gruby Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Witam postanowiłem skanować swój dysk zewnętrzny w celu sprawdzenia czy nie ma błędów i niestety mam na nim błędy . Skanowałem programem HD Tune 2.55 . Co mam zrobić ? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Wyjąć z obudowy, podłączyć do kompa-stacjonarki jako master, uruchomić kompa z cd z wgranym MHDD przeskanować i spróbować naprawić błędy przez zerowanie, Wcześniej zarchiwizować dane. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Najlepiej byłoby, gdybyś przedstawił skan + S.M.A.R.T. z MHDD. Dysk możesz wyjąć z obudowy i wpiąć na SATA pod płytę główną. https://www.fixitpc.pl/topic/141-mhdd-podstawowa-instrukcja-obslugi/ Zresztą gdybyś chciał cokolwiek naprawiać via MHDD zerowanie (tracisz wszystkie dane!!) lub remapowanie to wyjścia wielkiego nie masz. Patrz pkt. 3 Jak usunąć bad sektory i wolne sektory? http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html Odnośnik do komentarza
gruby Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Ale to jest dysk przenośny nie taki wpięty do komputera , czy z nim mam tak samo postępować ? Dodam dysk jest na gwarancji , a może format wystarczy ? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Ale to jest dysk przenośny nie taki wpięty do komputera @gruby potrafisz czytać? Wyjąć z obudowy, podłączyć do kompa-stacjonarki i dwa: Dysk możesz wyjąć z obudowy i wpiąć na SATA pod płytę główną. Odnośnik do komentarza
gruby Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 ok rozumiem , a jeżeli jest na gwarancji to oddać im albo format zrobić ? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 jeśli jest na gwarancji to oczywiste żeby z niej skorzystać, sformatuj go przed oddaniem, myślę, że nikt nie będzie się w serwisie bawił w odzysk danych ze sformatowanego dysku. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 O ile uda się sformatować... Z drugiej strony, o ile są to bad sektory logiczne to po formacie wszystko powinno być OK. Wykonaj skan + S.M.A.R.T. po formatowaniu. Odnośnik do komentarza
gruby Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 właśnie mi się wydaje że to bad sektory logiczne bo w niektórych grach wyskakują błędy crc :x pewnie pojawiły sie przez bezpośrednie odłączanie go od komputera zamiast dać bezpieczne usuwanie sprzętu . Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) W każdym bądź razie jeśli skan + S.M.A.R.T. z MHDD (link, patrz post #3) będą OK po formatowaniu to raczej nie ma sensu oddawać dysk na gwarancję. Bez formatowania mógłbyś spróbować załatwić problem remapowaniem (także MHDD)... Albo jak wspomiano wyżej zerowaniem (tracisz dane). S.M.A.R.T. możesz odczytać w crystaldiskinfo. Edytowane 12 Grudnia 2011 przez picasso 12.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi