jego działanie po godzinie chciałem włączyć lecz musiałem nowy profil zakładać bo starego nie było, założyłem i komunikat " Ten profil jest uszkodzony" Skype - Nie można uzyskac dostępu do usługi Instalator Windows. Może miec to miejsce jeśli instalator windows jest niepoprawnie zainstalowany. Skontaktuj się z działem pomocy technicznej Próba odpalenia systemu w trybie normalnym - Wpisuje hasło do profilu, kilka minut widze klepsydre a potem czarny ekran. Profil Gość który nie był używany za często, w ogóle nie działa nie reaguje na kliknięcia w jego ikonę i nie ma awatara ( sama ramka) Combofix - logi http://freetexthost.com/ceiosbamyi OTL - logi http://freetexthost.com/kba4laf4tk OTL - extras http://freetexthost.com/2tfacud53l Aha i nie można dodać dzwięku ponieważ " Usługa audio nie jest uruchomiona" Dla mnie najlepiej byłoby zainstalowac windows xp ponieważ mam płytę z nim oryginalną, to jest laptop a windows 7 pobiera koło 45% ramu. Ale przy każdej próbie instalacji lub formatowania wyskakuje blue screen. W logach jest coś takiego O32 - Unable to obtain root file information for disk C:\ O32 - Unable to obtain root file information for disk D:\ Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Moim zdaniem najbliżej objawów jest naruszenie struktury plików (komunikat od Gadu kręci się wokół tego, komunikat od Skype poświadcza naruszenie danych instalacyjnych programu bądź też maszyny Instalatora Windows), a nie wirusy, gdyż nie ma żadnego śladu czynnej infekcji, a znaleziska skanerów nie przedstawiają stosownej wagi. Na teraz nie ma żadnego dowodu, że działa tu wirus. 1. OTL Extras nie potrafi wyciągnąć błędów z Dziennika zdarzeń. Dostarcz oryginalne Dzienniki, czyli katalog Logs: KLIK. 2. Nic nie wypowiadasz się o skomasowaniu antywirusów. Zacznij je wywalać, by było wiadome czy czarny ekran przy starcie Windows na pewno nie jest z tym związany. Avast chyba się da deinstalować w awaryjnym (głowy nie dam), ale MSSE zapewne nie (w Trybie awaryjnym nie działa usługa Instalator Windows). 3. Wykonaj sprawdzanie powierzchni dysku za pomocą narzędzia checkdisk. Próba odpalenia systemu w trybie normalnym - Wpisuje hasło do profilu, kilka minut widze klepsydre a potem czarny ekran. Jednak Tryb awaryjny wchodzi, co nasuwa, że to element trybu normalnego jest wadliwy. Prócz antywirusów, również naruszenie sterowników grafiki mogłoby dać czarny ekran. Sporo plików systemowych to znaczy, że w folderze Windows miałem dośc sporo plików i folderów a obecnie mam ich sporo mniej po tej operacji. Precyzyjnie = które, to się zweryfikuje czego naprawdę brak. Zakładam, że masz czynne obie opcje widoku i nie zwodzisz sam siebie (Opcje folderów i wyszukiwania > Widok > zaznaczone Pokaż ukryte pliki i foldery + odznaczone Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego). Poza tym, użyłeś Przywracanie systemu, a jak mówiłam to cień woluminu i bardzo silny proces. Mogło cofnąć do stanu, gdy obiektów było mniej i jest to naturalne. W logach jest coś takiego O32 - Unable to obtain root file information for disk C:\ O32 - Unable to obtain root file information for disk D:\ Wiem, że jest, ale to nie ma żadnego znaczenia pod kątem: Dla mnie najlepiej byłoby zainstalowac windows xp ponieważ mam płytę z nim oryginalną, to jest laptop a windows 7 pobiera koło 45% ramu.Ale przy każdej próbie instalacji lub formatowania wyskakuje blue screen. Pewnie dysk SATA. I tu klasyczny objaw przy próbie instalacji XP = XP nie widzi dysku lub pluje BSODem. CD XP to staroć, która nie ma stosownych sterowników trybu tekstowego dla kontrolerów mass storage. Trzeba zrobić gimnastykę na jeden z tych sposobów, by to obejść: - Na czas instalacji w BIOS przestawić tryb pracy kontrolera dysków z SATA/AHCI na "zwyczajne IDE".- Na USB podać rozpakowane sterowniki i F6 podczas instalacji XP. - Zrobić na podstawie własnej oryginalnej CD XP nową ze zintegrowany sterownikami, która automatycznie zamontuje wszystko. Darmowy program integrujący sterowniki (przy okazji i SP i inne rzeczy): nLite. Ale ale ... tu może być jeszcze gorzej (a widzę do czego zmierzasz rzucając się w XP bez przygotowania). Nawet jeśli przejdziesz instalację XP, może się okazać, że połowa urządzeń nie działa i działać nie będzie = brak sterowników (wsparcie dla XP jest konsekwentnie usuwane i dla niektórych podzespołów już nie znajdziesz wersji dla XP). Nigdy się nie robi downgradu Windows 7 do XP bez rozeznania, czy pod XP w ogóle sprzęt pójdzie i czy producent dostarcza sterowniki. Wiele osób popełniło taki błąd, a potem same problemy z brakiem dźwięku, pytajnikami w menedżerze i brakiem widoków na korektę tego. Niektórzy jeszcze popsuli w ten sposób na lapkach fabryczne systemy ładowane z Recovery, instalacja XP przebija MBR, a to jest grób dla takich mechanizmów i trzeba się znów nagimnastykować, by móc zainstalować oryginalny system po falstarcie z XP. Poza tym: bardzo zły pomysł, system przestarzały, pozbawiony wsparcia (MS wycofuje się, tylko czekać aż się okaże że Windows nie wspierany w ogóle), słabo zabezpieczony, a pierwsze co atakuje przy instalacji to robaki sieciowe. Nigdy w życiu nie wymieniłabym rozwiniętej architektury Windows 7 i to jeszcze 64-bit na taką 32-bitową 10-letnią nędzę XP. . Odnośnik do komentarza
Shark66 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Ok więc xp definitywnie odpada, skorzystam z funkcji recovery o ile się da. http://odsiebie.pl/z...em.zip.zip.html CHKDSK jeszcze pracuje, cos długo mu sie schodzi, wstawie wynik jak skonczy prace. Avast został usunięty programem Revo Unistaller, ale w trybie normalnym wciąż nie można uruchomić komputera. @ Jest diagnoza dysku C http://freetexthost.com/jac46yodpu Za chwilę zrobie dysk D ( tam jest recovery) Jeśli D będzie wporządku, to polecasz użyć funkcji recovery ? D http://freetexthost.com/y65b1wfqij Uruchomiłem system w trybie normalnym ale na partycji D brakuje pliku Recovery a własciwie folder jest ale pusty. Natomiast waga partycji D sie nie zmieniła Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Avast został usunięty programem Revo Unistaller, ale w trybie normalnym wciąż nie można uruchomić komputera. Pokaż mi nowy log z OTL, który ma poświadczać zmiany. Przy okazji, Revo Uninstaller to nie jest dobry sposób dla usuwania antywirusów. Od tego są specjalizowane narzędzia producenta. W tym przypadku "Avast Uninstall utility" . Jest diagnoza dysku C Tu nie widać strasznych błędów, a nawet nie jest pewne czy to błąd rzeczywisty. Uruchomiłeś sprawdzanie dysku w niewłaściwych warunkach, tzn. w trybie "tylko do odczytu" spod działającego Windows. W takich warunkach następuje fałszowanie wyników. Wolumin musi być zablokowany podczas skanowania, czyli skanowanie podczas restartu systemu. Zrzut ekranu kończy informację na tym, że należy uruchomić checkdisk w trybie naprawczym przy restarcie = to miało miejsce? Uruchomiłem system w trybie normalnym ale na partycji D brakuje pliku Recovery a własciwie folder jest ale pusty.Natomiast waga partycji D sie nie zmieniła "Uruchomiłem system w trybie normalnym" = wyjaśnij mi czy to przejęzyczenie, czy stan faktyczny i jak to się stało / po której operacji? Na temat zawartości partycji D: - Czy na pewno masz odpowiednio ustawione opcje widoku (Opcje folderów i wyszukiwania > Widok > zaznaczone Pokaż ukryte pliki i foldery + odznaczone Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego)? - Start > w polu szukania wpisz diskmgmt.msc > pokaż zrzut ekranu z widoku partycji . Odnośnik do komentarza
Shark66 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Cześć Ogólnie wszystko się zepsuło ponieważ wczoraj po pracy programu CheckDisk uruchomiłem ponownie komputer, włączyło sie po restarcie sprawdzanie dysku po jakimś czasie znowu restart i już wszystko normalnie nic się nie zacina itd. Chciałem skasować program od którego się wszystko zaczeło przed panel sterowania > dodaj/usun programy no i znowu to samo. To restart w tryb awaryjny i programem CheckDisk naprawa dysku Tu nie było tak łatwo ponieważ nie można było nic zrobić kompletnie nie reagował na kliknięcia w przeglądarke i inne programy. Pokazał komunikat o przywracaniu systemu chcąc nie chcąc musiałem przywrócic Tym razem trwało to długo bo jakieś 2 godziny ( poprzednio 15min) Obecnie już mogę korzystac z komputera ale bardzo wolno się włącza. Tak mam zaznaczone aby pokazywał wszystkie foldery ale i tak folder Recovery jest pusty Nie bardzo wiem jak zrobić screena ponieważ painta nie ma Za chwile dorzuce z OTL, sytuacja jest odwrotna Avast jest a tego od Microsoftu nie ma po przywróceniu @ OTL http://freetexthost.com/11w4643eka Extras http://freetexthost.com/hsezvzln0i http://fotowrzut.pl/...45463KX7Q/1.jpg I tu nie ma nic http://fotowrzut.pl/...LCTJR5L6Y/1.jpg Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Nie bardzo wiem jak zrobić screena ponieważ painta nie ma Start > w polu szukania mspaint > nic nie wyszukuje? Plik C:\Windows\system32\mspaint.exe obecny? Chciałem skasować program od którego się wszystko zaczeło przed panel sterowania > dodaj/usun programy no i znowu to samo. Wygląda na to, że coś jest nie w porządku z tym wpisem i jego uruchomienie tworzy błąd. Wnioski = nie ponawiaj próby "deinstalacji tego", ręcznie to wytniemy. Podaj o który wpis Ci chodzi. To restart w tryb awaryjny i programem CheckDisk naprawa dyskuTu nie było tak łatwo ponieważ nie można było nic zrobić kompletnie nie reagował na kliknięcia w przeglądarke i inne programy. Pokazał komunikat o przywracaniu systemu chcąc nie chcąc musiałem przywrócic Tym razem trwało to długo bo jakieś 2 godziny ( poprzednio 15min) Obecnie już mogę korzystac z komputera ale bardzo wolno się włącza. Czy aktualnie checkdisk dla dysku C nie wykrywa już błędów? sytuacja jest odwrotna Avast jest a tego od Microsoftu nie ma po przywróceniu Przywracanie systemu zrekonstruowało także śmieciarskie paski sponsoringowe, ale to jest rzecz tu podrzędna. Na razie nie będziemy się tym zajmować. Tak mam zaznaczone aby pokazywał wszystkie foldery ale i tak folder Recuvery jest pusty Wolę się upewnić, czy jednak nie ma tu aspektu atrybutów. Uruchom OTL, wszystkie opcje ustaw na Brak+Żadne, zaś w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: DIR /A /S D:\ /C Klik w Skanuj i podaj log. . Odnośnik do komentarza
Shark66 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 CheckDisk jest na dysku D i pokazuje taki komunikat checkDisk will work now with drive: C: C:\ Volume Label: , File System: NTFS Check Disk: Insufficient Rights Check Disk: Unable to Finish Check Disk Failed, please check again Error with drive: C OTL, polazuje błąd a następnie taki komunikat http://fotowrzut.pl/tmp/upload/N14LGYEXYJ/1.jpg Pobrałem drugą kopie otl i również to samo Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 1. Na temat OTL: błąd sugeruje, że któreś pliki systemowe zostały wyrejestrowane lub ich brakuje .... Spróbuj zrobić listę via linia komend. Otwórz Notatnik i wklej w nim: DIR /A /S D:\ > C:\LOG.TXT Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako LIST.BAT Z prawokliku na plik BAT wybierz "Uruchom jako Administrator". Powinien zostać wygenerowany plik C:\LOG.TXT. Jeśli nie będzie pusty, zaprezentuj go. 2. Na temat checkdisk: uruchom go z poziomu zewnętrznego środowiska WinRE. F8 przy starcie komputera > Napraw komputer > logujesz się za pomocą swojego konta > Wiersz polecenia > wpisz komendę CHKDSK X: /F /R, gdzie X to litera dysku z systemem. Z poziomu środowiska WinRE liternictwo będzie przyznane inaczej i dysk z Windows nie będzie jako C, masz bowiem dwie ukryte partycje (serwisowa HP oraz "Zastrzeżone przez system"), które w zewnętrznym środowisku otrzymają litery, a partycja z plikami startowymi otrzyma priorytetowo C. Prawdopodobnie partycja z Windows to będzie D. . Odnośnik do komentarza
Shark66 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Plik LIST.BAT pokazuje konsole dosłownie na pół sekundy i znika. Spróbuje teraz sporobu WinRE Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Plik LIST.BAT pokazuje konsole dosłownie na pół sekundy i znika. Prawidłowo, ponieważ nie dałam komendy pauzy. BAT miał w zamiarze wytworzyć plik tekstowy: Powinien zostać wygenerowany plik C:\LOG.TXT. Jeśli nie będzie pusty, zaprezentuj go. . Odnośnik do komentarza
Shark66 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ok więc przy starcie systemu klikam F8 pyta się czy uruchomić narzędzie naprawy systemu wybieram tą opcje. Skanuje chwile, pyta się czy przywrócić system Wybrałem Nie. Chwile pózniej przestał skanować, pokazał błędy ( było ich 14) skopiowałem i zrobiłem SS ale teraz tego nigdzie nie ma. Zapytał czy przywrócić system wybrałem opcje Nie Czy nie lepiej byłoby zrobić kompletne formatowanie dwóch partycji i zainstalować system od początku, nowy ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Skanuje chwile, pyta się czy przywrócić systemWybrałem Nie. Chwile pózniej przestał skanować, pokazał błędy ( było ich 14) skopiowałem i zrobiłem SS ale teraz tego nigdzie nie ma. Zapytał czy przywrócić system wybrałem opcje Nie Pytania o Przywracanie systemu to standard, co się zwykle omija przy diagnostyce ręcznej. Natomiast nie rozumiem z tymi "14 błędami", co to pokazywało? Czy nie lepiej byłoby zrobić kompletne formatowanie dwóch partycji i zainstalować system od początku, nowy ? Ja tu zmierzam do Recovery (robione kilka razy mało skuteczne Przywracnie systemu i coraz gorsze wyniki), tylko chcę się upewnić jaka jest zawartość partycji D z etykietą Recovery, gdyż twierdzisz, że partycja jest pusta (mimo, że diskmgmt.msc pokazuje zajęcie miejsca). Nie dostarczyłeś wyników plików BAT, który zadałam. . Odnośnik do komentarza
Shark66 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Wiersz polecen twierdzi że nie zna takiej komendy (CHKDSK) Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Nadal nie dostarczyłeś mi wyników pliku BAT (plik C:\LOG.TXT). Wiersz polecen twierdzi że nie zna takiej komendy (CHKDSK) W WinRE bez problemu startuję tę komendę: Na jakiej ścieżce dostępu jest ustawiona linia komend? . Odnośnik do komentarza
Shark66 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ok dało rade, ale nie da się skopiować itd. Czy to jest to co mówisz plik BAT ? Tutaj jest http://freetexthost.com/rfktveiv6r Komendą z wiersza polecen dośc długo zajęło sprawdzanie ( w etapie 5 na 5, było ponad 60mln) Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Trochę się gubię co do czego odnosisz. 1. Efekty LIST.BAT (czyli wynikowy LOG.TXT): zawartość partycji z etykietą RECOVERY zdaje się być poprawna. Twierdzisz: na partycji D brakuje pliku Recovery a własciwie folder jest ale pusty (...) Tak mam zaznaczone aby pokazywał wszystkie foldery ale i tak folder Recovery jest pusty Teraz oprzytomniałam, tu chyba zachodzi jakieś nieporozumienie. Co Ty właściwie rozumiesz pod pojęciem "Recovery" i który folder sprawdzasz? I co widzisz po wejściu bezpośrednio na D? Proszę o zrzut ekranu. Twój opis w ogóle nie odpowiada temu co podał mi LIST.BAT. Skoro składniki widzi cmd listujące wszystkie atrybuty, ale nie widzisz tego Ty oczami, to wątpię, że masz wszystkie opcje widoku ustawione. Pytam raz jeszcze czy opcja "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego" jest odznaczona? ---- Jeśli sprawdzasz sobie folder D:\Recovery, to jest środowisko WinRE, a folder jest jak najbardziej pełny: Katalog: D:\Recovery 2011-12-12 11:08 .2011-12-12 11:08 ..2009-01-19 21:11 69 Desktop.ini 2011-12-12 11:08 Logs2011-10-27 15:47 system322011-12-12 17:28 WindowsRE1 plik(˘w) 69 bajt˘w Katalog: D:\Recovery\Logs 2011-12-12 11:08 .2011-12-12 11:08 ..2011-12-12 11:08 1Ë™083 Reload.xml 1 plik(˘w) 1Ë™083 bajt˘w Katalog: D:\Recovery\system32 2011-10-27 15:47 .2011-10-27 15:47 ..2011-10-27 15:47 Recovery0 plik(˘w) 0 bajt˘w Katalog: D:\Recovery\system32\Recovery 2011-10-27 15:47 .2011-10-27 15:47 ..2011-12-12 17:28 1Ë™083 ReAgent.xml 1 plik(˘w) 1Ë™083 bajt˘w Katalog: D:\Recovery\WindowsRE 2011-12-12 17:28 .2011-12-12 17:28 ..2009-06-10 22:06 3Ë™170Ë™304 boot.sdi 2011-04-08 12:33 284Ë™643Ë™865 winre.wim 2 plik(˘w) 287Ë™814Ë™169 bajt˘w ---- Jeśli sprawdzasz sobie folder D:\hp\recovery, to ten owszem jest prawie goły. Jednak żaden z powyższych nie trzyma obrazu systemu zrzucanego podczas procesu HP Recovery rolującego do stanu fabrycznego. Obraz systemu siedzi w postaci potężnego pliku D:\Preload\base.wim: Katalog: D:\preload 2011-10-27 15:52 .2011-10-27 15:52 ..2011-04-08 12:29 14Ë™844Ë™146Ë™365 base.wim 2009-01-19 21:11 69 Desktop.ini 2011-04-08 12:29 595 FileSizeRatio.ini 3 plik(˘w) 14Ë™844Ë™147Ë™029 bajt˘w 2. Checkdisk z poziomu WinRE: czy w oknie było widać w statystykach jakieś błędy? Zakładam, że wybrałeś do sprawdzania prawidłową partycję. W sytuacji gdy tu potwierdzona została zawartość partycji D, to ja bym: zrobiła kopię zapasową ważnych własnych plików i zrzut fabrycznego Windowsa. Powody już sugerowałam: nieudolne Przywracanie systemu prowadzone kilkukrotnie i w sumie dla mnie stan aktualny Windows jest niejasny, a jakieś niesprecyzowane uszkodzenia się objawiły (OTL przestał startować zwracając błąd relatywny do uszczerbków w Windows). Z zastrzeżeniem: wirusy tu nie potwierdzone, moim zdaniem całkiem co innego tu się dzieje. . Odnośnik do komentarza
Shark66 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Więc zrzuty; http://fotowrzut.pl/tmp/upload/FIG7174O9K/1.jpg - Pliki zaznaczone ołówkiem, są moje które przeniosłem by nie utracić podczas przywracania systemu Pliki zaznaczone błękitnym mazakiem, są od CheckDisk ponieważ gdy były na partycji C program nie chciał pracować http://fotowrzut.pl/tmp/upload/7K2QME2J1P/1.jpg - Nie wiem skąd się tam wzięły foldery np boot, do momentu problemów z komputerem tam był tylko plik Recovery http://fotowrzut.pl/tmp/upload/B0DVRMWFCW/1.jpg A jak zrobić to, abym mógł zrobić zrzut ekranu podczas uruchomienia komendy CHKDSK wierszem poleceń ? Ponieważ dziś jak robiłem ss, potem nie było tego nigdzie Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Temat przemieszczam do działu Windows 7 (pod zmienionym tytułem), jako że merytoryka tematu odległa od "wirusów". Pliki zaznaczone ołówkiem, są moje które przeniosłem by nie utracić podczas przywracania systemuPliki zaznaczone błękitnym mazakiem, są od CheckDisk ponieważ gdy były na part Ja wiem które pliki nie należą do fabrycznej partycji. Chodziło mi tylko o to, by ujrzeć co Ty widzisz w folderze, by wydedukować potencjalne ustawienia widoku w Opcjach folderów. I właśnie: http://fotowrzut.pl/...K2QME2J1P/1.jpg Przecież pokazujesz mi inną opcję niż ta, którą zalecałam zweryfikować. Opcje widoku są dwie. Na obrazku przedstawiasz zwyczajną, a ja mówię o "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego" która dedykuje pliki mające połączenie dwóch atrybutów (HS). http://fotowrzut.pl/...0DVRMWFCW/1.jpg Jak mówiłam, folder D:\Recovery nie jest pusty. BAT wszystko wyśpiewał. Nie wiem skąd się tam wzięły foldery np boot, do momentu problemów z komputerem tam był tylko plik Recovery Szczerze wątpię. Gdybyś miał tylko "Recovery" (nawiasem mówiąc, uporczywie określasz to jako "plik" = jaki plik?), to byś nie był zdolny nawet przywrócić fabrycznego Windowsa. To wszystko co podajesz musiało być od początku, gdyż to: - elementy dostępu do opcji serwisowych oraz zrzucania HP: boot, Recovery (WinRE), preload (obraz systemu), system.sav (wygląda na zbiór skryptów HP i aplikowanych łat), hp (ten nie wiem do czego może służyć) - elementy systemu: Folder $Recycle.Bin to Kosz = foldery Koszy są na każdej widocznej partycji, na Pulpicie to tylko wirtualny skrót do Kosza na C. ów Kosz zresztą wg wyciągu BATem ma w środku śmieci i przez SHIFT+DEL możesz cały ten folder skasować. I tak folder się zrekonstruuje podczas pierwszej próby kasacji czegoś na partycji D. Jeszcze powinien być w zestawie System Volume Information (folder cieniowania woluminu), aktualnie niewidoczny, zapewne w związku z "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego". Oto typowy widok z partycji recovery (inny typ Recovery ale poglądowo podaję), gdy wszystkie opcji widoku są prawidłowo skonfigurowane: KLIK. Obiekty są ukryte. Skoro nie widziałeś wcześniej, na pewno nie została odznaczona opcja "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego". Skoro widzisz teraz (a owa opcja zdaje się być nadal nie skonfigurowana), to najpewniej odkryły się przez utratę atrybutów. Obiekty nie są "blade", czyli nie mają atrybutu ukrywania. A jak zrobić to, abym mógł zrobić zrzut ekranu podczas uruchomienia komendy CHKDSK wierszem poleceń ? Ponieważ dziś jak robiłem ss, potem nie było tego nigdzie Co to znaczy "robiłeś" = w jaki sposób? Jeśli tylko działałeś klawiszem Printscreen i obliczyłeś sobie, że to wkleisz po zalogowaniu do Windows, to nie da rady. Schowek działa sesyjnie i nie przetrwa jego zawartość restartu, nie wspominając o tym, że działasz w środowisku zewnętrznym WinRE. By zrobić zrzut ekranu z poziomu środowiska WinRE, należy w linii komend tegoż uruchomić mspaint z dysku Windows, w Paincie wkleić i zapisać plik na dysku twardym. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi