Skocz do zawartości

Wyskakujace okno "Narzędzie konfiguracyjne systemu"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Proszę o pomoc, jak pozbyć się tego okienka "Narzędzie konfiguracyjne sytemu". Czy wystarczy zaznaczyć ptaszka "nie pokazuj tego...."?

Okienko pokazuje się przy starcie systemu, po zamknięciu okna pojawia sie "config.sys". Jedyne co robiłem to wyłączyłem w config.sys procesy uruchamiane przy starcie systemu i wtedy zaczęło pojawiać sie to okienko. A teraz jeszcze zauważyłem, że nie moge wejść do "config.sys" po wpisaniu tejże komendy w "uruchom".

Może to jakaś infekcja? Albo coś namieszałem?

Bardzo proszę o przejrzenie logów.

Extras.Txt

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

1. Infekcji w stanie czynnym nie widzę. Ale tutaj się coś działo w systemie, jest folder wyglądający na pochodną rootkita ZeroAccess:

[2011-10-22 17:14:39 | 000,000,000 | -HSD | C] -- C:\Documents and Settings\Kufel\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\00a56f26

Czy byłeś gdzieś wcześniej leczony z tej infekcji lub czy sam się nią zajmowałeś?

2. I odinstaluj śmiecia adware DAEMON Tools Toolbar.

Proszę o pomoc, jak pozbyć się tego okienka "Narzędzie konfiguracyjne sytemu". Czy wystarczy zaznaczyć ptaszka "nie pokazuj tego...."?

Tak, to masz zrobić. I to zupełnie normalne, że to się pokazuje po użyciu narzędzia msconfig. Natomiast nie rozumiem do czego zmierzasz w tej partii:

Okienko pokazuje się przy starcie systemu, po zamknięciu okna pojawia sie "config.sys". Jedyne co robiłem to wyłączyłem w config.sys procesy uruchamiane przy starcie systemu i wtedy zaczęło pojawiać sie to okienko. A teraz jeszcze zauważyłem, że nie moge wejść do "config.sys" po wpisaniu tejże komendy w "uruchom".

"config.sys"? A nie "msconfig"? I opisz bliżej co się dzieje w Uruchom.

.

"config.sys"? A nie "msconfig"? I opisz bliżej co się dzieje w Uruchom.

Oczywiście chodziło o msconfig, coś mi sie popieprzyło i źle wpisywałem w uruchom, teraz działa (normalnie luka w pamięci i pomyliłem polecenie:P)

Daemon Tools Toolbar - odinstalowany

Infekcja nie była leczona. Nawet nie wiedziałem, że coś takiego mam. Chociaż kiedyś usuwałem coś co wykryła AVIRA.

Więc co mam zrobić z tym?

[2011-10-22 17:14:39 | 000,000,000 | -HSD | C] -- C:\Documents and Settings\Kufel\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\00a56f26

Infekcja nie była leczona. Nawet nie wiedziałem, że coś takiego mam. Chociaż kiedyś usuwałem coś co wykryła AVIRA.

W Avirze masz zachowany dziennik z tej operacji?

1. Włącz pokazywanie ukrytych w Mój komputer > Narzędzia > Opcje folderów > Widok: zaznacz Pokaż ukryte pliki i foldery + odptaszkuj Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego. Przez SHIFT+DEL skasuj folder:

C:\Documents and Settings\Kufel\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\00a56f26

2. Na wszelki wypadek wykonaj skanowanie za pomocą Kaspersky TDSSKiller. Nie reaguj na wyniki, przyznając im akcję Skip, tylko raport zaprezentuj, o ile coś zostanie wykryte i wynik jest inny niż atapi.sys:

Na pewno Kaspersky wykryje zablokowany systemowy atapi.sys, ale to konsekwencja tego, że masz zainstalowaną przestarzałą wersję Alcohola:

DRV - [2008-04-15 13:00:00 | 000,096,512 | ---- | M] () [Kernel | Boot | Running] -- C:\WINDOWS\system32\DRIVERS\atapi.sys -- (atapi)

DRV - [2004-04-30 08:37:02 | 000,160,640 | ---- | M] ( ) [Kernel | Boot | Running] -- C:\WINDOWS\system32\DRIVERS\a347bus.sys -- (a347bus)

DRV - [2004-04-30 08:33:00 | 000,005,248 | ---- | M] ( ) [Kernel | Boot | Running] -- C:\WINDOWS\System32\Drivers\a347scsi.sys -- (a347scsi)

.

Edytowane przez picasso
16.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...