Krzycho92 Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Chciałbym kupić dysk Ata 80gb, i natknąłem się m.in. na taką ofertę http://allegro.pl/okazja-samsung-80gb-7200obr-wys0zl-i1920579546.html Tylko, że na screenie z HDTune są 2 niepokojące rzeczy (żółty i czerwony kolor). Czy ten dysk jest uszkodzony? Jeszcze prosiłbym o odpowiedź, czy ten > http://allegro.pl/hi...1933812708.html dysk jest na pewno sprawny (bo wszystko jest na zielono w HDTune)? W ogóle to który producent jest godny uwagi jeśli chodzi o starsze dyski ATA (PATA): Seagate, WD, Samsung? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Pod który to komp? Bo może z interfejsem SATA mógłbyś też wziąć. IMHO nie warto je brać. 1. Atrybut C7 wskazuje, że były problemy na styku płyta główna / dysk (prawdopodobnie taśma), ale to Cię raczej nie powinno interesować. Atrybut 03 nie jest parametrem krytycznym, klik, wskazuje na starzenie się dysku lub potencjalne problemy z podsystemem elektromechanicznym - ale nie wskazuje to bezpośrednio na awarię. A jest na czerwono, bo jedna z wartości "current" i/lub "worst" spadły poniżej "treshold" - co przy krytycznych parametrach z reguły oznacza, że jest bardzo źle. Dysk przepracował ponad 5000 godzin... IMHO reszta atrybutów wygląda podejrzanie za dobrze jak na taki czas który przepracował dysk. 2. "Zielone" o niczym jeszcze nie świadczy... Żeby coś powiedzieć o tych dyskach tyrzeba byłoby je wyzerować i zrobić skan powierzchni... http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html Na allegro masz co prawda nieco droższe, ale z gwarancją i niby nówki, więc po co szukać guza? Inna kwestia to ceny, ale te ogólnie ostatnio nie są za wesołe. BTW Zwracaj uwagę na to czy linki są poprawe i czy działają (zbędna kropka w pierwszym i link nie działa). Odnośnik do komentarza
Krzycho92 Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Mobo: VIA ECS P4VXAD+ CPU: P4 2,66ghz RAM: 1,25gb Interfejs ATA tylko może być, bo to stara płyta. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Faktycznie nie ma sensu się pchać w SATA, ani w kontroler SATA. Może pendrive Ci wystarczy? Odnośnik do komentarza
Krzycho92 Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Nie. Sprawa ma się tak, że aktualny dysk 40GB już nie wystarcza. Z 20GB partycji C zostało może z 3GB, a z partycji D (kolejne 20GB) zostało ok. 2GB. Dlatego chciałbym wymienić, tudzież dołożyć drugi dysk o większej pojemności. Dlatego szukam jakiegoś dysku do 40-45zł, a na allegro trochę tego jest, tylko żeby nie kupić kota w worku. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Hej! Nie wiem czy Ci pasuje, ale znalazłem taki oto dysk WD2500JD za 75zł (ma 250GB, nie wiem jaki stan, SATA - wiem że potrzebujesz ATA, ale chciałem zwrócić Ci uwagę na istnienie takich 'aukcji' po za alledrogo) Odnośnik do komentarza
KSU Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Oddam Ci za darmo dysk 20~40GB, ata. Bylebym tylko nie musiał z nim chodzić na pocztę. Odnośnik do komentarza
Krzycho92 Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Z uwagi na mobo tylko ata wchodzi w grę, a pojemność nie musi być duża. KSU: to jak niby chcesz mi ten dysk oddać? Jakoś przetransportować go trzeba Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi