Skocz do zawartości

Drastyczne spowolnienie komputera

jojo122

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam taki problem - ściągałem kiedyś pewnien plik z torrentów podczas instalacji wyskoczył jakiś błąd o trojanie ale wszystko usunąłem (gra nie działała) i od tego czasu zaczęły się problemy. Internet zwalnia z 25Mb do 2Mb a prędkośc wysyłania nie przekracza 10-30kb.

Komputer uruchamia się około 5min gdzie normalnie uruchamiał się niecałe 20 sekund (komputer jest prawie nowy).

Kolejny problem to używanie przeglądarek internetowych - ładują sie bardzo wolno lub w ogóle.

I ostatnia rzecz - jak włącze system to po 5 minutach wszystko zaczyna się zacinać. Słyszałem coś o takim wirusie który siedzi w rejestrach i je kopiuje zapakowując pamięć podręczną komputera. I właśnie tak to wygląda - po włączeniu rejestr jakby sie kopiował i w miarę wzrostu operacji wszystko sie zawala. Nic nie da się już zrobić (restart komputera nie pomaga) dopiero po wyłączeniu komputera system zaczyna działać w miarę dobrze.

Robiłem skan avirą nic nie wykazało. Następnie ad-aware - standardowo kilka błedów, które usunął. Potem ccleaner - błędy w rejestrach jak zwykle - wszystko usunął. A system dalej sie psuje.

I jeszcze jedno - komputer strasznie sie grzeje jakby był obciążany przez niewiadomo jakie procesy. Przy najnowszych grach nie grzał się tak jak teraz przy przeglądaniu internetu.

Logi z OTL:

OTL - http://wklej.org/id/616914/

Extras - http://wklej.org/id/616916/

Myślę że to wszystko pozdrawiam

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

W podanych logach nie widać żadnych śladów infekcji. Na wszelki wypadek podaj jeszcze log z Kaspersky TDSSKiller. Jeśli narzędzie cokolwiek wykryje (a na pewno będzie to conajmnej SPTD od emulacji napędów wirtualnych), nie reaguj obierając wszędzie akcję Skip. Tylko raport do oceny przedstaw, o ile coś narzędzie wyszuka.

Natomiast:

1. Są zainstalowane śmieciarskie paski adware, w tym jeden ma stale załadowany proces. Odinstaluj: pdfforge Toolbar, IObit Toolbar, uTorrentBar Toolbar i Conduit Engine. Dodatkowo możesz usunąć zbędny Akamai NetSession Interface.

2. System jest przeciążony, równocześnie startuje Avira z Ad-aware. Ad-aware odinstaluj z systemu.

3. Po wszystkim przedstaw nowy log z OTL z opcji Skanuj (bez Extras) oraz log z AD-Remover z opcji Scan.

.

Powtarzam, infekcji tu nie widać. Nie wypowiadasz się nic na temat kombinacji Avira+Ad-aware, czy osiągnąłeś tu jakieś rezultaty pod kątem "drastycznego spowolnienia komputera". Przy obecności Aviry nie ma potrzeby nadbudowywać dodatkowymi skanerami, jeszcze mogę polecić deinstalację IOBit malware Fighter oraz wyłączenie usługi Windows Defender (w msconfig w karcie Usługi zdeaktywuj), co urwie ze dwa procesy w tle. A kończąc sprawę usuwania śmieci:

1. Uruchom AD-Remover w trybie Clean, co usunie to co narzędzie wykryło.

2. Wymagana drobna poprawka na wpisy nie adresowane powyższym procesem. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
FF - prefs.js..extensions.enabledItems: pdfforge@mybrowserbar.com:4.3
FF - prefs.js..extensions.enabledItems: wtxpcom@mybrowserbar.com:4.3

:Reg
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar\WebBrowser]
"{BA14329E-9550-4989-B3F2-9732E92D17CC}"=-
"{BF7380FA-E3B4-4DB2-AF3E-9D8783A45BFC}"=-
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\URLSearchHooks]
"{B922D405-6D13-4A2B-AE89-08A030DA4402}"=-
"{ba14329e-9550-4989-b3f2-9732e92d17cc}"=-
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\URLSearchHooks]
"{bf7380fa-e3b4-4db2-af3e-9d8783a45bfc}"=-
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar]
"{bf7380fa-e3b4-4db2-af3e-9d8783a45bfc}"=-
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Low Rights\ElevationPolicy\{D589D118-6E00-4C60-A622-90ED5FD51053}]

:Commands
[emptytemp]

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany.

3. Do oceny wystarczy tylko nowy log z AD-Remover z opcji Scan.

.

kombinacji Avira-Ad-aware używam od zawsze i nigdy mi nie szkodziła więc to napwno nie jest przyczyną awarii mojego komputera;)

Po pierwsze: to nie jest argument, bo Windows i aplikacje musiałyby być ciągle w formie niezmiennej, a tak nie jest.

Po drugie: a co za sens mieć te dwa programy w tle? ;) Przecież aktualnie zaciera się zupełnie granica między "antywirus" a "antyspyware". Nowoczesny antywirus adresuje spyware (Avira zajmuje się tym), a Ad-aware samo stało się dwusilnikowe (AV + antyspyware). Tym sposobem chodzą u Ciebie w tle dwa antywirusy, męczysz system, wcale nie podnosisz też poziomu bezpieczeństwa.

.

Nic się nie wypowiadasz na temat aktualnego statusu systemu, co się dzieje. Kończąc sprawę porządków po adware: odinstaluj AD-Remover, użyj TFC - Temp Cleaner oraz wyczyść foldery Przywracania systemu INSTRUKCJE.

czyli najlepiej zostawić samą Avire tak?? czy lepiej będzie zmienić antywirusa?

Skłaniam się do tego, by zostawić tylko Avirę lub wymienić ją na Avast (ma nieco więcej funkcji za darmo w rezydencie niż Avira, która zresztą ostatnio się skompromitowała sponsorem Ask w instalatorze i przymusami w rodzaju typowych dystrybutorów adware...). Ponadto to nadal aktualne:

jeszcze mogę polecić deinstalację IOBit malware Fighter oraz wyłączenie usługi Windows Defender (w msconfig w karcie Usługi zdeaktywuj), co urwie ze dwa procesy w tle

.

no właśnie teraz robiłem próbe i włączyłem gre (gra która kiedyś chodziła bez problemowo) - grałem 5 minut i sytuacja sie powtarza. 5 minut i komputer sie zacina wszystko sie hamuje.

jeszcze niedawno crysis na najwyższych ustawieniach sie nie zacinał nawet na chwile a tutaj prosze fifa 11 po chwili komputer leży.

więc nie wiem już o co tutaj chodzi

ps. może on mi sie najzwyczajniej w świecie przegrzewa?? chociaż kiedyś chodził na bardzo wysokich obrotach i nic sie nie działo...

jest to ten komputer - http://www.komputronik.pl/product/138034/Laptopy/Laptopy_notebooki_/Sony_VAIO_VPC_EJ2L1E-W.html

grałem w naprawde cieżkie gry zawsze i nigdy nic sie nie działo. zawsze mocno pracował wentylator ale nigdy nie było problemów. jutro spróbuje spręzonym powietrzem oczyścić wentylator...

a jeżeli komputer sie przegrzewa to tylko pozostaje mi gwarancja?

A kto napisał, że się lapek przegrzewa ? Przecież możesz to łatwo sprawdzić, ściągasz HWiNFO instalujesz, odpalasz, klikasz w ikonę "sensors" i patrzysz czy temperatury nie odbiegają zanadto od normy, można też uruchomić jakąś obciążającą aplikację np. test z "furmark".

Co do karty graficznej z mojej strony to była aluzja,(której oczywiście nie pojąłeś), że jest słabiutka i każda gra dla niej to nie lada wyzwanie.

z mojej strony to też była aluzja bo chodziło dokładnie o to samo i nie czytasz tego co pisze ze zrozumieniem;) słaba grafika - jakiś czas radziła sobie z grami ale ze była słaba ma teraz dosyć i sie buntuje? to tak w prostych słowach jakby ująć ;)

A sprawdze ten program który mi poleciłeś ;)

ps. i teraz czy możecie mi powiedzieć o co chodzi z moim komputerem, że w dalszym ciągu sie zacina, chociaż kiedyś nie nie zacinał?? dlaczego teraz wszystko sie psuje?? bo w dalszym ciągu nie otrzymałem odpowiedzi co może być nie tak;)

Cedzisz informacje jakby były reglamentowane,

bo w dalszym ciągu nie otrzymałem odpowiedzi co może być nie tak;)
i nie otrzymasz póki co. Rób to o co się prosi a odpowiedź otrzymasz, to nie jest forum wróżek, my posługujemy się przede wszystkim w miarę dokładnym opisem sytuacji wraz z dołączonymi zrzutami ekranów z zgłoszonych aplikacji
słaba grafika - jakiś czas radziła sobie z grami ale ze była słaba ma teraz dosyć i sie buntuje?
tak teraz się buntuje, ma już dość, "wypaliłeś" jej pastę i się zbuntowała. :lol:
więce czego oczekujesz?

W zasadzie już niczego, ale dla informacji pomocnych też innym możesz się wrócić do postu#18 i zamiast bić pianę zrobić co było pisane. Zastępczo możesz ściągnąć jedno narzędzie zamiast dwóch (mowa o OCCT) uruchomić któryś z testów i przedstawić wyniki, które są zapisywane w formie obrazkowej we własnym katalogu programu.