Skocz do zawartości

Infekcja po downloadzie fake flashUpdate z wiadomości na fb

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Moja dziewczyna dostala rzekomo wiadomosc od swojego kolegi.

-Hi

-Czesc

-Hi check out this video (tutaj link)

na stronie z linku byl fake YouTube filmik, pod spodem komentarze jej znajomych z facebooka orz informacja ze zeby obejrzec filmik musisz sciagnac najnowsza aktualizacje flasha. Tak tez zrobila (niestety) no i wszystko zaczelo siadac

Po tym jak sciagnela ten plik na fb pojawials sie wiadomosc -I will be back czy cos takiego.

Po tym Eset NOD 32 oraz Norton Security zaczeluy sie dziwnie zachowywac. Byla informacja ze komputer jest zainfekowany i ze teraz program pracuje na pelnych obrotach.

Sytuacja jak tutaj

http://forum.lowyat.net/topic/1962671

Tyle ze u niej nie da sie uruchomic widnwosa, po zalogowaniu jest tylk oczarny ekran, w safe mode to samo. Do konsoli mozna sie dostac tylko poprzez repair mode.

Wiem, że obowiązkowo powinienem przekazac logi z hijack ale jak już wspomniałem po zalogowaniu się jest jedynie czarny ekran i nie dziala ani ctrl + alt+ del ani ctrl+shift+esc, nie jestem w stanie nic zrobic/

Mozecie jakos pomoc ?

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Wiem, że obowiązkowo powinienem przekazac logi z hijack

Chyba nie masz na myśli tego trupa HijackThis?

Tyle ze u niej nie da sie uruchomic widnwosa, po zalogowaniu jest tylk oczarny ekran, w safe mode to samo. Do konsoli mozna sie dostac tylko poprzez repair mode.

Ta Facebook-infekcja rekonfiguruje Tryb startu Windows na awaryjny i kieruje go na alternatywną powłokę szkodnika. Nie podałeś nawet systemu operacyjnego, by dopasować zgrabniejsze narzędzie na płycie startowej. Jeśli to Vista lub 7 to zrób log z FRST, a jeśli XP to z OTLPE.

.

Dziękuję za tak szybką odpowiedź.

System to Vista 32 bit.

Problem polega na tym, ze dziewczyna jest teraz za granicą. Srednio daje sobie radę z takimi rzecami więc nie wiem czy zdoła to wszystko zrobić. Zasugerowalem zeby ktos jej sciagnal i wypalil np ubuntu live CD tak zeby mogla sobie poprostu dzialac przez te 2 tyg. Pozniej wroci i sie naprawi docelowo. Czy to jest dobry pomysł z tym linuksem. Moze jakies alternatywy ?

z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

Jest opcja repair computer po nacisnieciu F8 w trakcie uruchamiania komputera. Prosilem ja zeby sprobowala to wybrac i udalo sie dostac do wiersza polecen (konsoli).

Czy uruchomienie komputera z dysku Live CD linuxa (Ubuntu najnowszego) jest w takiej sytuacji bezpieczne ? Zeby sobie przez tydzien czy 2 pracowala na tym a jak wroci to sie naprawi. Pozdrawiam

Jest opcja repair computer po nacisnieciu F8 w trakcie uruchamiania komputera. Prosilem ja zeby sprobowala to wybrac i udalo sie dostac do wiersza polecen (konsoli).

1. W pierwszej kolejności udaj się do wiersza poleceń i sprawdź czy jest ustawiony boot przez Tryb awaryjny: KLIK. Chodzi o polecenie bcdedit.

2. Następnie na pendrive umieść FRST, wejdź do wiersza polecenia i uruchom narzędzie zgodnie z wytycznymi, w celu pozyskania raportu diagnostycznego.

Czy uruchomienie komputera z dysku Live CD linuxa (Ubuntu najnowszego) jest w takiej sytuacji bezpieczne ? Zeby sobie przez tydzien czy 2 pracowala na tym a jak wroci to sie naprawi.

Infekcja jest "windowsowa", toteż posiedzenie w środowisku zewnętrznym i to jeszcze Linux nie powinno być niebezpieczne.

.

Dzięki,

Aktualnie najważniejsze jest zeby zrobic backup danyhc. Udalo sie z ubuntu live cd zamontowac partycje ntfs. Czy skopiowanie najwazniejszych plikow: dokumenty, zdjecia na ten dysk moze spowodowac dostanie sie tam zlosliwego pliku i nastepnie przy skopiowaniu tego dysku na inny komputer zainfekowanie go ?

dziękuje za cierpliwość i pozdrawiam

Aktualnie najważniejsze jest zeby zrobic backup danyhc. Udalo sie z ubuntu live cd zamontowac partycje ntfs. Czy skopiowanie najwazniejszych plikow: dokumenty, zdjecia na ten dysk moze spowodowac dostanie sie tam zlosliwego pliku i nastepnie przy skopiowaniu tego dysku na inny komputer zainfekowanie go ?

Dane można było także przekopiować przez F8 i linię poleceń (xcopy). Dokumenty i zdjęcia nie powinny stanowić zagrożenia. Oczywiście zakładam, że obiekty będą znajome.

.

snorlaks tego nie da się ocenić nie widząc logów z systemu, prosisz o zgadywanie w ciemno. Potrzebuję dokładny raport diagnostyczny, który wskaże gdzie są procesy szkodnika. Konfiguracje przeglądarek to rzecz całkowicie podrzędna, a i może być awykonalna ze względu na działającą infekcję.

Edytowane przez picasso
10.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...