jaro2011 Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Witam serdecznie - po ostatniej pomocy z Waszej strony (około roku temu) znowu potrzebuję wsparcia. Od tygodnia pojawiają się "blu skriny" - czasem jak uruchamiam chroma a czasem jak chcę otworzyć zwykły folder. Nie ma żadnego klucza według którego to się dzieje - (ja nie wpadłem na to). Dzieje się to już kilka razy dziennie. Faktem jest, że od tego czasu zainstalowałem kilka nowych programów, także tych które używam do swojej pracy. Większość pracuje w sieci. Użyłem dostępnych mi metod aby wyczyścić kompa - Tune up, ATF, C-cleaner ale nic nie pomogło. Nie zauważyłem innych zjawisk. Po prostu restartuję maszynę i z niecierpliwością czekam na "niebieski ekran" - już mam tego dość. ---- Proszę o pomoc z wiarą że będzie znowu dobrze. Pozdrawiam - JG Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Zacznij od pokazania najnowszych zrzutów pamięci według punktu 5 tego tematu: KLIK Odnośnik do komentarza
jaro2011 Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Co się tyczy pkt 5 to na dysku znalazłem kilka plików dmp w win\minidump,-(przesyłam dwa z dzisiejszego dnia), w katalogu win nie było żadnych tego typu plików. Ustawienia konfig.do zrzutu pamięci mam ustawione tak jak w przykładzie. Przy jednym z niebieskich ekranów spisałem m.in. win32k.sys, BF837804, 4e661f2d, BF800000, Pliki dmp z dzisiejszego dnia http://www.ulozto.cz/10874756/dmp-zip Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Dumpy nie wskazują jasno co jest nie tak, jednego "zrobił" chrome, drugiego "azureus", może być tu problem z połączeniem sieciowym (karta sieciowa), lub ramem, więc na początek ściągnij http://www.memtest.org/ wypal botowalne CD z nim, uruchom i przetestuj ram, test powinien trwać co najmniej kilka godzin lub do pierwszego błędu. Odnośnik do komentarza
jaro2011 Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Mam originalne CD: DELL Diagnostics Bootable CD ( Version 1342A0 ) tam też jest test ramu, może być? czy lepiej ściągnąć ten co napisaleś? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 jeśli jest tam taki/ten sam program to nie ma potrzeby ściągać, ekran memtestu wygląda tak: http://www.komputerswiat.pl/nowosci/programy/2011/14/memtest86-4-0-do-pobrania.aspx Odnośnik do komentarza
jaro2011 Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 zrobił test pamięci: STRESS, WCMATS, WCMch, MATS, MarchB, XMATS32, WdPcMch, March, oraz test urządzeń. Wszystko O.K Jest to CD dodane do mojego DELLa Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Ja bym jednak poprosił o memtesta Odnośnik do komentarza
jaro2011 Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 O.K. zapuszczę go dzisiaj na noc, jutro napiszę co było. - dzieki EDIT: Zrobiłem memtesta, napisał, że jest wszystko O.K. Nie było żadnego błędu. Czas pracy 9 godz. 55 min. EDIT: Znowu blue screen - posyłam pliki dmp - POMÓŻCIE PROSZĘ - to jest straszne dmp z 03-10 2011.txt dmp z 10-11-2011.txt dmp z 11-11-2011.txt Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Jak rozumiem chodzi o laptop? W BSOD-ach przewija się Win32k.sys, ale prawie na 100% to nie on jest winny. To mogą równie dobrze być problemy z zasilaniem, płytą główną, RAM-em (to już wykluczyłeś), być może dyskiem - generalnie jakiś problem sprzętowy. Przedstaw (fotki) skan + S.M.A.R.T. z MHDD. http://www.fixitpc.p...rukcja-obslugi/ Być może jakieś niestabilne sektory na partycji systemowej powodują BSOD-y. Jakieś problemy w menedżerze urządzeń? tj. żółte znaki zapytania, zółte trójkąciki z wykrzyknikiem itp., itd. Kiedy ostatni raz czyściłeś kompa? jak wyglądaja temperatury? Przedstaw screen z HWMonitor'a lub HWiNFO (zakładka Sensors). Odnośnik do komentarza
jaro2011 Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Jakieś problemy w menedżerze urządzeń? tj. żółte znaki zapytania, zółte trójkąciki z wykrzyknikiem itp., itd. - NIE MA Kiedy ostatni raz czyściłeś kompa? - na bierząco hv monitor posylam wyniki. Przedstaw (fotki) skan + S.M.A.R.T. z MHDD - nie widzi mojego dysku Sprawdziłem HD TUNE 2.5.5i nic nie znalazł HWMonitor.txt Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 @jaro2011 - Przedstaw screen z HWMonitor'a lub HWiNFO (zakładka Sensors). chyba lepiej będzie jak wkleisz screena z tego co wytłuściłem. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Przedstaw (fotki) skan + S.M.A.R.T. z MHDD - nie widzi mojego dysku Zainteresowałeś się fragmentem w ramce opatrzonym czerwonym napisem UWAGA, w instrukcji? S.M.A.R.T. możesz też zrobić wg opracowania Sevarda (klik), ale istotniejszy byłby skan dysku z MHDD. Odnośnik do komentarza
jaro2011 Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 MHDD nie widzi mojego dysku... w hd tune w healt nic nie wyswietla posyłam screena z cristala Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 12 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 S.M.A.R.T. w zasadzie wygląda OK. Chociaż widać w nim problemy najprawdopodobniej z zasilaniem (atrybut BC) oraz na styku płyta główna / dysk (atrybut C7, wg niektórych źródeł także wspomniany wcześniej BC). Z tym, że wartości tych atrybutów w kolumnie Wartość RAW są niewielkie, więc równie dobrze można zakładać, że wystąpiły kiedyś tam wcześniej co dopiero niedawno. Wartość atrybutu C7 po wyeliminowaniu problemu nie jest zerowana, więc jeśli nie będzie wzrastać, będzie OK. Co jakiś czas sprawdzaj sobie wartość tego atrybutu. Możesz spróbować (a właściwie profilaktycznie powinieneś to zrobić) wypiąć dysk, przeczyścić styki na płycie głównej i dysku, wpiąć, docisnąć. MHDD nie widzi mojego dysku... To wiemy, nie musisz tego powtarzać jak mantrę. Poniższy fragment ze wspomnianej wcześniej instrukcji... Program pracuje z dyskami ustawionymi na MASTER. W przypadku problemów z detekcją dysku SATA: 1. Dyski w trybie AHCI są niedostępne dla programu. Czyli wyłączamy opcję w ustawieniach bios-u. 2. W przypadku laptopów (o ile istnieje możliwość) włączamy emulację P-ATA <> S-ATA ...sugeruje pogmeranie w opcjach BIOS-u (na czas wykonania skanu powierzchni dysku). Zrobiłeś to? S.M.A.R.T. nie da Ci "obrazu" powierzchni dysku. A bywa, ze stan powierzchni dysku jest powodem BSOD-ów. Alternatywą jest wypięcie dysku z lapka i wpięcie go pod SATA na stacjonarnym kompie, by przeprowadzić skan powierzchni (i ewentualne remapowanie o ile będzie potrzebne). Spróbuj też uruchomić jakąkolwiek linuksową dystrybucję (bootowalną z CD/DVD). W teorii, jeśli przy pracy na nim nie będzie problemów to mogłoby to oznaczać problem z systemem windows. Jeśli będą, mogłoby to wskazywać na problem sprzętowy. Oczywiście wcześniej potrzebna byłaby informacja o stanie powierzchni dysku (i wykonanie w razie potrzeby remapowania). Odnośnik do komentarza
jaro2011 Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Poszperałem w biosie i zmieniłem na ATA na czas skanowania. zobaczył dysk i zrobił skanowanie powierzchni. Posyłam foto z MHDD. Przeczyściłem styki i założyłem ogranicznik, aby dysk się ni przesuwał. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 <150ms - bloki z prędkością odczytu poniżej 150ms (zielone - nie świadczy to dobrze, ale to jeszcze nie błąd) <500ms - bloki z prędkością odczytu poniżej 500ms (czerwone - niestabilny odczyt, opóźnienie - są problemy) Więcej o interpretacji wyników znajdziesz na stronce > http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html Ten jeden "problematyczny" sektor (oznaczony także jako Warning na obrazku) może powodować problemy, jako że masz jedną partycję na tym dysku (tak wynika z logu OTL). Spodziewałem się raczej błędów x UNC... Nie wiem czy to pomoże w tym wypadku, ale spróbuj wykonać remapowanie w MHDD (nie zerowanie!! - bo to wyczyści Ci dysk). Czyli tylko opcję Remap ustawiasz na ON. W zasadzie nie powinno to mieć wpływu na dane na dysku, niemniej jednak zawsze jest zalecany backup ważniejszych danych. I tak jak wspomniałem wcześniej, przetestuj lapka jakąś linuksową dystrybucją LiveCD. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 @3oo a nie lepiej na początek coś mniejszego kalibru?? chkdsk z opcją sprawdzania sektorów?? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 13 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Tak jak rozumiem działanie polecenia chkdsk, to ono niczego nie naprawi bo na tym dysku nie ma problemów związanych z uszkodzonymi sektorami, utraconymi klastrami, skrzyżowanymi plikami i błędami katalogów. Natomiast remapowanie w MHDD powinno przyśpieszyć proces, który w zasadzie dzieje się na dysku automatycznie - tj. najpierw problematyczny sektor jest dodawany do kolejki "podejrzanych", a potem ewentualnie relokowany. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Jeśli sektor jest nieczytelny to skan powierzchni powinien go oznaczyć jako uszkodzony. No nic niech kolega pusci te mhdd i zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza
jaro2011 Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 witam - kupiłem ext HD 320 Gb. Zrobiłem clona acronisem, ale oczywiście z niego (usb) nie wystartował. Następnie ponownie zrobiłem z niego nowy dysk, umieściłem na nim image partycji c: z mojego kompa i odstawiłem go na półkę (mam nadzieję że kopia jest O.K. teraz wypadałoby jak napisaliście zrobić MHDD (remap). Mam pytanie - jak często statystycznie takie operacje powodują utratę systemu? - pytam dlatego, że mam della a na dysku jest ukryta partycja FAT 39 Mb, zajęte 9 Mb. - czy może się stać, że jak się poknoci system i ja sformatuję ten dysk, to po nagraniu tam tego "IMAGE" system nie wystartuje z powodu braku jakiegoś "CUDA" od DELLA ??? oraz co z relokacją - jeżeli nie znajdzie miejsca z którego zastąpi sektory??(podobno musi je wziąć z poza partycji?? PS.. 1. CHKDSK /P z konsoli zrobiłem jeszcze wcześniej - ale nic nie wykrył. 2. W moim przypadku chodzi oto aby utrzymać kompa tak oprogramowanego jak jest teraz, ponieważ wszystkie instalacje sieciowych programów, które wykorzystuję do pracy wraz z aktualizacjami to "mordęga" aż strach pomyśleć żebym to musiał robić jeszcze raz. Dane mam zachowane - ale te "instalacje" (straszne), dlatego muszę być bardzo ostrożny... nie mogę ryzykować, " co z tego wyjdzie"? a przynajmniej zmniejszyć ryzyko - dlatego pytam jak to wygląda w praktyce? (jeżeli ktoś ma takie dane)? dzięki za to, że piszecie... Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Możesz zrobić obraz dysku sektor po sektorze (trooochę to potrwa )) Clonezillą. Taki obraz potem przywracasz i masz dysk jak z przed MHDD . Link do programu http://clonezilla.org/. Tutaj mały tutorial http://linuxgravity....-with-clonzilla Dla trybu sector by sector trzeba wybrać advenced user http://www.howtoforg...clonezilla-live Tutaj jest pokazane również Chodzi mi o opcję na drugiej stronie -q1. W razie problemów lub pytań wal śmiało. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 (edytowane) Statystycznie to tego chyba nikt nie badał, nie na tym forum. Aczkolwiek nie pamiętam, by ktoś na forum zgłaszał problemy po remapowaniu. Raczej też nikt nie pomylił remapowania (Remap) z zerowaniem (Erase delays). Nie jest też powiedziane, że ten 1 "problematyczny" sektor zniknie. Dla Ciebie to tylko kolejny krok by przekonać się co powoduje (powodowało?) BSOD-y. Postaraj się, by nie brakło zasilania... Skoro masz drugi dysk (zakładam, że 2.5"), to może testowo na nim powinieneś postawić system np. Thin PC (wersja testowa na 90 dni) lub Windows 8 (chyba do lipca przyszłego roku). Być może da Ci to odpowiedź na pytanie czy problemem jest sprzęt czy system. O ile nadal masz BSOD-y... BTW System Recovery "prawie" profesjonalnie i kompleksowo > http://www.fixitpc.p...-i-kompleksowo/ Zrobiłem clona acronisem, ale oczywiście z niego (usb) nie wystartował. Jeśli to dysk 2.5" calowy to spróbuj go wypiąć z obudowy i wepnij do lapka, wtedy system powinien ruszyć. Edytowane 8 Marca 2012 przez picasso 8.03.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi