kom Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Witam Chciałbym się zapytać czy jest możliwe napisanie skryptu, który bedzie synchronizowal czas z np serwerem zewn (np. poprzez polecenie w32tm /recync) po czym jak wychwyci zmianę czasu do bieżącej np powyzej 10 minut to zamknie system? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Możesz użyć polecenia shutdown Przykład: shutdown -s -t 10000 Dodać do autostaru lub skorzystać z polecenia Net User , Klik Aby dodać konto użytkownika dla Jana Kowalskiego, uprawnionego do logowania od godziny ósmej rano do piątej po południu od poniedziałku do piątku (bez spacji w oznaczeniach godzin), z obowiązkowym hasłem (jank) oraz pełnym imieniem i nazwiskiem użytkownika, należy wpisać: net user jank /add /passwordreq:yes /times:poniedziałek-piątek,8am-5pm/fullname:"Jan Kowalski" Aby ustawić dozwolony czas logowania dla użytkownika jank (od ósmej rano do piątej po południu) przy użyciu formatu 24-godzinnego, należy wpisać: net user jank /time:Pn-Pt,08:00-17:00 Aby ustalić czas logowania dla użytkownika jank (od ósmej rano do piątej po południu) przy użyciu formatu 12-godzinnego, należy wpisać: net user jank /time:Pn-Pt,8am-5pm Aby określić czas logowania dla użytkownika marial od czwartej rano do piątej po południu w poniedziałek, od pierwszej do trzeciej po południu we wtorek i od ósmej rano do piątej po południu od środy do piątku, należy wpisać: net user marial /time:Pn,4am-5pm;W,1pm-3pm;Ś-Pt,8:00-17:00 Odnośnik do komentarza
kom Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Dziękuję, to już mam zrobione, czyli: -Ustawione godziny logowania dla syna poprzez net user -net accounts /forcelogoff:2 ale dla pewności jeszcze ustawiłem na określoną godzinę shutdowna Problem w tym, że jak mnie nie ma w domu to resetuje hasło w BIOSie i zmienia godzinę tak żeby mogł się zalogować. Wg mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby napisanie skryptu logowania, który: -sprawdzałby połączenie z internetem, jeśli by nie było to by wyłączył komputer -następnie sprawdziłby czas z zewnętrznym źródłem, jeśli ten czas różniłby się o np. 10 minut z czasem na komputerze to również wyłączyłby komputer Ewentualnym rozwiązaniem byłoby uniezależnić zmiany czasu zegara w BIOSie na zegar w systemie operacyjnym Napisałem skrypt, który rozwiązuje powyższy problem. (w pliku wynik.txt jest poprawny komunikat po poleceniu w32tm /resync, również komputer musi być podłączony do internetu, ponieważ użytkownik się nie zaloguje): @ECHO OFF ping wp.pl -n 2 > nul IF NOT %ERRORLEVEL%==0 GOTO END IF NOT EXIST "C:\Documents and Settings\Administrator\wynik.txt" GOTO END set time1=%time% set time1=%time1:~0,5% set data1=%date% set czas1=%data1% %time1% w32tm /resync > "C:\Documents and Settings\Administrator\wynik1.txt" fc "C:\Documents and Settings\Administrator\wynik.txt" "C:\Documents and Settings\Administrator\wynik1.txt" > nul IF NOT %ERRORLEVEL%==0 GOTO END set time2=%time% set time2=%time2:~0,5% set data2=%date% set czas2=%data2% %time2% IF NOT "%czas1%"=="%czas2%" GOTO END GOTO OK :END shutdown.exe -s -t 60 -f :OK Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi