Punisher2010 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Jak zmienić nazwy folderów systemowych takich jak Moja muzyka etc. na stałe (system przywraca ich pierwotne nazwy od razu po restarcie lub w przelogowaniu, czasami trochę później) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Poczytaj: https://www.fixitpc.pl/topic/345-zmiana-domyslnej-lokalizacji-folderu-moje-dokumenty/ Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Pomocne, ale nie o to mi chodziło tylko o zmianę tych nazw tych systemowych folderów na stałe Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Jak zmienić nazwy folderów systemowych takich jak Moja muzyka etc. na stałe (system przywraca ich pierwotne nazwy od razu po restarcie lub w przelogowaniu, czasami trochę później) A jaka metoda dobrana? I gdzie zmieniasz te nazwy? Jeśli mowa o folderze C:\Users, tak naprawdę ten folder "Moja muzyka" ma nazwę angielską "Music", polska jest robiona "nakładkowo". Nazwę robi desktop.ini zawierający się w tym folderze, a konkretniej linia LocalizedResourceName: [.ShellClassInfo]LocalizedResourceName=@%SystemRoot%\system32\shell32.dll,-21790InfoTip=@%SystemRoot%\system32\shell32.dll,-12689IconResource=%SystemRoot%\system32\imageres.dll,-108IconFile=%SystemRoot%\system32\shell32.dllIconIndex=-237 Jak to działa, możesz sprawdzić przenosząc desktop.ini całkowicie poza folder. Folder natychmiast utraci polską nazwę. Jeżeli zedytujesz LocalizedResourceName, to taka nazwa zacznie się wyświetlać. Tu zresztą nawet nie trzeba edytować pliku desktop.ini bezpośrednio, edycja w linii LocalizedResourceName wykonuje się automatycznie podczas najprostszego w świecie PPM na folder "Moja muzyka" > Zmień nazwę: Tak wprowadzona nazwa przetrzymuje restarty / przelogowania. Dlatego pytam w jaki sposób zmieniasz nazwy i gdzie. . Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Właśnie w taki sposób, tylko nie wiem dlaczego u mnie to nie wytrzymuje Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Nadaj temu plikowi desktop.ini atrybut "Tylko do odczytu", już po zmianie nazwy. Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Pomogło Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi