cubasaozora Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum. Dwa tygodnie temu złożyłem komputer w którym występują tylko i wylącznie podczas pierwszego włączenia opisane niżej BSOD: 3b 19 1A na początku pojawiał się też: 0X0000000A ...po restarcie komputer odpala się prawidłowo. Bardzo rzadko, ale spotykam się z 3-5 sekundowym zamrożeniem, podczas normalnej pracy. -Sprawdziłem od deski do deski kwestie które podpowiadały pliki zrzutu - NIC -Zweryfikowałem wszystkie sterowniki narzędziem wbudowanym w system (niekompatybilny był tylko od emulacji napędu "daemona" więc został odinstalowany) -Napięcia są ok -Dysk też jest ok "tune hd" (po za tym system był instalowany dwukrotnie na dwóch różnych dyskach) -BIOS najnowszy -Napięcie DDR ustawione jak zalecił producent 1,65V przy czym dodam że nie podnosiłem wyżej, gdyż wiem z czym to się wiąże. (zalecenia INTEL i ASUS) Pamięć zweryfikowana memtestem, każda kość z osobna jest w porządku. Przy czym po włożeniu dwóch pamięci naraz memtest pokazuje ok 33 błędów we wszystkich konfiguracjach (single-channel jak i dual-channel) A1-A2, A1-B1, A2-B2. Zauważyłem też bardzo dziwną rzecz. Po włożeniu tylko jednej kości w kanał 2 (slot B1,B2), Memtest pokazuje mi czasy 6-6-6-20, przy czym oryginalnie płyta w biosie ma ustawione 9-9-9-20. Na kanale 1 memtest pokazuje wszystko dobrze (9-9-9-20). W systemie też jest widoczne 9-9-9-20. Przeszukałem google i nic nie znalazłem. Może ktoś ma jakiś pomysł. Dzisiaj jeszcze będę testował inny zasilacz, żeby wyeliminować kolejną rzecz.... Intel Core i5 2500K Asus P8H67-V R3.0 OCZ DDR3 Dual Channel 2048MB 1333MHz CL9.0 BOX Gold Edition Low Voltage WINDOWS 7 64BIT SP1 Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zupelnie nie rozumiem tego ; 3b 19 1A Czy to oznacza koncowke bledu za zerami ?? Bledy losowe w wielu przypadkach powoduje RAM. Piszesz, ze jeden slot dziala nie prawidlowo wg Twojego testu. Pamięć zweryfikowana memtestem, każda kość z osobna jest w porządku testowana w kazdym slocie osobno i kazda kosc???O czym zatem dyskutowac plyta do wymiany lub calkowite ignorowanie tego slotu ktory nie dziala i nie obsadzanie koscmi pamieci. Napięcie DDR ustawione jak zalecił producent 1,65V przy czym dodam że nie podnosiłem wyżej, gdyż wiem z czym to się wiąże. (zalecenia INTEL i ASUS) Bardzo pieknie, ale wklej zakladke Memory i SPD z CPU-Z + log sprzetowy jak wymagaja zasady dzialu. Przyczyn BSOD-a moze byc wiele np. taka http://support.microsoft.com/kb/979444 , ale to tylko gdybanie przy nie sprawnym RAM-ie jako takim (slot). Jak uporasz sie z tym problemem i dalej beda BSOD-y to mozna szukac dalej. Odnośnik do komentarza
cubasaozora Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Dzięki za chęć pomocy. Logów nie wklejałem gdyż przeanalizowałem je bardzo skrupulatnie i wszystko w logach było ok. Przyszłościowo wypadało by, abym opisał rozwiązanie problemu sypania opisanych wyżej błędów, przez memtest przy konfiguracji dwóch pamięci. Problemem był zasilacz ....choć wystarczający 450Watt, napięcia też były ok w programach diagnostycznych, ale po podłączeniu innego wszystkie problemy zniknęły. (tak coś czułem) MarekB czy mógłbyś mi coś polecić z Agito do 270zł tylko nie OCZ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Pamięć zweryfikowana memtestem, każda kość z osobna jest w porządku. Przy czym po włożeniu dwóch pamięci naraz memtest pokazuje ok 33 błędów we wszystkich konfiguracjach (single-channel jak i dual-channel) A1-A2, A1-B1, A2-B2. Zauważyłem też bardzo dziwną rzecz. Po włożeniu tylko jednej kości w kanał 2 (slot B1,B2), Memtest pokazuje mi czasy 6-6-6-20, przy czym oryginalnie płyta w biosie ma ustawione 9-9-9-20. Na kanale 1 memtest pokazuje wszystko dobrze (9-9-9-20). W systemie też jest widoczne 9-9-9-20. Zaraz tam płyta!! zmienić pamięci być może sie gryzą. Do tego aktualizacja BIOS-u mocno wskazana. Wsadź no w ten wadliwy slot jedną kość i zobacz w BIOS-ie jak ustawia timingi. Ewentualnie wymuś mu ręcznie poprawne i zobacz co się bedzie działo. Nie zauważyłem że juz oK Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 A cóż to za low voltage gdzie zalecane napięcie jest 1.65V O ile mi wiadomo to te moduły wymagają zasilania 1.5V . A tak poza tym to przecież OCZ, zaliczają same wpadki, z ramami jak zwykle, z SSD to już też jak zwykle, na stałe dochodzą zasilacze. Z zasialczy XFX ale do 270 to zostaje "Corsarz" CX500V2 Errata jeśli to są małe moduły to zasilanie powinno być 1.35V o ile to jest właśnie LOW VOLTAGE. Ale wszystko powinno być zapisane w spd, które sam możesz sobie oglądnąć. Ty zdaje się masz zwykłe Gold Edition. Odnośnik do komentarza
cubasaozora Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 No właśnie dziwne ale mam "low-voltage gold" specyfikacja na stronie producenta: http://www.ocztechno...al-channel.html 1,35v jest przy ultra low-voltage. Po za tym na stronie ASUS`a - QVL dotyczące tej pamięci: 1,65v Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Taaa faktycznie masz rację to są te moduły, patrzyłem nie na te dane, ale jest jedno ale, pamiętam taka tabelę referencyjną intela, wynikało z niej, że dla pamięci 1333MHz V default (zalecane) było coś około 1.45V do 1.6V po OC, zaś 1.65V tyczyło pamięci 1600MHz i wyżej, tak więc wg nomenklatury intela 1,65V nie jest low voltage dla pamięci o taktowaniu 1333MHz. To tak na marginesie luźne dywagacje. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi