Kondzios Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Witam. Padła mi moja Vista, i czy jest jakikolwiek sposób by odzyskać dane? Format nie wchodzi w grę, bo dane na komputerze są zbyt ważne. Jakiekolwiek ingerencje w system, cokolwiek byle odzyskać dane, i tak czeka go format po odzyskaniu danych. Proszę o bardzo szybkoą i niezawodną pomoc(jak zawsze:P) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Kondzios; Jakiekolwiek ingerencje w system, cokolwiek byle odzyskać dane Kilka możliwości: 1. Windows XP Live CD - system uruchamiany z płyty. 2. Menedżer dysków - środowisko DOS (Paragon Hard Disk Manager) . 3. Podłącz dysk do innego komputera. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Padła mi moja Vista (...) Jakiekolwiek ingerencje w system Ale brak tu danych na temat rodzaju usterki. Co konkretnie się dzieje? Prosisz o "jakiekolwiek ingerencje w system" nie mówiąc nawet w jakim stanie jest system. czy jest jakikolwiek sposób by odzyskać dane? Jeśli masz pełną płytę instalacyjną Vista, to ta płyta ma przecież dostęp do środowiska WinRE. A jeśli jest dostępne to, wyciągnięcie danych na dłoni (pod warunkiem że nie chodzi o usterkę sprzętową typu nieczytelny dysk). Np. w linii komend można uruchomić umieszczony na pendrive menedżer plików portable i za jego pomocą przerzucić dane. . Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Mówię dosłownie, czyli Padła Vista= nie mogę zastartować z żadnego trybu. Jest to związane z tym tematem: https://www.fixitpc.pl/topic/5787-komputer-sie-resetuje-ogolny-hardcore/ Jak mówiłem nie zależy mi na tym systemie, tylko na danych(i tak go format czekał), i za jakikolwiek pomysł byłbym wdzięczny. Mam jakąś płytkę od producenta: External Recovery Media, ale jest tam również napisane :Windows Vista wersja 32-BIt. Jak ją włożyłem do mojego DVD na innym kompie, to są pliki instalacji. Setup, BOOTMGR, BOOT, Czy z takiej płytki mogę zastartować do WinRE? PS. Próbowałem z poziomu Ubuntu, i płytki live CD z waszego forum(nie wiem czy to właśnie nie było owe WinRE). Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Mówię dosłownie, czyli Padła Vista= nie mogę zastartować z żadnego trybu. Jest to związane z tym tematem A może tam nie jest wyczyszczona do końca infekcja, konkretnie: możliwe ustawienie na stały boot w Trybie awaryjnym (ta infekcja ma takie zdolności i kieruje powłokę alternatywnego awaryjnego na plik services32.exe), a po usunięciu services32.exe bez korekty rejestru / pliku startowego system wpada w pętlę, gdyż nie usunięto modyfikacji wymuszonego startu przez awaryjny. Ja tam w MBAM nie widzę, by rejestr pod tym kątem był przeczyszczony, tylko ten plik w wynikach jest. I to się da skorygować. Znamienne, że ostatnia widoczna tu dla mnie akcja to usuwanie w MBAM (w tym plik services32.exe). Mam jakąś płytkę od producenta: External Recovery Media, ale jest tam również napisane :Windows Vista wersja 32-BIt. Jak ją włożyłem do mojego DVD na innym kompie, to są pliki instalacji. Setup, BOOTMGR, BOOT,Czy z takiej płytki mogę zastartować do WinRE? - Nie wiem czy tam jest WinRE, sprawdź to po prostu czy po zbootowaniu widać opcję "Repair computer" jak na obrazkach. Jeśli dorwiesz WinRE, to przetrenuj scenariusz z ustawionym awaryjnym w BCD: KLIK (chodzi o komendę bcdedit). - A jeśli brak dostępu do WinRE, to zrób log z OTLPE, to zobaczymy co się zmieniło od czasu ostatnich odczytów. PS. Próbowałem z poziomu Ubuntu, i płytki live CD z waszego forum(nie wiem czy to właśnie nie było owe WinRE). O której płytce mowa? Jeśli OTLPE, to nie jest WinRE. Co nie zmienia faktu, że można dane podciągnąć za jej pomocą. . Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Więc tak: Na tej tpłytce jest WinRE, jednak gdy daję opcję Startup Repair, wyskakuje, że nie ma żadnych problemów z uruchomieniem, po czym mam dwie opcje: Zamknij oraz Uruchom Ponownie. Czy z poziomu OTLPE da się przegrać dane z każdego miejsca na dysku? EDIT: Weszłem z poziomu OTLPE, ale mam problem... nie znajduje ani dysku przenośnego, ani pendrive... ściągnąłem wersję 93mb... Czyżby z jej poziomu się nie dało przegrać na dysk przenośny? Pomocy bo to już mnie przerasta Dobra mam logi z OTLPE(wykrywa Pendrive, ale dysku niestety nie...) OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Więc tak: Na tej tpłytce jest WinRE, jednak gdy daję opcję Startup Repair, wyskakuje, że nie ma żadnych problemów z uruchomieniem, po czym mam dwie opcje: Zamknij oraz Uruchom Ponownie. Czy z poziomu OTLPE da się przegrać dane z każdego miejsca na dysku? Mnie chodziło o opcję Command Prompt, w której po pierwsze sprawdzasz poleceniem bcdedit jaki typ startu jest ustawiony, po drugie uruchamiasz z niej menedżer plików zlokalizowany na pendrive (by przerzucić dane). Zrób to w pierwszej kolejności, na razie log z OTLPE odsuwam. Tak nawiasem mówiąc to nie wyjaśniłeś co to oznacza "nie mogę zastartować z żadnego trybu" = czyli co widzisz: określony błąd / BSOD / samorestart ....? Dobra mam logi z OTLPE(wykrywa Pendrive, ale dysku niestety nie...) Objaśnij "nie wykrywa dysku", skoro narzędzie było zdolne z dysku podmontować rejestr i zrobić log? . Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Po prostu gdy uruchamiam windows w jakimkolwiek trybie ekran zawiesza się po przejściu przez "ślimaczki", jest sama myszka i nic więcej. Wszedłem w WinRE, i wpisałem bcdedit, po czym wpisałem bcdedit /deletevalue {default} safeboot Gdy się zresetował udało się przejść obok trybu awaryjnego(widziałem po rozdzielczości myszki) czyli ekran był zawieszony tak jak wcześniej jedynie rozdzielczość była zwykła. po drugie uruchamiasz z niej menedżer plików zlokalizowany na pendrive (by przerzucić dane). Wybacz ale kompletnie tego nie zrozumiałem. Możesz wytłumaczyć step by step? Objaśnij "nie wykrywa dysku", skoro narzędzie było zdolne z dysku podmontować rejestr i zrobić log? Chodzi mi o to, że nie wykrywa mojego przenośnego twardziela. Dzięki za dotychczasową pomoc i czekam na kolejne wskazówki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Wszedłem w WinRE, i wpisałem bcdedit, po czym wpisałem bcdedit /deletevalue {default} safebootGdy się zresetował udało się przejść obok trybu awaryjnego(widziałem po rozdzielczości myszki) Wnioskując po zmianie rozdzielczości jednak był tu ustawiony start w awaryjnym? Wybacz ale kompletnie tego nie zrozumiałem. Możesz wytłumaczyć step by step? Podpinasz pendrive z dowolnym portable-managerem plików np. FreeCommander (wersja ZIP). W WinRE > Command Prompt > wklepujesz dokładną ścieżkę dostępu do FreeCommander i ENTER. I tu już prosto, kopiujesz ważne dane. Co do raportu z OTLPE, o dziwo ja tam nie widzę żadnego punktu ładowania, ale to należy skasować z dysku: [2011/10/26 15:09:51 | 000,000,000 | -H-D | C] -- C:\Windows\update.1[2011/10/26 15:09:34 | 000,000,000 | -H-D | C] -- C:\Windows\update.tray-15-0[2011/10/26 15:09:34 | 000,000,000 | -H-D | C] -- C:\Windows\update.tray-14-0[2011/05/15 05:55:51 | 000,094,208 | RHS- | C] () -- C:\Users\janusz\AppData\Roaming\diagperfw.dll . Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Wnioskując po zmianie rozdzielczości jednak był tu ustawiony start w awaryjnym? Na to wygląda. Czyli nie ma szans, żeby mojego twardziela przenośnego rozpoznało z poziomu OTLPE(nawet z tej rozszerzonej wersji?) Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Czyli nie ma szans, żeby mojego twardziela przenośnego rozpoznało z poziomu OTLPE(nawet z tej rozszerzonej wersji?) Ale to niepotrzebne. Przecież masz dostęp do WinRE, a to środowisko jest nowsze i bardziej posażne w sterowniki (powinno widzieć Twój dysk przenośny). Na tymże dysku przenośnym umieszczasz FreeCommander, w WinRE z linii komend go uruchamiasz i jedziesz (kopiowanie danych + skasuj zakreślone obiekty infekcji z dysku). PS. A co się stanie, jeśli wybierzesz teraz start w Trybie awaryjnym tradycyjnie z menu startowego systemu? . Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Ale to niepotrzebne. Przecież masz dostęp do WinRE, a to środowisko jako nowsze i bardziej posażne w sterowniki (powinno widzieć Twój dysk przenośny). Na tymże dysku przenośnym umieszczasz FreeCommander, w WinRE z linii komend go uruchamiasz i jedziesz (kopiowanie danych + skasuj zakreślone obiekty infekcji z dysku). Możesz podać komendę ? PS. A co się stanie, jeśli wybierzesz teraz start w Trybie awaryjnym tradycyjnie z menu startowego systemu? Przejdzie przez ślimaczki i stanie na ekranie gdzie powinienem się zalogować. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Możesz podać komendę ? Kondzios uruchom myślenie. Jeśli na dysku przenośnym ulokujesz sobie menedżer plików w ścieżce rodzaju freecommander\freecommander.exe, to w WinRE wklepujesz komendę X:\freecommander\freecommander.exe (gdzie X to litera dysku pod jaką WinRE widzi zmapowany dysk przenośny). . Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Wybacz, ale takie coś robię pierwszy raz. Teraz już na prawdę ostatnie pytanie:) Jak mam sprawdzić pod jaką literą ukaże się mój dysk przenośny? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Jak mam sprawdzić pod jaką literą ukaże się mój dysk przenośny? Cytat z tematu gdzie jest opisany OTLPE oraz FRST: Najprostszy sposób to posłużenie się starym dobrym trikiem z Notatnikiem. W linii komend wpisz notepad i ENTER. W Notatniku z menu File / Plik wybierz Open / Otwórz i w oknie eksploratora po lewej kliknij w pozycję Komputer. Zostanie otworzony widok z listą wszystkich dysków twardych i wymiennych aktualnie dostępnych pod WinRE. Sprawdzamy pod jaką literką jest pendrive z narzędziem. Następnie zamykamy oba okna, pozostawiając tylko linię komend. . Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 28 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Dobra, przegrałem dane, postawiłem od nowa Viste . Wielkie dzięki za pomoc Picasso. Jak będziesz na podkarpaciu na browca zapraszam:) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi