peter2012 Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Cześć, zwracam się do Was o pomoc z ulepszeniem komputera. Służy mi on głównie do gier, i tu się pojawił ostatnio problem.Najnowszego Need for Speed'a The Run niestety mój zestaw nie uciągnie. Chciałbym,aby poszedł on bez większych zacinek na średnich detalach w rozdziałce 1280x1024. Budżet to ok 1000 zł.Chciałbym ulepszyć grafikę i procesor.Zasilacz się kupi oczywiście,jego nie liczę w cenie, tak samo Windows 7 (trial się załatwi). Dotychczasowy zestaw macie w sygnaturze. Liczę na Was. PS.Procesor najlepiej jeśli by był na AM3, bo moja płyta po aktualizacji BIOS takowe obsługuje. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Procesor najlepiej jeśli by był na AM3 niby tak, po aktualizacji obsługuje to "gniazdo", ale znaleźć info które konkretnie procki po aktualizacji biosu wspiera, graniczy niemalże z cudem. Znalazłem coś takiego: Jak widać bios ostatni wypuszczony, więc wychodzi na to, że zakup procka np. phenoma II x4, który to jest kompatybilny z gniazdem AM2+ wchodzi w grę ale czy będzie poprawnie rozpoznany to już loteria. Spróbuj na początek ubrać się w lepszą grafikę (coś od "czerwonych") i przetestuj czy jest poprawa, może ci wystarczy. Odnośnik do komentarza
peter2012 Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 OK, tylko co od tych "z piekła rodem" ? Jak myślicie, coś z serii 5xxx czy 6xxx? Chodzi tu o karty dla graczy,czyli coś z wyzszym numerkiem.Co polecacie? Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 niby tak, po aktualizacji obsługuje to "gniazdo", ale znaleźć info które konkretnie procki po aktualizacji biosu wspiera, graniczy niemalże z cudem. Znalazłem coś takiego: Jak widać bios ostatni wypuszczony, więc wychodzi na to, że zakup procka np. phenoma II x4, który to jest kompatybilny z gniazdem AM2+ wchodzi w grę ale czy będzie poprawnie rozpoznany to już loteria. Spróbuj na początek ubrać się w lepszą grafikę (coś od "czerwonych") i przetestuj czy jest poprawa, może ci wystarczy. Ja bym zaryzykował . Choć osobiście jak do gier to bym się skupił na lepszej karcie grafiki . Niewiele gier jest wstanie w pełni wykorzystać 4 rdzenie. Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Chodzi tu o karty dla graczy,czyli coś z wyzszym numerkiem.Co polecacie? http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych HD 6850 http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/HIS_Radeon_6850_IceQ_X-Turbo_-_wysoka_wydajnosc_i_cicha_praca-3623.html - alternatywnie ASUS Radeon 6850 DirectCU (link znajdziesz wewnątrz). HD 6870 http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Radeon_6870_-_test_5_wydajnych_kart_graficznych-3831.html BTW Zasiłka: Bez komentarza... Czyli IBOX?, jak obudowa... Odnośnik do komentarza
peter2012 Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Po przejrzeniu testu podanego przez @3oo myślę,że wchodzą w grę dwie karty - GeForce GTX 560 oraz Radeon 6850/6870, z tym,że słyszałem że Radka 6870 poprzez zmianę firmware można przekształcić w 6890,więc to by było najbardziej opłacalne, z czego portfel się ucieszy na pewno BTW Czyli IBOX?, jak obudowa... Nie,był wymieniany awaryjnie przy wymianie starych flaków,ale został i jest do teraz... Odnośnik do komentarza
peter2012 Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Sorry za post pod postem, ale mam pytanie, z ciekawości: Czy dało by coś dołożenie do mojej karty drugiej nVidii np.9800 i połączenie w SLI? A jeśli tak to czy to jest wykonalne z moją płytą główną? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Tak z ciekawości spytam... ile masz na płycie gniazd PCI-E x16? http://www.foxconnchannel.com/product/Motherboards/detail_spec.aspx?ID=en-us0000346 A tak na marginesie, IMHO mniej więcej te same argumenty odnoszą się do SLI. https://www.fixitpc.pl/topic/5978-pytanie-o-wydajnosc-crossfire-wzgledem-pojedynczej-karty/ Odnośnik do komentarza
peter2012 Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 3oo, no niestety - ja tak mam że zanim pomyśle to już napiszę Oczywiście mam tylko 1 PCI-E x16, więc SLI odpada. Jaką kartę w takim razie radzicie, z tych wymienionych (Radeon 6850/6870, nVidia GTX 550 Ti)? Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Ze względu na problemy ze sterownikami do procesorów dwurdzeniowych powinny być raczej karty AMD Radeon. Tyle tylko że w twoim zestawie procesor będzie ograniczał kartę i wydaje mi się że Radeon 5770/6770 będzie odpowiedni bo coś wyżej to raczej marnowanie kasy. Tam wcześniej pisałeś o modowaniu Radeonów 6870 - moduje się Radeony 6950 na 6970 o ile mi wiadomo. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Nawet gdyby były dwa, to nie znaczyłoby to jeszcze "SLI Ready". Jeśli w celujesz w nieco niższą półkę (GTX 550 Ti) to może raczej HD 6790? W sumie to kart przeznaczone do rozdzielczości, która Cię interesuje (w FullHD na nich raczej nie pograsz). Wcześniej (post #6) celowałeś w GTX 560 > klik. Jeśli możesz dołożyć do HD 6870 to nie ma się nad czym zastanawiać, zmienisz kiedyś monitor nie będziesz musiał zmieniać karty. Chociaż wyborem ECONO byłby HD 6850. A tak w ogóle nikt nie będzie za Ciebie decydował ile kasy masz wydać. Sprawdź sobie ceny tych kart, które Cię interesują i dopiero wtedy się zastanawiaj. O procesorze nie wspominam, skoro też na widoku jest wymiana. Odnośnik do komentarza
peter2012 Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Dobra.Dzięki serdeczne wszystkim za pomoc, decyzję Radeon 5790 <> GTX 550 Ti podejmiemy z rodziną sami, bo nie tylko ja będę tego kompa używał Można zakluczyć. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi