Gaston Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 pytanie łopatologiczne - jak poznać co się zepsuło w napędzie dvd? rozruch, laser czy, ja wiem, może sterowniki? po włożeniu płyty napęd próbuje się rozpędzić, czasem bardzo głośno przy tym wyje, laser trochę popiszczy, ale nic z tego nie wynika. Macie pomysły jak to chałupniczo rozwiązać? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Zepsuł się on być może, lub jest problem w połączeniu: płyta-napęd tak samo jak zasilaniem z molexa. Odnośnik do komentarza
Gaston Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 i wiesz jak to sprawdzić? co konkretnie nie działa? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 po włożeniu płyty napęd próbuje się rozpędzić, czasem bardzo głośno przy tym wyje, Czy tak jest przy każdej płycie? laser trochę popiszczy, Nie żartuj. I Ty to słyszysz - znaczy to piszczenie lasera? Słyszalne dźwięki to max 20 kHz a laser to HoHoHo i jeszcze wyżej. To nie jest problem sterowników. Czy nie grzebałeś ostanio w kompie? Takie efekty sugerują uszkodzenie płyty, mocowanie napędu i podobne. Inny temat to zainstalowany soft ochronny. Niektóre mocno sprawdzają zawartość całej płyty i wówczas należy być cierpliwym. Mam to na DELL + XP Pro + McAfee. Odnośnik do komentarza
Gaston Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 nie, różnie reaguje przy różnych płytach od dvd po cd, od nagranych, po czyste. Różnej marki płyty, myślałem, że to złe wyważenie płyty też uszkodziło napęd... kurde, z tym piskaniem lasera to zawsze myślałem, że dźwięki z napędu to: 1. takie wyraźne rozpędzanie motorka chyba wyjasniać nie trzeba i następnie 2. takie cyfrowo-faxowe dźwięki, które zawsze uważałem za uruchamianie lasera i próby czytania płyty (czasem tak podczas nagrywania robi...) HP Compaq G3000 + Vista + Avast... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Jednak musisz sprawdzić to co sugerował w #2 poście marekW. To wiąże się niestety z demontażem. Jeżeli czujesz się na siłach zrób to sam - w przeciwnym raznie serwis. Te piski to raczej pozycjonowanie mechaniki lasera związane z problemami odczytu płyty. Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Gaston ; pytanie łopatologiczne - jak poznać co się zepsuło w napędzie dvd? rozruch, laser czy, ja wiem, może sterowniki? Użyj narzędzi z pakietu NERO -> CDSpeed, DriveSpeed, InfoTool. Odnośnik do komentarza
Gaston Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 no i jak mam informacje z tego wyczytać? W Nero 6 mam jedynie testuj napęd. Zbytnio nie rozpoznaję, ale chyba wykrywa sprzęt, ale płyty czystej w środku już nie. Czyli laserek? Choć nie mogę uruchomić tego testu... jest tylko zakończ, żadnych informacji więcej. Napęd rozkręcę zapewnie jak nic innego nie wymyślę (to znaczy Wy:) ) acha, no i nie grzebałem w kompie, nagrywałem jedynie płyty... hm... może źle wyważone, choć miewał gorsze. Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 (edytowane) Gaston; Choć nie mogę uruchomić tego testu... jest tylko zakończ, żadnych informacji więcej. Na początek: zainstaluj sterowniki ASPI przetestuj napęd (czysta płyta w napędzie) W Nero 6 mam jedynie testuj napęd Użyj samodzielnych aplikacji. Edytowane 8 Marca 2012 przez picasso 8.03.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi