SargonAnkro Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Houk. Znajoma zwróciła się do mnie z problemem wolno działającego laptopa. Do tego były problemy z działaniem niektórych okien w Windowsie (puste okna zarządzania kontami użytkowników, usług systemowyych (tylko w wersji rozszerzonej - załącznik: services.msc_puste.JPG), a także w oknach skanera antywirusowego McAfee, o czym pózniej). Postanowiłem się zabrać za jego naprawę. W momencie gdy zacząłem go przeglądać, miał zainstalowany Norton Internet Security i antywirusa od McAfee. Zaczęłem robić rzeczy które mogłyby przyśpieszyć jego start, tzn. wyłączyć zbędne aplikacje i procesy przy starcie systemu, a także odinstalować niektóre śmieciowe aplikacje. Problemy jakie napotkałem podczas tych czynności to: 1. Przy wyłączaniu procesów zauważyłem, że skaner czasu rzeczywistego McAfee jest spauzowany (załącznik: services.msc_mcafee.JPG). Próba jego odpauzowania kończyła się niepowodzeniem, również w trybie awaryjnym (załącznik: mcafee rts service error.JPG). 2. Nie mogłem odinstalować McAfee. Pojawiało się puste okno bez treści, tak jak przedstawiłem we wstępie (załączniki: mcafee_security_center_panel_puste,JPG, mcafee_uninstall_panel_puste,JPG). Ten problem udało mi się rozwiązać, wpisałem w konsolę regsvr32.exe /B JSCRIPT.DLL regsvr32.exe /B VBSCRIPT.DLL Po kilku próbach zawartość okien była znowu dostępna, toteż mogłem kontynuować odinstalowywanie. 3. Na dysku C są dwa katalogi z losowymi znakami, próba ich usunięcia kończy się niepowodzeniem (czy to normalnie czy w trybie awaryjnym - zalacznik: katalogi nie do usunięcia.JPG), a w katalogach jest coś w rodzaju update'ów do sterowników AMD czy coś takiego. Z racji, że jest to netbook, postanowiłem puścić skana z KIS 2011 zanim przepuszcze go przez OTL i Gmer'a. Sporo czasu poświęciłem, żeby odpalić KIS'a na nim, ale w końcu się udało. Skan nie wykazał żadnych obcych ciał. Pózniej zacząłem przygotowywać system do skanerów z waszej strony, czyli odinstalowywać wszelkie aplikacje które mogą powodować uzyskanie niewłaściwych wyników. Po wyżej wykonanych operacjach, system startuje szybciej, Mimo to bardzo proszę o sprawdzenie uzyskanych logów i ocenę, czy netbook jest czysty. Info o systemie: system_properities.JPG Pozdrawiam! M_checkup.txt M_Extras.Txt Odnośnik do komentarza
SargonAnkro Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Nie wiedzieć czemu nie mogę wysłać loga z Gmera do Was, zatem daje link na wklej.org z treścią loga: http://wklej.org/hash/cc876e65e88/ I jeszcze rzeczony log z KIS'a. krd_report.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 No tak, a gdzie jest główny log z OTL? Dołącz. Na razie z braku danych nie mogę potwierdzić braku śmieci, ale przedstawione problemy mają się nijak do infekcji. Nie wiedzieć czemu nie mogę wysłać loga z Gmera Wiedzieć czemu = zasady działu i wyraźne sformułowanie na temat dopuszczonych przeze mnie rozszerzeń tekstowych w Załącznikach (tylko *.TXT a nie *.LOG). Zmiana nazwy pliku = plik się załączy. W momencie gdy zacząłem go przeglądać, miał zainstalowany Norton Internet Security i antywirusa od McAfee. Katastrofa. Dwa antywirusy. Ale rozumiem, że ten bajzel już naprostowany, lecz w związku z brakiem głównego OTL nie mogę potwierdzić na ile deinstalacje były kompletne. Do tego były problemy z działaniem niektórych okien w Windowsie (puste okna zarządzania kontami użytkowników, usług systemowyych (tylko w wersji rozszerzonej - załącznik: services.msc_puste.JPG), a także w oknach skanera antywirusowego McAfee, o czym pózniej). Przypuszczalna przyczyna: McAfee i jego system przejmowania kontroli nad silnikiem skryptowym Windows. Tak, re-rejestracja plików skryptowych pomaga. To już zrobione. 3. Na dysku C są dwa katalogi z losowymi znakami, próba ich usunięcia kończy się niepowodzeniem (czy to normalnie czy w trybie awaryjnym - zalacznik: katalogi nie do usunięcia.JPG), a w katalogach jest coś w rodzaju update'ów do sterowników AMD czy coś takiego. To są foldery związane z aktualizacjami Windows. Podczas aktualizacji łaty są w pierwszej kolejności ekstraktowane do losowo nazywanych folderów, które są lokowane na partycji, którą instalator przeliczył jako najbardziej posażną w miejsce (czyli niekoniecznie na C). Foldery na partycji NTFS są zablokowane przez uprawnienia. By je usunąć, należy przejąć folder na Własność + przyznać dla konta Pełną kontrolę. Instrukcje: KLIK (Brak praw do pliku lub folderu (XP)). . Odnośnik do komentarza
SargonAnkro Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 No tak, a gdzie jest główny log z OTL? Dołącz. Na razie z braku danych nie mogę potwierdzić braku śmieci, ale przedstawione problemy mają się nijak do infekcji. Przepraszam, musiałem przegapić przy przerzucaniu na pendrive.W załączniku. Wiedzieć czemu = zasady działu i wyraźne sformułowanie na temat dopuszczonych przeze mnie rozszerzeń tekstowych w Załącznikach (tylko *.TXT a nie *.LOG). Zmiana nazwy pliku = plik się załączy. A-ha. Musiałem przegapić przy czytaniu przyklejonych. Również w załączeniu. Katastrofa. Dwa antywirusy. Ale rozumiem, że ten bajzel już naprostowany, lecz w związku z brakiem głównego OTL nie mogę potwierdzić na ile deinstalacje były kompletne. Tak. Przed puszczeniem skanerów odinstalowałem NIS i McAfee. Dla tego drugiego odpaliłem też McAfee Software Removal, ale w trakcie działania zawieszał się i nie odpowiadał (nawet jak zostawiłem go na dłużej (do 2h), to aplikacja była bez odpowiedzi). Zatem zacząłem usuwać z rejestru ręcznie wszystkie wpisy dot. McAfee i dopiero wtedy odpaliłem OTL, Gmer'a i SecurityCheck. Przypuszczalna przyczyna: McAfee i jego system przejmowania kontroli nad silnikiem skryptowym Windows. Tak, re-rejestracja plików skryptowych pomaga. To już zrobione. Ok. To są foldery związane z aktualizacjami Windows. Podczas aktualizacji łaty są w pierwszej kolejności ekstraktowane do losowo nazywanych folderów, które są lokowane na partycji, którą instalator przeliczył jako najbardziej posażną w miejsce (czyli niekoniecznie na C). Foldery na partycji NTFS są zablokowane przez uprawnienia. By je usunąć, należy przejąć folder na Własność + przyznać dla konta Pełną kontrolę. Instrukcje: KLIK (Brak praw do pliku lub folderu (XP)). Zrobione - sciągnęłem Fajo XP FSE, nadałem uprawnienia użytkownikowi i usunąłem.M_OTL.Txt M_gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Infekcji czynnej brak, są jedynie odpadki. 1. Korekta na powyższe + wpisy puste i martwe rozszerzenia McAfee + Norton w Firefox. Uruchom OTL i w polu Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O3 - HKU\S-1-5-21-2291903390-1110412475-1538417202-1005\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {2318C2B1-4965-11D4-9B18-009027A5CD4F} - No CLSID value found. O3 - HKU\S-1-5-21-2291903390-1110412475-1538417202-1005\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {7FEBEFE3-6B19-4349-98D2-FFB09D4B49CA} - No CLSID value found. O20 - AppInit_DLLs: (c:\progra~1\google\google~1\goec62~1.dll) - File not found FF - prefs.js..extensions.enabledItems: {B7082FAA-CB62-4872-9106-E42DD88EDE45}:3.3.1 FF - prefs.js..extensions.enabledItems: {BBDA0591-3099-440a-AA10-41764D9DB4DB}:2.0 FF - prefs.js..extensions.enabledItems: {2D3F3651-74B9-4795-BDEC-6DA2F431CB62}:5.6 [2010-06-22 15:27:23 | 000,002,772 | ---- | M] () -- C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\RealDesktop.xml [2010-06-22 15:27:23 | 000,002,754 | ---- | M] () -- C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\RealDesktop.xml.bak [2010-07-11 16:55:36 | 000,000,000 | ---D | M] (ZwankySearch) -- C:\Program Files\Mozilla Firefox\extensions\{5F321A53-3F65-45F2-9903-587E3CA15404} [2011-06-10 17:23:04 | 000,000,000 | ---D | M] -- C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\ZwankySearch [2010-05-19 20:31:53 | 000,491,580 | ---- | C] () -- C:\WINDOWS\System32\drivers\str(2).sys @Alternate Data Stream - 351954 bytes -> C:\WINDOWS\Temp:temp :Reg [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"=- [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Local Page"="C:\\Windows\\system32\\blank.htm" "Start Page"="about:blank" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings] "ProxyEnable"=dword:00000000 "ProxyServer"=- [HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings] "ProxyEnable"=dword:00000000 "ProxyServer"=- [HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings] "ProxyEnable"=dword:00000000 "ProxyServer"=- :Commands [emptytemp] Klik w Wykonaj skrypt. Przedstaw log z wynikami usuwania. 2. Odinstaluj tego cudaka Przyspiesz Komputer. . Odnośnik do komentarza
SargonAnkro Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Infekcji czynnej brak, są jedynie odpadki. 1. Korekta na powyższe + wpisy puste i martwe rozszerzenia McAfee + Norton w Firefox. Uruchom OTL i w polu Własne opcje skanowania / skrypt wklej: (...) Klik w Wykonaj skrypt. Przedstaw log z wynikami usuwania. W załączniku. 2. Odinstaluj tego cudaka Przyspiesz Komputer.Zrobione.11282011_214232_OTL.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Skrypt pomyślnie wykonany, duża ilość plików tymczasowych przeczyszczona. Na zakończenie: 1. W OTL uruchom Sprzątanie. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: INSTRUKCJE. 3. Zaktualizuj oprogramowanie: INSTRUKCJE. ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216016FF}" = Java 6 Update 17"{AC76BA86-7AD7-1033-7B44-A90000000001}" = Adobe Reader 9"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin"ie7" = Windows Internet Explorer 7"Mozilla Firefox 7.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 7.0.1 (x86 pl) I to by było na tyle. . Odnośnik do komentarza
SargonAnkro Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 I to by było na tyle.Dziękuję Ci bardzo za pomoc.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi