CoUsT Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Witam. Tym razem przychodzę do was z pytaniem, jak ustawić, mianowicie wyłączyć autostart niektórych procesów. Chciałbym wiedzieć, gdzie to można zrobić. I chcę zaznaczyć, że nie chodzi mi tu o automatyczne wyłączenie procesu po jego włączeniu, tylko po prostu wyłączenie autostartu. Chcę wyłączyć autostart niektórych procesów takich jak: armsvc (Adobe Acrobat Update Service), nvvsvc (NVIDIA Driver Helper), NvXDSync (NVIDIA User Experience Driver Component) i może kilka innych. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Tym razem przychodzę do was z pytaniem, jak ustawić, mianowicie wyłączyć autostart niektórych procesów. Np. za pomocą aplikacji Autoruns. Chcę wyłączyć autostart niektórych procesów takich jak: armsvc (Adobe Acrobat Update Service), nvvsvc (NVIDIA Driver Helper), NvXDSync (NVIDIA User Experience Driver Component) i może kilka innych. Obiekty armsvc i nvvsvc to usługi, czyli manipulacja na ich starcie albo w systemowej przystawce services.msc albo w Autoruns w karcie Services. Natomiast gdzie jest NvXDSync nie wiem, ponieważ w raportach widzę go tylko jako załadowany proces i nie ma pasujących do niego wpisów startowych ani w usługach ani w innych partiach. Z tego co wyczytałam, ten proces jest sprzężony z apletem kontrolnym nVidia i startuje wtedy, gdy ten aplet jest uruchomiony (z menu kontekstowego lub w Panelu sterowania). Możliwe, że wyłączenie usługi nvvsvc ma wpływ na zanik również NvXDSync. Inna sprawa: jaki powód / uzasadnienie dla wyłączania procesów nVidia? . Odnośnik do komentarza
CoUsT Opublikowano 24 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Dziękuję za program. Chodzi mi o zaoszczędzenie zasobów, bo po starcie Visty na sucho mam załadowane około 40% pamięci RAM przy 4 GB, które później spada do około 25-30%, chociaż nie zawsze co jest denerwujące przy dłuższej pracy z komputerem. Ten Driver Helper niczego nie zmienia, więc jest bezużyteczny, tak samo Adobe Updater. Jeżeli się mylę, to mnie popraw. Jeszcze bym prosił o małe porady, co mogę wyłączyć, a czego nie mogę, ewentualnie objaśnienie i sam zdecyduję, czy coś mi się przyda czy nie. Mój Autorun jest w raporcie/przeglądzie wygenerowanym przez program Autoruns w załączniku (nie jestem pewien, czy jest to raport i czy będzie prawidłowo wyświetlał mój autostart). Zauważyłem że mam dużo sterowników i kodeków. Większość (przynajmniej kodeków) jest chyba niepotrzebna do ładowania ich przy starcie. Ps. Jeżeli jeszcze chodzi o tą nVidię, to powiem szczerze że mi te procesy od 3D nie są wcale potrzebne, bo nie mam jak włączyć trybu 3D. W sumie nie wiem, czemu je w ogóle instalowałem Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 (edytowane) Mój Autorun jest w raporcie/przeglądzie wygenerowanym przez program Autoruns w załączniku (nie jestem pewien, czy jest to raport i czy będzie prawidłowo wyświetlał mój autostart). Nie widzę tu żadnego Załącznika..... Edytowane 26 Października 2011 przez picasso Autor poprosił o zamknięcie tematu. Toteż kluczyk. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi