Skocz do zawartości

Spowolnienie uruchamiania komputera, BSOD średnio raz dziennie

holcus

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o rzucenie okiem na logi i pomoc w usunięciu wirusów

Laptop z Windows 7 Proffesional 32-bit, od tygodnia uruchamia się wolniej, od czasu do czasu przytnie i średnio raz dziennie pojawiają się błędy STOP.

Skanowałem dysk

offline: BitDefenderem,

online: DRWebCureIt, Malwarebytes Anti-Malware, TDSSKiller bez rezultatów

skorzystałem też z combofixa, w trybie normalnym jednak kończy się BSODem

report.txt

w awaryjnym działa normalnie; wyświetla komunikat o zainfekowanych plikach i log:

D:\Windows\system32\ntos.exe

D:\Windows\system32\oembios.exe

D:\Windows\system32\twext.exe

D:\Windows\system32\twex.exe

D:\Windows\system32\sdra64.exe

D:\Windows\system32\intel64.exe

D:\Windows\system32\wsnpoema.exe

D:\Windows\system32\swin32.exe

D:\Windows\system32\localsys64.exe

D:\Windows\system32\64dlls.exe

D:\Windows\system32\sdra73.exe

D:\Windows\system32\lsjdfh.exe

ComboFix3.txt

logi OTL (odznaczyłem pomiń znane dobre pliki, nic nie było na ten temat w instrukcji)

OTL.Txt

Extras.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Zabrakło obowiązkowego loga z GMER. Póki co, żaden raport nie poświadcza infekcji. Natomiast widzę coś jakby szczątki Avast i SUPER-Antispyware:

O2 - BHO: (avast! WebRep) - {8E5E2654-AD2D-48bf-AC2D-D17F00898D06} - C:\Program Files\AVAST Software\Avast\aswWebRepIE.dll File not found

O3 - HKLM\..\Toolbar: (avast! WebRep) - {8E5E2654-AD2D-48bf-AC2D-D17F00898D06} - C:\Program Files\AVAST Software\Avast\aswWebRepIE.dll File not found

DRV - [2011-07-22 17:27:04 | 000,012,880 | ---- | M] (SUPERAdBlocker.com and SUPERAntiSpyware.com) [Kernel | System | Running] -- C:\Users\usero\AppData\Local\Temp\HBCD\SuperAntiSpyware\SASDIFSV.SYS -- (SASDIFSV)

O20 - Winlogon\Notify\!SASWinLogon: DllName - (C:\Users\usero\AppData\Local\Temp\HBCD\SuperAntiSpyware\SASWINLO.DLL) - C:\Users\usero\AppData\Local\Temp\HBCD\SuperAntiSpyware\SASWINLO.DLL (SUPERAntiSpyware.com)

O28 - HKLM ShellExecuteHooks: {5AE067D3-9AFB-48E0-853A-EBB7F4A000DA} - C:\Users\usero\AppData\Local\Temp\HBCD\SuperAntiSpyware\SASSEH.DLL (SuperAdBlocker.com)

- Z poziomu Trybu awaryjnego zastosuj jeszcze poprawkowe Avast Uninstall Utility.

- Za pomocą Autoruns usuń fragmenty SUPERAntispyware: w kartach Drivers SASDIFSV + SASKUTIL, w kartach Winlogon + Explorer SUPERAntiSpyware.com. Dodatkowo w karcie Internet Explorer wytnij pozostałości po WebRep Avasta.

Laptop z Windows 7 Proffesional 32-bit, od tygodnia uruchamia się wolniej, od czasu do czasu przytnie i średnio raz dziennie pojawiają się błędy STOP.

Skanowałem dysk

Błędy STOP, przeprowadź diagnostykę wg punktu 5: KLIK (kody błędów + debug zrzutów pamięci).

skorzystałem też z combofixa, w trybie normalnym jednak kończy się BSODem

Na temat bezmyślnego używania programu ComboFix: KLIK

w awaryjnym działa normalnie; wyświetla komunikat o zainfekowanych plikach i log:

D:\Windows\system32\ntos.exe

D:\Windows\system32\oembios.exe

D:\Windows\system32\twext.exe

D:\Windows\system32\twex.exe

D:\Windows\system32\sdra64.exe

D:\Windows\system32\intel64.exe

D:\Windows\system32\wsnpoema.exe

D:\Windows\system32\swin32.exe

D:\Windows\system32\localsys64.exe

D:\Windows\system32\64dlls.exe

D:\Windows\system32\sdra73.exe

D:\Windows\system32\lsjdfh.exe

Co to wyświetla? Nie ma tu w logach ani śladu czegos takiego. Druga sprawa: odmienność litery dysku, widoczne D a system jest na C = skąd ta rozbieżność? I w logu z OTL wszystko jest na C, z wyjątkiem jednego wpisu kierującego właśnie na D:

O18 - Protocol\Handler\gopher {79eac9e4-baf9-11ce-8c82-00aa004ba90b} - D:\Windows\winsxs\x86_microsoft-windows-i..ersandsecurityzones_31bf3856ad364e35_8.0.7601.21795_none_d1d8e899c56b92ab\urlmon.dll File not found

.

Dziękuje za błyskawiczną odpowiedź. Niestety przez kilka ostatnich dni forum nie było czynne więc pokusiłem się o trochę samodzielności (ze skutkiem takim że noc zarwałem :))

Znalazłem właściwy log ComboFix’a sprzed kilku dni:

combofixPrzed.txt

Oczywiście log był identyczny za każdym uruchomieniem programu

Żaden skaner offline nie widział zagrożeń z powyższego logu. Więc postanowiłem usunąć pliki przeznaczone do usunięcia przez ComboFix’a ręcznie, licząc na to że uda mi się skopiować je potem z płyty Windows 7 Proffesional. Wystarczyło narzędzie do naprawy uruchamiania systemu z płyty.

Po tej operacji skan Combofix’em przebiega bez ponownego uruchamiania systemu a w logu nie znalazłem podejrzanych wpisów z poprzedniego.

Kwestia rozbieżności liter dysków wiązała się z błędami przy poszerzaniu partycji C: jeszcze przed wykryciem infekcji oraz moimi próbami ich naprawienia przy pomocy regsvr32. Chyba udało mi się wyeliminować ten problem.

Jeśli to możliwe, proszę o sprawdzenie logów na obecność infekcji / pozostałości:

GMER.txt

Extras.Txt

OTL.Txt

combofix.txt

Niestety przez kilka ostatnich dni forum nie było czynne

Niestety wystąpiła krytyczna awaria podczas aktualizacji (KLIK).

Znalazłem właściwy log ComboFix’a sprzed kilku dni

No tak, w tym widać o co chodziło. W prośbie początkowej otrzymałam od Ciebie log ostateczny, mocno fałszujący sprawę, i nie tylko ze względu na to co widać w sekcji usuniętych, ale i dlatego że nie ma na spodzie loga śladów, by ComboFix był uruchamiany więcej niż raz (a powinna figurować lista logów). Ale nadal mi się tu wiele rzeczy nie zgadza. Te dwa logi są zbyt różne jak na to co mówisz ("pokusiłem się o trochę samodzielności").

W logach nie widzę żadnych śladów infekcji. Dokończmy sprawę.

1. Wymagana zmiana haseł w serwisach logowania (w usuniętych backdoory o predyspozycjach do ciągnięcia haseł).

2. Prawidłowa deinstalacja ComboFix, czyszcząca także foldery Przywracania systemu. Wywołaj z klawiatury kombinację klawisz z flagą Windows + R i w Uruchom wklej:

C:\Users\usero\Downloads\ComboFix.exe /uninstall

3. Drobny szczegół, w Firefox w zarządzaniu wyszukiwarkami usuń "iMesh Web Search" + w pasku adresów wklep about:config, wyszukaj keyword.URL i z prawokliku zresetuj do poziomu domyślnego.

4. Zainstaluj oprogramowanie zabezpieczające. System nie posiada żadnego antywirusa. I do wglądu dział Oprogramowanie zabezpieczające: KLIK.

.

Dziękuje i przepraszam za to całe zamieszanie z logami combofixa, jednakże pierwszy log combofixa jest na pewno z okresu kiedy infekcja hulała (możliwe że z trybu awaryjnego).

Wiem, że to nie ten dział ale tak apropo punktu 4, jaka jest Twoja opinia na temat MS Security Essentials? Nie mogłem znaleźć na forum żadnego aktualnego tematu.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki

Wiem, że to nie ten dział ale tak apropo punktu 4, jaka jest Twoja opinia na temat MS Security Essentials? Nie mogłem znaleźć na forum żadnego aktualnego tematu.

Uważam, że antywirus jest sprawny i prezentuje przyzwoity poziom, dobrze zgrany z Windows 7, ale ma bardzo skromną konfigurację i to może być dla jednej grupy docelowej niezadawalające, dla innej wręcz przeciwnie.

.

Edytowane przez picasso
10.12.2011 - Upłynął miesiąc, brak dodatkowych komentarzy, zamykam.. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...