Bonifacy Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Przymierzam się do wymiany procesora w laptopie Acer Extensa 5220. Montował będę procesor Intel Core2 Duo T5250 @ 1.50GHz bo wszedłem już w jego posiadanie. Wymiana procka, jego potraktowanie pastą termoprzewodzącą - sprawa jasna i tu nie mam pytań. Ale co mam zrobić z chipsetem? Oprę się na drugim foto (dolnym) z http://www.austech.info/pc-hardware/43229-acer-extensa-5220-cpu-upgrade.html , gdzie w takim samym Acerze dokonano wymiany procka. Teoretycznie wiem, że na chipsecie może być naklejona gąbka termoprzewodząca i ona (chyba) tu na foto jest, ale na odwróconym radiatorze widać szarą substancję (pasta?). Pytanie: Jeśli na moim chipsecie będzie gąbka to ją zerwać a powierzchnię posmarować pastą, czy pozostawić ją i dodatkowo posmarować pastą termo? Z obrazka wynika ( z uwagi na inne kolory), iż pierwotnie to co jest na chipsecie zostało pokryte szarą pastą Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Bonifacy, ja bym ją zastawił, albo kup nową taśmę termo przewodzącą, najlepiej 3M. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Bonifacy, ja bym ją zastawił, albo kup nową taśmę termo przewodzącą, najlepiej 3M. Ale czy taśmę posmarować dodatkowo pastą --> patrz na tego szarego gluta. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 patrz na tego szarego gluta właśnie na niego patrzę, jak jest miękki to nie smarowałbym go, a najlepiej wymienił, szukaj w sklepach lub na serwisach czegoś co się zwie thermopad. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Aaaaa - to jednak nie jest pasta termoprzewodząca tylko coś co zwie się thermopad. Teraz KPW . Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Np. ta http://www.cooling.p...ukt,550824.html Zdecydowanie do Chipsetu. Stara usun, ale ostroznie bo ukruszyc rdzen jest bardzo latwo. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Dopytam. Jeśli bym zastosował podkładkę termoprzewodzącą którą wymienia MarekB to wtedy nie potrzeba tego thermopada, a gluta (jeśliby u mnie byłby) usunąć z radiatora. Tak? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 ale ta wymieniona przez MarekB podkładka termoprzewodząca jak to nazywasz to właśnie thermopad i to firmy 3M właśnie. Tytułowy opis produktu "3M Thermopad 1,5x 15x 15mm" Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 No to czymże jest w końcu glut koloru szarego na radiatorze? Dodatkową warstwą nałożoną na podkładkę termoprzewodzącą? Z odpowiedzi w poście #6 markuW nie wynika, że thermopad=3M Thermopad 1,5x 15x 15mm Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Hmmm wydaje mi się, że to jest tylko!!! innego koloru thermopad Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Wymiana procesora dokonana. Faktycznie na chipsecie była podkładka termoprzewodzaca i wymieniłem ją na nową. Pomiędzy górną krawędzią chipsetu a radiatorem jest odstęp. Dlatego też nie stosują w tym miejscu pasty termoprzewodzącej a podładkę wypełniającą tą szczelinę. Pacjent żyje i ma się dobrze . Edytowane 19 Grudnia 2011 przez picasso Temat oczyszczam ze "zbędników". Rozwiązany = zamykam. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi