karol40 Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) Mam duży problem ze swoimi portami USB, po ostatnim formacie, niepotrzebnym zresztą... Nie działa mi czytnik kart SD (wbudowany w laptok.....), oprócz tego nie działa touchpad...., poza tym, błąd w MU: Coś z moim dyskiem zewnętrzym, po USB...(brak odczytu, a raczej odczyt w standardzie 1.1 a nie 2.0....(to urządzenie może działać szybciej....)) Tyczy to dysku, jak i czytnika sdhc, po USB, fizyczny sd-nie działa.....:-( Prawdopodobnie dysfunkcja portów USB stwarza te problemy... Drivery niby instalowałem ale nie pomogło.... Mam je na partycji E ..... Brat stwierdził, że antywirusy mogły uszkodzić sterownik.... Na tenczas mam antywirus od microsoftu.... XP SP3, Amilo A1650 Proszę o poradę Pozdrawiam,K. Edytowane 19 Grudnia 2011 przez picasso Temat zostaje oczyszczony / skompaktowany, by uwypuklić posty relatywne do problemu. //picasso Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 http://support.ts.fu.../downloads.html w okienko wklej --> Amilo A1650 --> nawiguj aż dojdziesz do chipsetu ( linka bezpośredniego nie da rady wkleić do postu) Finalnie masz trafić na ten download - http://www.imagebanana.com/code/hv99laqm/20111108_000419.png Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Tyle że sterowniki do chipsetu nic nie poradzą bo obsługa USB jest zaszyta w Windowsie. Bodajże SP2 wprowadzał pełną obsługe USB 2.0 Ja nie bardzo rozumiem jaki autor ma problem bo 1 post jest dla mnie nie czytelny. Jeśli chodzi o czytnik kart SD to drivery na stronie producenta. Touchpad? powinien działać "sam z siebie". Nie zablokowałeś go czasem jakimś przełącznikiem czy cuś. Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Witam, Przepraszam za tak długą absencję. Instalowałem już z płyty,dołączonej do laptoka,(drivers&utilities), ze strony supportu (choć nie wiedzieć dlaczego, u mnie na operce-adres zablokowany:-( )??? Nie poprawiło to sytuacji. Może coś robię źle, nie tak jak trzeba...??? Nie mam zielonego pojęcia czym spowodowany jest ów błąd z MU, i czy skutkiem tegoż (zapewne) są moje problemy... Być może potrzebujecie jakieś dodatkowe zrzuty ekranu, chętnie podeślę, o ile poinstruujecie z jakich programów,czy zakładek....:-( Oczywiście, o ile nie pojawi się znów komunikat: "błąd podczas uzyskiwania dostępu do danych ze schowka":-( (printscreen)... Czyżby to też było następstwo owego pytajnika w MU? pozdrawiam,K. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 W Menadżerze Urządzeń tam gdzie masz wykrzyknik - PPM -> aktualizuj sterownik i dalej typowo zezwalaj na łączenie z internetem. Po ewentualnej instalacji robisz restart kompa. Jeżeli nie zadziała: Jak w pierwszym zdaniu PPM -> odinstaluj i nie zezwalasz na restart. Następnie usuwasz plik C:\Windows\Inf\Infcache.1 i dopiero wówczas restart. Testowo sprawdź wcześniej czy widzisz ten plik. W opcjach Eksploratora (tfu) musisz mieć widoczność ukrytych i systemowych plików. @Piotreek Zważ na czas powstania XP oraz wersję chipsetu w lapku. To inna epoka. Dodatkowo coś mogło zostać uszkodzone w sterownikach przy innych aktualizacjach hardware`u. EDYTA I jedna ważna uwaga. Do aktualizacji systemu używaj IE a nie żadnej Operki. Oczywiście dotyczy to opcji "Uruchom" przy pobieraniu pliku. Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Szlag by trafił...,a myślałem,że już nigdy nie będę musiał "tego" odpalać.... Muszę "to" wyszukać w systemie....:-( A jeszcze pytanie.... Czy Sandbox może wpływać na cokolwiek...? Bo Operę,czy Fx,uruchamiam w sandbox-ie,nieużywany IE,otworzył się "nagi"...,bez zabezpieczenia.... Pytam,bo skoro kazałeś mi odszukać IE,z ktorego już daaaawno nie korzystam....? Co dalej...? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Co dalej...? "DALEJ > " Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) Tiaaaa,i w kółko Macieju.....:-( Zamykam IE,jeśli ktoś uzna,że jest mi niezbędny....,i sandbox-a powinienem pominć w rozwiązaniu problemu ,proszę o info... pozdrawiam,K. Edytowane 19 Grudnia 2011 przez picasso Wątki o aktualizacji do IE8 (już obecnego w systemie) wycinam. //picasso Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 @Piotreek Zważ na czas powstania XP oraz wersję chipsetu w lapku. To inna epoka. Dodatkowo coś mogło zostać uszkodzone w sterownikach przy innych aktualizacjach hardware`u. Mimo wszystko obsługa USB w XP jest natywna w systemie. Nie potrzeba dodatkowych sterowników jak to miało miejsce w Win98 Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Zapomniałem chyba nadmienić,że po restarcie komputera z podpiętym dyskiem,jest ok..Za każdym razem wywala-"znaleziono nowy sprzęt=>trwa przygotowanie=>twój sprzęt jest gotowy do użycia...",choć dysk,i jego partycje są widziane od razu(na pasku u góry ekranu...) pozdrawiam,K. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Spróbuj zadziałać tak: 1. Pobierz USBDeview + spolszczenie - http://www.nirsoft.net/utils/usb_devices_view.html (oba na dole tej strony) 2. Wypakuj np. na pulpit pliki USBDeview.exe i USBDeview_lng.ini 3. Nie podłączaj jeszcze żadnych dysków USB i karty SD do czytnika. Uruchom plik USBDeview.exe 4. Wszystkie "Typ urządzenia" wykazane jako "Mass Storage" z menu kontekstowego weź " Odinstaluj wybrane urządzenia" ( będzie to wyglądać coś w ten deseń --> http://www.imagebanana.com/code/1f20nhc0/usb.png ) 5. Zamknij program po czym podłącz dysk i kartę do czytnika. Czy jeszcze pokazują się komunikaty, czy karta w czytniku działa? Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 @ Bonifacy, Czy w razie jakiegokolwiek niepowodzenia zabiegów wykonanych za pomocą programów z owych linków,jest możliwość powrotu do stanu =>sprzed??? Jeśli tak,to w jaki sposób? Utworzenie punktu przywracania systemu? Czy to zadziała....? pozdrawiam,K. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Spokojna Twoja potargana - to jest bezpieczne narzędzie. Każde podpięte urządzenie USB zainstaluje się na nowo . Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Potargana,moja,niezbyt spokojna......:-) Czy punkt przywracania trza uczynić...???? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Czy wykonałeś do końca wszystko o czym pisałem w poście #5? Ty masz problem ze sterownikami - może uszkodzone. To co napisał @Bonifacy jest najprawdziwszą prawdą. Nie obawiaj się. Ale chyba to niczego nie zmieni bo nadal będziesz miał problem z tym elementem systemu. EDYTA W temacie IE. Jeżeli aktualizujesz system to niestety niezależnie od upodobań dzieje się to tylko przez IE. Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Pytam,gdyż słyszałem,że nawet żle stabilizowane zasilanie dysków zewnętrznych mogło uwalić porty USB,jednakże nie podłączałem nic z własnym zasilaniem....:-( Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Proponuję usystematyzować temat bo się całkiem rozklekotał, karol40 - teraz poważnie, zrób i rób to o co cię ludzie proszą, napisz jasno i zwięźle czy zainstalowałeś wszystkie potrzebne drivery, chipsetu szczególnie. Ściągnij HWiNFO32 i zrób raport sprzętowy w formacie nazwa.txt i zapodaj go tu. I jeszcze jedno zasadnicze pytanie, czy wszystkie gniazda USB zachowują się tak samo? Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 (edytowane) karol40 czy byłeś na stronie > http://pl.fujitsu.com/support/downloads.html w poszukiwaniu steru do czytnika ?? Na pewno chodzi o ten kontroler => Texas Instruments PCI 7411 with integrated FlashMedia Controller (Onboard) Szukaj Cardbus Edytowane 19 Grudnia 2011 przez picasso Link poprawiony, komentarze z tego błędu wynikające też wycięte. //picasso Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Witam, Przepraszam,ale nie ma czasu na posiedzenie przy tej piekielnie wkurzającej maszynie...:-( Proponuję usystematyzować temat bo się całkiem rozklekotał, karol40 - teraz poważnie, zrób i rób to o co cię ludzie proszą, napisz jasno i zwięźle czy zainstalowałeś wszystkie potrzebne drivery, chipsetu szczególnie.Ściągnij HWiNFO32 i zrób raport sprzętowy w formacie nazwa.txt i zapodaj go tu. Zgadzam sie,przepraszam narobiłem bałaganu w temacie,ale nie złośliwie,tylko z nieporadności... Pobrałem HWINFO32,wykonałem raport... Mam nadzieję,że znów nie schrzaniłem...:-( http://wklej.org/id/631450/ Czy z loga z HWiNFO32,coś sensownego wynika,poza tym,że mam USB 1.1...???? Do tego,sterowniki,jakie posiadam na płycie instalacyjnej,do wglądu w razie potrzeby... Mam nadzieję,że to rzuci Wam trochę światła na problem,i teraz pójdzie już łatwiej :-) Dziękuję za zainteresowanie moim problemem,bo jak widzicie,nawet z Waszą pomocą nie bardzo daję radę...:-( Pozdrawiam,K. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Pytam,gdyż słyszałem,że nawet żle stabilizowane zasilanie dysków zewnętrznych mogło uwalić porty USB,jednakże nie podłączałem nic z własnym zasilaniem....:-( Zamiast snuć spiskowe teorie podepnij pendrive i odpal jakiekolwiek linuksowe LiveCD, bootowalne z płyty np. Parted Magic, PuppyLinux, bądź dystrybucję Live któregokolwiek z systemów Ubuntu/Xubuntu, Mint, Fedora) - i sobie zweryfikuj czy USB bangla próbując przejrzeć zawartość podpiętego pena. Instalkę chipsetu i cardbus prześlij sobie na maila, z innego kompa, jeśli nie możesz sobie poradzić ze ściągnięciem ich z netu. Zainstaluj, pokaż screen z menedżera urządzeń. Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Spróbuj zadziałać tak: 1. Pobierz USBDeview + spolszczenie - http://www.nirsoft.n...vices_view.html (oba na dole tej strony) 2. Wypakuj np. na pulpit pliki USBDeview.exe i USBDeview_lng.ini 3. Nie podłączaj jeszcze żadnych dysków USB i karty SD do czytnika. Uruchom plik USBDeview.exe 4. Wszystkie "Typ urządzenia" wykazane jako "Mass Storage" z menu kontekstowego weź " Odinstaluj wybrane urządzenia" ( będzie to wyglądać coś w ten deseń --> http://www.imagebana...f20nhc0/usb.png ) 5. Zamknij program po czym podłącz dysk i kartę do czytnika. Czy jeszcze pokazują się komunikaty, czy karta w czytniku działa? Witam serdecznie ,po dłuugiej nieobecności... Proszę o poprowadzenie w kwestii owej aplikacji,za dużo do wyboru... Dziękuję za ewentualna uwagę,pozdrawiam,K. Problemem dla mnie sa zdublowane pozycje,...(bo niby skąd,jak mam tylko 1 klawiaturę,jeden modem etc..,a wpisów po kilka... ) Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Generalnie odinstaluj za pomocą USBDeview wszystkie pozycje mające numer w rubryce "Serial Number" za wyjątkiem drukarki (Printer) oraz trzy ostatnie pozycje z Twojego obrazka. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 dostępne za darmo tylko dzisiaj: http://www.giveawayoftheday.com/zentimo-1-4/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+giveawayoftheday%2Ffeed+%28Giveaway+of+the+Day%29 Odnośnik do komentarza
karol40 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Witam, Pytanie,jak na dyletanta przystało....:-( Restart komputera? Po każdym z odinstalowanych urządzeń,czy po usunięciu wszystkiego...? Pozdrawiam,K. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Odinstalowuj po kolei. Gdy się z tym uporasz - dla pewności wykonaj restart komputera. Do czytnika kart SD włóż kartę i zobacz co z tego wyszło. Ty Karol uprawiasz szachy? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi