Ehwaz Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Witam. Wszystko się zaczęło, gdy zauważyłem, że na moim komputerze Internet działał bardzo wolno w porównaniu do innych komputerów, ale pomyślałem, że to chwilowe. Niestety potem mój antywirus (AVG - wersja bezpłatna) wykazał, że zagnieździły mi się w systemie rootkity, jednak nie chciał nic z nimi zrobić, ponieważ znajdowały się na "białej liście". Zacząłem szperać w Internecie co zrobić z tym fantem i na kilku forach radzono w takich wypadkach użyć ComboFixa. I niestety muszę się przyznać, że tak też zrobiłem. Chwilę potem trafiłem na Wasze forum i przekonałem się, że użycie tego narzędzia było błędem. Na szczęście, chyba nic na tyle inwazyjnego nie zrobił, ponieważ nie zauważyłem żadnej różnicy w uruchomieniu systemu. Potem ponownie zeskanowałem komputer antywirusem i znowu AVG wykrył rootkity. Przepraszam za głupotę z mojej strony, ale bicie w piersi też nic nie da, więc zasięgam fachowej porady. Z góry dziękuję i załączam logi, także z ComboFixa i wynik skanowania AVG. PS. Czy AVG jest dobrym antywirusem, czy warto by wymienić go na jakiegoś lepszego? ComboFix.txt OTL.Txt Extras.Txt Gmer.txt AVG.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 (edytowane) W logach nie widzę oznak infekcji. Z nieprawidłowości notuję wykrycie przez ComboFix niesygnowanych plików. Jest ich zbyt dużo i nasuwa to podejrzenia defektu Usług kryptograficznych. Zastosuj narzędzie Fix-it do resetu Windows Update, zaznacz w nim tryb agresywny: KB971058. Ta procedura m.in. resetuje Catroot2 i uprawnienia kryptograficznych, do czego tu dążę. Wszystko się zaczęło, gdy zauważyłem, że na moim komputerze Internet działał bardzo wolno w porównaniu do innych komputerów, ale pomyślałem, że to chwilowe. Może spowolnienie internetu wypływa z ... AVG jako takiego. Aplikacja ma dostatecznie silne mechanizmy, by generować takie efekty. Niestety potem mój antywirus (AVG - wersja bezpłatna) wykazał, że zagnieździły mi się w systemie rootkity, jednak nie chciał nic z nimi zrobić, ponieważ znajdowały się na "białej liście". To nie wygląda na rootkity rzeczywiste (GMER nie potwierdza infekcji), tym bardziej, że na forum AVG jest wątek o ignorowaniu tego i "usuwaniu tej detekcji przy następnej aktualizacji AVG": KLIK. Zacząłem szperać w Internecie co zrobić z tym fantem i na kilku forach radzono w takich wypadkach użyć ComboFixa. I niestety muszę się przyznać, że tak też zrobiłem. Chwilę potem trafiłem na Wasze forum i przekonałem się, że użycie tego narzędzia było błędem. Na szczęście, chyba nic na tyle inwazyjnego nie zrobił, ponieważ nie zauważyłem żadnej różnicy w uruchomieniu systemu. Użyty niepotrzebnie. I do końca nie taki nieingerencyjny był. Pomijając zawartość Temp, która jest tym czym nazwa, usunął np. te wpisy z listy Dodaj / Usuń jakoby puste: - - - - USUNIĘTO PUSTE WPISY - - - -.AddRemove-01_Simmental - c:\program files\Samsung\USB Drivers\01_Simmental\Uninstall.exeAddRemove-02_Siberian - c:\program files\Samsung\USB Drivers\02_Siberian\Uninstall.exeAddRemove-03_Swallowtail - c:\program files\Samsung\USB Drivers\03_Swallowtail\Uninstall.exeAddRemove-04_semseyite - c:\program files\Samsung\USB Drivers\04_semseyite\Uninstall.exeAddRemove-05_Sloan - c:\program files\Samsung\USB Drivers\05_Sloan\Uninstall.exeAddRemove-06_Spencer - c:\program files\Samsung\USB Drivers\06_Spencer\Uninstall.exeAddRemove-07_Schorl - c:\program files\Samsung\USB Drivers\07_Schorl\Uninstall.exeAddRemove-08_EMPChipset - c:\program files\Samsung\USB Drivers\08_EMPChipset\Uninstall.exeAddRemove-09_Hsp - c:\program files\Samsung\USB Drivers\09_Hsp\Uninstall.exeAddRemove-11_HSP_Plus_Default - c:\program files\Samsung\USB Drivers\11_HSP_Plus_Default\Uninstall.exeAddRemove-12_Symbian_USB_Download_Driver - c:\program files\Samsung\USB Drivers\12_Symbian_USB_Download_Driver\Uninstall.exeAddRemove-15_Symbian_Samsung_PC_DLC_Driver - c:\program files\Samsung\USB Drivers\15_Symbian_Samsung_PC_DLC_Driver\Uninstall.exeAddRemove-16_Shrewsbury - c:\program files\Samsung\USB Drivers\16_Shrewsbury\Uninstall.exeAddRemove-17_EMP_Chipset2 - c:\program files\Samsung\USB Drivers\17_EMP_Chipset2\Uninstall.exeAddRemove-18_Zinia_Serial_Driver - c:\program files\Samsung\USB Drivers\18_Zinia_Serial_Driver\Uninstall.exeAddRemove-19_VIA_driver - c:\program files\Samsung\USB Drivers\19_VIA_driver\Uninstall.exeAddRemove-20_NXP_Driver - c:\program files\Samsung\USB Drivers\20_NXP_Driver\Uninstall.exeAddRemove-21_Searsburg - c:\program files\Samsung\USB Drivers\21_Searsburg\Uninstall.exeAddRemove-22_WiBro_WiMAX - c:\program files\Samsung\USB Drivers\22_WiBro_WiMAX\Uninstall.exeAddRemove-24_flashusbdriver - c:\program files\Samsung\USB Drivers\24_flashusbdriver\Uninstall.exeAddRemove-25_escape - c:\program files\Samsung\USB Drivers\25_escape\Uninstall.exeAddRemove-26_VIA_driver2 - c:\program files\Samsung\USB Drivers\26_VIA_driver2\Uninstall.exe Notuję to na wszystkich systemach z zainstalowanym Samsungiem, w logach wykazujących, że Samsung jest. ComboFix widzi wpisy jako niepowiązane, a ja mam wątpliwości czy to wpisy rzeczywiście puste. Teraz w prawidłowy sposób odinstaluj narzędzie. W Start > Uruchom > wklej komendę H:\ComboFix.exe /uninstall . Edytowane 7 Stycznia 2012 przez picasso 7.01.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi