Vinohrad Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Witam. Mam duży problem z moim Windowsem 7 bez Service Pack-a. Działa na laptopie: SONY Vaio; intel I3 370 2,4 Ghz; 4 GB Ram-u; Radeon 5650. System działa strasznie ociężale przy samym ładowaniu, jak i podczas pracy. Wolno otwiera aplikacje(szczególnie Mozillę). Załączam aktualne logi i proszę o analizę. Systematycznie wykonuje uaktualnienia przez Windows Update, ale może braki poprawek (Service Pack) mają wpływ na tak "nędzne" działanie..? System był przeinstalowywany 3 tygodnie temu. Przepraszam, jeśli powieliłem ten temat. Jestem nowy i nie mam jeszcze obycia. Pozdrawiam. Tomasz OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 1. Rozpocznij od eliminacji podstawowego podejrzanego w takich wypadkach, czyli oprogramowania zabezpieczającego = McAfee Internet Security. Jedyna pełna droga weryfikacji to deinstalacja, gdyż nie jest możliwe wyłączenie po stronie użytkownika na tyle, by wstrzymać wszystkie aktywności sterowników. 2. W Dzienniku zdarzeń są jeszcze błędy ładowania sterowników zabezpieczenia Tages: Error - 20/10/2011 01:35:15 | Computer Name = Vinohrad-VAIO | Source = Service Control Manager | ID = 7000Description = Nie można uruchomić usługi atksgt z powodu następującego błędu: %%577 Error - 20/10/2011 01:35:15 | Computer Name = Vinohrad-VAIO | Source = Service Control Manager | ID = 7000Description = Nie można uruchomić usługi lirsgt z powodu następującego błędu: %%577 vs. DRV:64bit: - [2011/10/15 16:03:41 | 000,303,616 | ---- | M] () [Kernel | Auto | Stopped] -- C:\Windows\SysNative\drivers\atksgt.sys -- (atksgt)DRV:64bit: - [2011/10/15 16:03:41 | 000,035,328 | ---- | M] () [Kernel | Auto | Stopped] -- C:\Windows\SysNative\drivers\lirsgt.sys -- (lirsgt) Odinstaluj je posługując się paczką instalacyjną Tages: KLIK. 3. Są tu ślady infekcji, konkretnie ten pusty wpis: O4 - HKCU..\Run: [4Y3Y0C3AUF7XZE7WKYGCCX] C:\Recycle.Bin\B6232F3A962.exe /q File not found Usuń ten wpis za pomocą Autoruns w karcie Logon. 4. I uzupełnij SP1. Jaki powód dla braku instalacji tej poprawki? . Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Szczerze mówiąc nie ma konkretnego powodu do nie instalowania SP1. Jak zwykle tłumacze się brakiem czasu. Wykonam wszystkie zadania i ściągnę SP1. Napiszę jak będzie po wszystkim. Dziękuje za sugestie. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 W pierwszej kolejności sprawdź McAfee, jeszcze przed instalacją SP1, czy ma zazębienie z problemami "powolnego rozruchu i działania". Taki typ programu może być również przeszkodą dla instalacji SP1. Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Wykonałem wszystkie czynności poza zainstalowaniem SP1 i muszę przyznać, że jest zdecydowana poprawa. Może nie jest to jeszcze pełnia szczęścia ale zdecydowanie ruszył z miejsca Zastanawiam się tylko czy jest jakiś program zabezpieczający, który rzeczywiście blokuje tylko niebezpieczne aplikacje, a nie wszystko co możliwe do zablokowania. W każdym razie pomogło i muszę przyznać, że w końcu znalazłem forum, na którym są kompetentni fachowcy, którzy nie wróżą z fusów tylko działają, mimo że nie wszystko da się rozwiązać tak szybko, jak mój problem. Bardzo dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Wykonałem wszystkie czynności poza zainstalowaniem SP1 i muszę przyznać, że jest zdecydowana poprawa.Może nie jest to jeszcze pełnia szczęścia ale zdecydowanie ruszył z miejsca Zaprezentuj świeży log z OTL (wystarczy tylko główny bez Extras), na podstawie którego ocenimy czy nie zostały jakieś odpadki po deinstalacji głównego McAfee, a poza tym może się da jeszcze coś wywnioskować. . Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 OK. Załączam OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Mały szczegół: McAfee Site Advisor nie wymontował sie z Google Chrome, usuń to z rozszerzeń. Ogólnie patrząc na raport, nie rysują się na widoku jakieś potężne modyfikacje. Można jeszcze: 1. Wyłącz usługę Windows Defender w msconfig w karcie Usługi. Ta wbudowana aplikacja jest mało zdatna w bieżących warunkach i wypierają ją nowoczesne AV. Inna sprawa, że tu właśnie został wyrzucony McAfee i należy go czymś zastąpić. 2. Rozważ odchudzenie tego systemu z oprogramowania OEM. Oceń, co jest rzeczywiście używane z zestawu VAIO, zbędniki usuń. 3. Wyczyść lokalizacje tymczasowe za pomocą TFC - Temp Cleaner. 4. Wykonaj defragmentację dysku np. za pomocą darmowego Puran Defrag Free Edition (natywna obsługa x64, dysponuje funkcją Boot time). . Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Właśnie robię wszystko zgodnie z zaleceniami. Mam jeszcze dwa pytania: 1. Czy przy ponownej instalacji W7 w przyszłości z dysku Recovery można uniknąć wszelkich programów od SONY (vaio care itd.) , gdyż może oszczędziło by mi to czasu na ich odinstalowywanie 2. Czy VLC AV może być w zamian za McAfee? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 1. Czy przy ponownej instalacji W7 w przyszłości z dysku Recovery można uniknąć wszelkich programów od SONY (vaio care itd.) ,gdyż może oszczędziło by mi to czasu na ich odinstalowywanie 1. Tu jest opisana taka sztuczka na "pół-czystą" instalację poprzez zabicie instalatora software na odpowiednim etapie: KLIK. Zupełnie czysty Seven spod prasy to raczej należałoby przerobić nośnik na pozbawiony zintegrowanych bonusów lub skombinować alternatywne pełne DVD Windows 7 (i tylko potem uzupełniasz sterowniki pobierając ze strony Sony). Dodatkowa (bardziej wyborowa) lektura, jak podrobić system Recovery: KLIK. 2. Zaś post factum w zainstalowanym już systemie, jak na widzianym tu obrazku, to by ułatwić sobie usuwanie: może dla Twojego modelu jest dostępna aplikacja ze zbiorowym deinstalatorem, czyli VAIO® Applications Uninstaller. Widziałam tego sporo dla różnych modeli, Twojego nie znam, to już szukaj na własną rękę w supporcie: KLIK. 2. Czy VLC AV może być w zamian za McAfee? Co to za skrót? . Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Z tym VLC to pomyłka, gdyż to jest taki media player, a nie Anty Virus Miałem na myśli inny program, ale nie mogę sobie teraz przypomnieć jego nazwy. Skończyłem właśnie defragmentować, i oczyściłem system przez TFC Apropos SP1 słyszałem różne opinie, że trzeba go instalować świeżo z systemem, bo potrafi powodować błędy i spowalniać działanie. Nie wiem, czy to prawda, czy poprostu zwykła niewiedza, lub błędne postępowanie użytkowników piszących te opinie. Co ciekawe mojego modelu (VPCEB3M1E) nie ma w support-cie Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Z tym VLC to pomyłka, gdyż to jest taki media player, a nie Anty Virus Miałem na myśli inny program, ale nie mogę sobie teraz przypomnieć jego nazwy. Dokładnie, wiem że to ten VLC, dlatego brew mi się uniosła co to za antywirus. Jeśli na "V" to może VIPRE miałeś na myśli? Apropos SP1 słyszałem różne opinie, że trzeba go instalować świeżo z systemem, bo potrafi powodować błędy i spowalniać działanie.Nie wiem, czy to prawda, czy poprostu zwykła niewiedza, lub błędne postępowanie użytkowników piszących te opinie. Jest to tak złożona sprawa i tyle czynników zaprzężonych software-hardware, że trudno generalizować. Mój system 7 był aktualizowany do stanu SP1 znacznie po czasie, a przed męczony w różnoraki sposób, zaś wszystko bez zarzutu. Ale faktem jest, że system instalowany z płyty, która już ma zintegrowany SP1, to "czystsze rozwiązanie", a im mniej namieszane w systemie / mniej ingerencyjnych softów trzeciej ręki doinstalowanych, tym lepsze pole dla aktualizacji, ale tak jest ze wszystkim. Nie dowiesz się jak to jest u Ciebie, dopóki nie wykonasz tego na własnej skórze. Co ciekawe mojego modelu (VPCEB3M1E) nie ma w support-cie Tę gałąź można znaleźć w szukajce .eu: KLIK. Ale sprawdzając na wyrywki modele bliskie i dalekie nie widzę tego "uninstallera". . Odnośnik do komentarza
Vinohrad Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 (edytowane) Pogrzebałem troszkę w Google-u i znalazłem. Chodziło mi też o nazwę trzyliterową AVG Anty Virus Też nie znalazłem tego Uninstalera. Widocznie tu akurat nie występuje. Będę musiał się wgryźć w lekturkę o tworzeniu własnego Recover-a Przetestuję SP1 i napiszę, czy miał zbawienny wpływ, czy wręcz odwrotnie. Dziękuje za zainteresowanie. Życzę miłego dnia Edytowane 12 Grudnia 2011 przez picasso 12.12.2011 - Ponad miesiąc, brak dodatkowych komentarzy, temat uznaję za zamknięty. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi