QlinX Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Witam. Dziś rano avast wykrył Win32:BogEnt w folderze C:\Program Files (x86)\HP Games\..... w dwóch obiektach. Skasowałem te dwa pliki, ale przy kolejnym skanowaniu wykrył dwa kolejne zainfekowane - więc przeniosłem je do kwarantanny i przeskanowałem folder HP Games po raz kolejny. Znowu dwa trafienia zainfekowane, które wrzuciłem do kwarantanny. Więcej nie skanuje i nie usuwam, ani nie przenoszę do kwarantanny bo jak widać nic to nie daje, a tylko powoduje że infekcja rzuca się na kolejne pliki. Załączam logi i informacje. Results of screen317's Security Check version 0.99.24 Windows 7 x64 (UAC is enabled) Internet Explorer 9 `````````````````````````````` Antivirus/Firewall Check: avast! Free Antivirus WMI entry may not exist for antivirus; attempting automatic update. ``````````````````````````````` Anti-malware/Other Utilities Check: Malwarebytes' Anti-Malware Java 6 Update 27 Adobe Flash Player 11.0.1.152 Adobe Reader X (10.1.1) Mozilla Firefox (x86 pl..) ```````````````````````````````` Process Check: objlist.exe by Laurent AVAST Software Avast AvastSvc.exe AVAST Software Avast AvastUI.exe ``````````End of Log```````````` Extras.Txt OTL.Txt defogger_disable.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 W logach nie widać nic co by wskazywało na infekcję. Tylko do deinstalacji wątpliwej reputacji wtyczka vShare.tv plugin. Przeklej jednak dokładny raport z Avast, jakimi plikami się zajmował. Dziś rano avast wykrył Win32:BogEnt w folderze C:\Program Files (x86)\HP Games\..... w dwóch obiektach. Skasowałem te dwa pliki, ale przy kolejnym skanowaniu wykrył dwa kolejne zainfekowane - więc przeniosłem je do kwarantanny i przeskanowałem folder HP Games po raz kolejny. Znowu dwa trafienia zainfekowane, które wrzuciłem do kwarantanny. Więcej nie skanuje i nie usuwam, ani nie przenoszę do kwarantanny bo jak widać nic to nie daje, a tylko powoduje że infekcja rzuca się na kolejne pliki. Należy się zastananowić czy to nie jest aby fałszywy alarm wynikły z wady aktualizacji Avast. To byłby nie pierwszy raz, gdy Avast wykrywa rzeczy w HP Games w sposób oderwany od rzeczywistości. . Odnośnik do komentarza
QlinX Opublikowano 24 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Nie wiem gdzie i czy avast zapisuje w formie tekstowej logi ze skanowania, dlatego zamieszczam prt sc z dziennika skanowania. Dodam jeszcze, że gdy teraz przeskanowałem folder hp games nic nie znalazło. Chyba faktycznie fałszywy alarm. Nazwa pliku Poziom zagrożenia Akcja Wynik C:\Program files (x86)\HP Games\Blackhawk Striker 2\Blackhawk2-WT.exe|>[Emul] Średni Przenieś do kwarantanny Czynność zakończona powodzeniem C:\Program files (x86)\HP Games\Chuzzle Deluxe\Chuzzle Deluxe-WT.exe|>[Emul] Średni Przenieś do kwarantanny Czynność zakończona powodzeniem C:\Program files (x86)\HP Games\Escape Rosecliff Island\EscapeRosecliffIsland-WT.exe|>[Emul] Średni Przenieś do kwarantanny Czynność zakończona powodzeniem C:\Program files (x86)\HP Games\Polar Golfer\golf-WT.exe|>[Emul] Średni Przenieś do kwarantanny Czynność zakończona powodzeniem C:\Program files (x86)\HP Games\Dora's Carnival Adventure\dora-WT.exe|>[Emul] Średni Usuń Czynność zakończona powodzeniem C:\Program files (x86)\HP Games\Jewel Quest - Heritage\JewelQuestHeritage-WT.exe|>[Emul] Średni Usuń Czynność zakończona powodzeniem Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 (edytowane) Z Twoich obrazków zrobiłam "log tekstowy", bo to się znacznie szybciej czyta. Jestem przekonana, że to fałszywy alarm, ponieważ na forum Avast zgłoszono podobny typ zdarzeń: KLIK. "Zagrożeniom" nadałeś akcje przeniesienia do kwarantanny / usuwania, czyli co jeszcze jest na dysku w kwarantannie należy przywrócić na miejsce i wykluczyć ze skanowania Avast obszar HP Games. . Edytowane 10 Grudnia 2011 przez picasso 10.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi