imlok Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Witam wszystkich, Ostatnio bezmyślnie wszedłem w link "podesłany" mi przez mojego znajomego. Pobrałem zawartość, otwarłem i po chwili plik zniknął. Teraz ja "wysyłam" podobne wiadomości do znajomych na czacie. Ponadto antywirus wykrył obecność wirusów(szczegóły w załączniku) - dopisałem też o wirusach które przeszły na kartę pamięci. A co do karty pamięci, gdy podłączam do komputera foldery zmieniają się na skróty( o formacie .Ink, których telefon nie czyta), które są zlokalizowane rzekomo w WINDOWS/system 32. Start systemu spowolniony. Nieraz pojawia się BSOD. Uprzejmie proszę o pomoc . Extras.Txt GMER.txt OTL.Txt AVSCAN.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Na początek podepnij kartę pamięci do komputera i uruchom USBFix z opcji Listing i pokaż wynikowy raport. Odnośnik do komentarza
imlok Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Przypadkowo nacisnąłęm też vaccinate. Mam jeszcze pen drive który niedawno włożyłem i ma zmienione foldery ale nie zależy mi na jego zawartości, więc czy wystarczy sformatować? UsbFix.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Przypadkowo nacisnąłęm też vaccinate. Nic się nie stało. To opcja nakładająca zabezpieczenie przed tego typu infekcjami. Tworzy niekasowalny, ukryty folder AUTORUN.INF na każdym z dysków. Mam jeszcze pen drive który niedawno włożyłem i ma zmienione foldery ale nie zależy mi na jego zawartości, więc czy wystarczy sformatować? Jeśli nie zależy ci na zawartości to format wystarczy. Przechodząc do obecnych logów widać infekcję na karcie pamięci pod literą F. Karta ma być teraz podpięta. 1. Wklej do notatnika taki tekst: F: del /s F:\*.lnk attrib /d /s -s -h F:\* pause Z menu Notatnika >>> Plik >>> Zapisz jako >>> Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki >>> Zapisz jako FIX.BAT >>> uruchom ten plik 2. Prezentujesz nowy log z USBFix z opcji Listing. Po tej operacji powinny zniknąć fałszywe skróty .LNK, a w ich miejsce powinny uwidocznić się właściwe foldery na karcie pamięci. Odnośnik do komentarza
imlok Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Po tej operacji powinny zniknąć fałszywe skróty .LNK, a w ich miejsce powinny uwidocznić się właściwe foldery na karcie pamięci. Chyba coś jest nie tak bo na karcie widzę tyko folder: Autorun.inf. Dodaję nowy log. Przed formatem pen drive'a wykryłem wirus: WORM/Conficker.Autorun.Gen i WORM/Dorkbot.A.917 , sformatowałem wziąłem vaccinate i po skanie antywirem nic nie wykryło, chociaż poza folderem Autorun.inf zrobił się jego skrót który usunąłem. UsbFix2.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Skróty usunięte, ale rzeczywiście prawidłowe foldery nadal są ukryte według loga. Powtórz w notatniku tę część operacji: F: attrib /d /s -s -h F:\* pause Patrz czy nie ma błędów. Do wglądu nowy log. Odnośnik do komentarza
imlok Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Znów to samo, nie widać folderów. Daje nowy log. UsbFix3.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 To niemożliwe. Jeśli wszystko powiodło się i nie było błędów foldery powinny się uwidocznić. Na pewno nie było błędów? Sprawdź jeszcze raz. Odnośnik do komentarza
imlok Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Masz rację, błąd popełniłem ja i za szybko zamknąłem wiersz polecenia. Teraz jest wszystko widoczne i we właściwym formacie. Nie wiem czy trzeba ale daję loga. A i jeszcze coś: w folderze RECYCLER znajduje się plik Desktop i jakaś ikonka z laską w bikini(chyba w taką kliknąłem jak otwierałem to co pobrałem z linka). UsbFix4.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 W takim razie wykonaj jeszcze jeden plik .BAT o takiej zawartości: F: RD /S /Q F:\RECYCLER pause Folder powinien zostać opróżniony. Odnośnik do komentarza
imlok Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Po tej operacji folder RECYCLER zniknął. Z kartą wszystko wydaje się być ok. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 W takim razie to by było na tyle. Wykonaj jeszcze poniższe czynności: 1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL. 2. Koniecznie zaktualizuj przestarzałe IE6 do najnowszej wersji Internet Explorer 8. To ważny punkt systemu i powinien być aktualizowany bez względu na to czy korzysta się bezpośrednio czy nie. 3. Opróżnij folder przywracania systemu: KLIK Odnośnik do komentarza
imlok Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Zrobione. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi