Skocz do zawartości

TR/Offend i inne+ spamowanie znajomych na facebook'u + BSOD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Ostatnio bezmyślnie wszedłem w link "podesłany" mi przez mojego znajomego. Pobrałem zawartość, otwarłem i po chwili plik zniknął. Teraz ja "wysyłam" podobne wiadomości do znajomych na czacie. Ponadto antywirus wykrył obecność wirusów(szczegóły w załączniku) - dopisałem też o wirusach które przeszły na kartę pamięci. A co do karty pamięci, gdy podłączam do komputera foldery zmieniają się na skróty( o formacie .Ink, których telefon nie czyta), które są zlokalizowane rzekomo w WINDOWS/system 32. Start systemu spowolniony. Nieraz pojawia się BSOD.

Uprzejmie proszę o pomoc :( .

Extras.Txt

GMER.txt

OTL.Txt

AVSCAN.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Przypadkowo nacisnąłęm też vaccinate.

Nic się nie stało. To opcja nakładająca zabezpieczenie przed tego typu infekcjami. Tworzy niekasowalny, ukryty folder AUTORUN.INF na każdym z dysków.

Mam jeszcze pen drive który niedawno włożyłem i ma zmienione foldery ale nie zależy mi na jego zawartości, więc czy wystarczy sformatować?

Jeśli nie zależy ci na zawartości to format wystarczy.

Przechodząc do obecnych logów widać infekcję na karcie pamięci pod literą F. Karta ma być teraz podpięta.

1. Wklej do notatnika taki tekst:

F:
del /s F:\*.lnk
attrib /d /s -s -h F:\*
pause

Z menu Notatnika >>> Plik >>> Zapisz jako >>> Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki >>> Zapisz jako FIX.BAT >>> uruchom ten plik

2. Prezentujesz nowy log z USBFix z opcji Listing.

Po tej operacji powinny zniknąć fałszywe skróty .LNK, a w ich miejsce powinny uwidocznić się właściwe foldery na karcie pamięci.

Po tej operacji powinny zniknąć fałszywe skróty .LNK, a w ich miejsce powinny uwidocznić się właściwe foldery na karcie pamięci.

Chyba coś jest nie tak bo na karcie widzę tyko folder: Autorun.inf. Dodaję nowy log.

Przed formatem pen drive'a wykryłem wirus: WORM/Conficker.Autorun.Gen i WORM/Dorkbot.A.917 , sformatowałem wziąłem vaccinate i po skanie antywirem nic nie wykryło, chociaż poza folderem Autorun.inf zrobił się jego skrót który usunąłem.

UsbFix2.txt

W takim razie to by było na tyle. Wykonaj jeszcze poniższe czynności:

1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL.

2. Koniecznie zaktualizuj przestarzałe IE6 do najnowszej wersji Internet Explorer 8. To ważny punkt systemu i powinien być aktualizowany bez względu na to czy korzysta się bezpośrednio czy nie.

3. Opróżnij folder przywracania systemu: KLIK

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...