Skocz do zawartości

Wirus recycler plik 0xA25D5DBD

Vasqez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie,

Mam Win 7 x64.

Złapałem wirusa, który usuwa foldery na pendrive oraz dyskach przenośnych ,,recycler".

Polega to na tym iż są robione skróty folderów i pojawia się folder recycler z plikiem 0xA25D5DBD w środku.

Zrobiłem skan otl i próbowałem usbfix'em. Niestety wyskakuje taki problem

http://imageshack.us/photo/my-images/831/usbfix.jpg/

Aktualnie nie używam żadnego antywirusa, więc prosiłbym o podpowiedź jak najlepiej zabezpieczyć komputer.

Dziękuje za pomoc.

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

To nie jest pełny zestaw OTL, brakuje Extras, czyli opcja "Rejestr - skan dodatkowy" nie została ustawiona na "Użyj filtrowania".

Złapałem wirusa, który usuwa foldery na pendrive oraz dyskach przenośnych

"Usuwa foldery" = to pewnie ta infekcja, która robi fałszywe skróty LNK o nazwach pobranych z folderów na urządzeniu, a foldery właściwe są ukrywane przez atrybuty H+S (systemowy ukryty), toteż by je widzieć musi być odznaczona w Widoku opcja "Ukrywaj chronione pliki systemu operacyjnego".

próbowałem usbfix'em. Niestety wyskakuje taki problem

Żaden problem, zrobię DIR innym narzędziem. Uruchom OTL, wszystkie opcje ustaw na Brak + Żadne, a w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

C:\*.*
D:\*.*
E:\*.*
DIR /A I:\ /C

Klik w Skanuj (a nie Wykonaj skrypt!).

.

To nie jest OTL Extras ... tylko główny OTL. Extras to drugi plik. Usuwam wadliwy Załącznik z duplikatem danych.

Istotnie, jak mówiłam, skróty LNK a foldery są ukryte, oraz wielokrotne "Kosze" i przechodzony .MS32DLL.dll.vbs. Akcja:

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:Files
rd /s /q I:\$RECYCLE.BIN /C
rd /s /q I:\RECYCLER /C
rd /s /q I:\Recycled /C
del /q I:\.MS32DLL.dll.vbs /C
I:\*.lnk
attrib /d /s -s -h I:\* /C

:Commands
[emptytemp]

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany.

2. Zrób nowy log z OTL na podobnych warunkach co wcześniej (nie potrzebuję ogólnego), tylko ogranicz liczbę DIR-owanych dysków do:

DIR /A I:\ /C

Dołącz i log z wynikami usuwania pozyskany w punkcie 1.

PS. Mam jedną wątpliwość co to za toolplugin zainstalowany w IE, podobno Flash (KLIK)?

.

Zastosowałem się do zaleceń. Foldery wróciły do normalnego wyglądu.Wszystko wygląda ok, zastanawia mnie tylko dziwny plik o nazwie x o.

http://imageshack.us/f/444/34778087.jpg/

Nie da się go skasować.

Wklejam OTL zrobionego tylko na I: z wszystkim opcjami na brak+ żadne.

Ma jeszcze inne Pendrive'y, które są zawirusowane. Co powinienem zrobić żeby je wyleczyć i ponownie nie zawirusować dysku zewnętrznego?

Dziękuje za pomoc:)

OTL.Txt

zastanawia mnie tylko dziwny plik o nazwie x o

Nie wiem co to za plik. Spróbujmy go usunąć przez syntax omijania weryfikacji nazw. Dodatkowo, plik infekcji nie został skasowany:

2011-08-02  21:23             7˙772 .MS32DLL.dll.vbs

1. W OTL w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej co niżej podane i klik w Wykonaj skrypt:

:Files
del /q "\\?\I:\nazwa" /C
del /q I:\.MS32DLL.dll.vbs /C

W pierwszej linii nazwę przeklejasz z Właściwości tego niekasowalnego dziwnego pliku, ponieważ nie dowierzam w nazwę wyciągniętą komendą DIR.

2. Przedstaw nowy skan z OTL na tym samym warunku co poprzednio.

Ma jeszcze inne Pendrive'y, które są zawirusowane. Co powinienem zrobić żeby je wyleczyć i ponownie nie zawirusować dysku zewnętrznego?

Po prostu je podepnij, ale nie otwieraj ich z poziomu Mój komputer ani żadną inną metodą, wyprodukuj skan w OTL na powielonych warunkach DIR /A X:\ /C (gdzie X = podstawiasz litery pod jakimi zmapowano pendrive).

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...