tomi09pl Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Witam, Od jakiegoś czasu komputer "zacina" się przy użytkowaniu: filmy, gry, przeglądarka internetowa. Ekran na 1-2 s. staje w miejscu (kursor, myszka - wszystko "zamrożone"), dźwięk natomiast leci normalnie. Dodatkowo zauważyłem, że foldery na przenośnych dyskach usb zamieniły mi się w skróty, więc zacząłem podejrzewać jakiegoś wirusa. Instalacja Avasta okazała się katastrofą: oczywiście wkrył różne niebezpieczne pliki, jednak po dłuższej chwili przestał działać i zablokowane zostało połączenie z netem. Odinstalowałem Avasta, internet zaczął chodzić i ściągnąłem Avire. Instalacja Aviry nie udała się do końca, jednak po restarcie kompa okazało się, że program chodzi. Co jakiś czas wyskakuje mi monit, że znalazł jakieś wirusy, np.: TR/Spy.ZBot.cnoja w pliku yjane.exe ; TR/Crypt.XPACK.Gen w pliku udykga.exe - jednak nie mogę ich usunąć. Dodatkowo kilka razy wyskoczył mi niebieski ekran z odliczaniem %, po którym nastąpił restart kompa, jednak nie posiadam więcej info na jego temat. W załączeniu logi z otl i gmer - proszę o analizę i pomoc. Pozdrawiam, tomi09pl Extras.Txt gmer.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Skróty na USB to infekcja z mediów przenośnych, ale tym się zajmiemy później. Tutaj jest poważniejsza sprawa - rootkit ZeroAccess. Wykonaj poniższe zalecenia: 1. Uruchom narzędzie Kaspersky TDSSKiller i zaprezentuj wyniki. 2. Uruchom ComboFix i wklej wynikowy log oraz nowe logi z OTL. Odnośnik do komentarza
tomi09pl Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Załączam logi z combofix'a i tdss'a. Tdss wykrył zeroAccess ale nie podejmowałem żadnych kroków. ComboFix.txt TDSSKiller.2.6.21.0_01.12.2011_20.00.38_log.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Tdss wykrył zeroAccess ale nie podejmowałem żadnych kroków. To tym razem podejmij kroki i wybierz opcję Cure (leczenie) choć ComboFix twierdzi, że naprawił ten problem więc teraz Kaspersky moze nic nie wykryć. Tak czy inaczej sprawdź to i wklej też nowe logi z OTL aby wykonać dalsze czynności. Możemy też przy okazji zająć się tymi skrótami więc podepnij USB i uruchom USBFix z opcji Listing Odnośnik do komentarza
tomi09pl Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Tdss tym razem niczego już nie wykrył. Przesyłam nowe logi. Extras.Txt OTL.Txt TDSSKiller.2.6.21.0_01.12.2011_21.24.26_log.txt UsbFix.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Otwórz Notatnik systemowy i wklej do niego taki tekst: N: del /s N:\*.lnk attrib /d /s -s -h N:\* RD /S /Q N:\RECYCLER C: del /s C:\Users\Tomi\AppData\Local\Temp*.html RD /S /Q C:\Users\Tomi\AppData\Roaming\Xele RD /S /Q C:\Users\Tomi\AppData\Roaming\Ogru RD /S /Q C:\Users\Tomi\AppData\Roaming\Wuetam RD /S /Q C:\Users\Tomi\AppData\Roaming\Qeidzu RD /S /Q C:\Users\Tomi\AppData\Roaming\Babylon pause Z menu Notatnika >>> Plik >>> Zapisz jako >>> Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki >>> Zapisz jako FIX.BAT >>> uruchom ten plik Do wglądu dajesz nowe logi z OTL i z USBFix z tej samej opcji przy podpiętym USB. Odnośnik do komentarza
tomi09pl Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Przesyłam do wglądu. Extras.Txt OTL.Txt UsbFix.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Wszystko pomyślnie wykonane i to by było na tyle z usuwania. Teraz można przejść do czynności kończących całą sprawę. 1. Odinstaluj prawidłowo ComboFix - Start > w polu szukania wpisz Uruchom > wklej i wywołaj polecenie "C:\Users\Tomi\Desktop\ComboFix.exe" /uninstall 2. Użyj opcji Sprzątanie z OTL. 3. Obowiązkowo zaktualizuj poniższe oprogramowanie do najnowszych wersji (system nie ma Service Packa): Ultimate Edition (Version = 6.1.7600) - Type = NTWorkstation Internet Explorer (Version = 8.0.7600.16385) "{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216026FF}" = Java 6 Update 29 "{AC76BA86-7AD7-1033-7B44-A94000000001}" = Adobe Reader 9.4.5 "Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX "Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin "Mozilla Firefox (3.6.7)" = Mozilla Firefox (3.6.7) Szczegóły aktualizacyjne: KLIK To wszystko i problemów być już nie powinno. Odnośnik do komentarza
tomi09pl Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 okey, dziękuje bardzo za pomoc pozdrawiam, Tomi09pl Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi