EpicElion Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Witam serdecznie przejdę od razu do sedna sprawy przeskanowałem komputer ComboFixem gdyż wydawało mi sie ze nie pracuje tak jak trzeba i okazało sie ze mam zainfekowany explorer.exe może coś jeszcze, co robić panowie? log.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 przejdę od razu do sedna sprawy przeskanowałem komputer ComboFixem gdyż wydawało mi sie ze nie pracuje tak jak trzeba Ja również do sedna, zasady działu: KLIK. Dokładny opis problemu to podstawa dla niesienia efektywnej pomocy (cóż to oznacza "nie pracuje tak jak trzeba"), obowiązkowy log dla systemu 64-bit to log z OTL, a ComboFix to nie jest narzędzie domowego użytku i "skaner" i nigdy się go nie uruchamia bez weryfikacji systemu w sposób nieinwazyjny: KLIK. Z uruchomienia go nic nie wynika, jego raport jest też specyficzny i filtrowany (bo też to raport pod określoną tematykę a nie raport do diagnostyki ogólnej kondycji komputera). okazało sie ze mam zainfekowany explorer.exe może coś jeszcze Skoro już się podejmujesz interpretacji, to zwróć uwagę na opis tego ustępu: ------- Sigcheck ------- Note: Unsigned files aren't necessarily malware. Te wpisy to nie jest potwierdzenie infekcji, tylko znak że plik nie odpowiada parametrom oczekiwanym (brak sygnatury może być np. konsekwencją modyfikacji / używania tweakerów wyglądu etc.). To dopiero należy zdiagnozować, skąd rozbieżność. I są tu mniejsze szanse na infekcję tego szczególnego pliku = masz 64-bitowy system, a tu jest podany natywnie 64-bitowy plik. Póki co, żadnych śladów infekcji, jedynie w IE strona startowa jest przejęta przez startsear.ch (prawdopodobnie konsekwencje instalacji wątpliwej wtyczki vShare). Co robić panowie Błąd założeń, tu masz do czynienia z płcią przeciwną. . Odnośnik do komentarza
EpicElion Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy Dobrze więc wyciągłem pochopne wnioski raz ze błędnie zinterpretowałem log z ComboFixa i uznałem go za potwierdzenie infekcji dwa założyłem ze odpowie mi facet nie wiem dlaczego bez podtekstów, cóż zdarza sie ale tym razem zastosowałem sie do twoich rad i oto poniżej log z OTL. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 (edytowane) Nadal nie odpowiedziałeś mi na pytanie: "cóż to oznacza "nie pracuje tak jak trzeba"". Opisz dokładnie co Cię tak niepokoi, co źle działa. 1. Na temat explorer.exe, owszem notuję tu jego odświeżenie: [2011-11-24 23:48:34 | 002,614,784 | ---- | C] (Microsoft Corporation) -- C:\Windows\SysNative\explorer.exe W związku z tym, że nie widzę żadnych jawnych tweaków, a Ty sam się nic nie wypowiadasz na ten temat, uruchom komendę sfc /scannow i przefiltruj CBS.LOG do wystąpień znaczników [sR]: KLIK. 2. Przy okazji, kosmetyczne usuwanie pobocznych szczątków po Facemoods i vShare / wpisów typu "not found" (a wpisy FlashGet w IE są podwójnie, usuwam tylko te "not found"). Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL @Alternate Data Stream - 24 bytes -> C:\Windows:24F7451C6A5D4A6B IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = "http://startsear.ch/?aff=1" [2011-05-03 18:18:34 | 000,002,048 | ---- | M] () -- C:\Program Files (x86)\mozilla firefox\searchplugins\fcmdSrch.xml O2 - BHO: (FGCatchUrl) - {2F364306-AA45-47B5-9F9D-39A8B94E7EF7} - C:\Program Files (x86)\FlashGet\jccatch.dll File not found O2 - BHO: (FlashGet GetFlash Class) - {F156768E-81EF-470C-9057-481BA8380DBA} - C:\Program Files (x86)\FlashGet\getflash.dll File not found O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {7AC3E13B-3BCA-4158-B330-F66DBB03C1B5} - No CLSID value found. O8:64bit: - Extra context menu item: &Download All with FlashGet - C:\Program Files (x86)\FlashGet\jc_all.htm File not found O8:64bit: - Extra context menu item: &Download with FlashGet - C:\Program Files (x86)\FlashGet\jc_link.htm File not found O8 - Extra context menu item: &Download All with FlashGet - C:\Program Files (x86)\FlashGet\jc_all.htm File not found O8 - Extra context menu item: &Download with FlashGet - C:\Program Files (x86)\FlashGet\jc_link.htm File not found Klik w Wykonaj skrypt. . Edytowane 7 Stycznia 2012 przez picasso 7.01.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi