manniol Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Witam. Nowy komputer. Martwią mnie wyniki w HWiNFO64, dla pewności sprawdziłem w PC Wizard. Temperatura płyty zaraz po włączeniu ponad 100 C. Jest się czego bać? HWiNFO w starym komputerze potrafił pokazać obroty wiatraka 16000 na min. System Win7 64bit, fortron fsp500-60apn, płyta biostar A780L3L AM3, procesor phenom ll x3 720, ram corsair 2 x 2 GB 1333. pozdrawiam m. Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 W jakim stanie jest twoja płyta główna? Jest bardzo zakurzona? Zajrzyj do środka opisz, jak wszystko wygląda. Odnośnik do komentarza
Adriano2747 Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Skoro komputer nowy to i czysty. Obstawiam walnięty czujnik. Ewentualnie program źle czyta. Sprawdź innym. Oddaj płytę na gwarancję. Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Czasem tak bywa że czujnik tak dziwnie pokazuje i o ile komputer jest stabilny nie ma się czym przejmować. Możesz też zaktualizować BIOS o ile nie masz najnowszego i sprawdzić czy to pomoże. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Widać, że HWiNFO błądzi, warto zwrócić uwagę na napięcia 12V, 3.3V Vcore, natomiast jeśli używasz zintegrowanej grafiki to akurat to wskazanie może być prawdziwe, proponuje zmienić pastę pod radiatorami mostków, może trzeba też zrobić jakiś konkretny "przeciąg" w obudowie. Odnośnik do komentarza
manniol Opublikowano 20 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Po kolei: Kurzu nie ma, dwa dni temu wyjęte z kartonów. Bios wg. strony producenta ok. Grafika zintegrowana. W nowej płycie trzeba zmieniać pastę? Oprócz wiatraka na procesorze (nie box), jest jeden z tyłu obudowy. Komputer nie podkręcany, używany do netu, słuchania mp3 etc. trzeba mu dołożyć chłodzenia? Nie wiem czy jest sens z oddawaniem na gwarancję. Kupię pastę, posmaruję i dam znać czy są zmiany. pozdrawiam m. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Kurzu nie ma, dwa dni temu wyjęte z kartonów. to wiem czytałem temat, nie to miałem na myśli, czasem producenci dają jakieś "gluty" na radiatory, spróbuj ściągnąć radiator z NB i zobacz co tam jest, możesz mieć problem jeśli jest to "glut" kleisty Piszesz, że grafika zintegrowana i jej używasz, więc tym bardziej wskazanie temperatury jest realne, możesz tez spróbować posadzić na radiatorku jakiś mały wentylator i sprawdzić czy temp. spadnie. Odnośnik do komentarza
manniol Opublikowano 21 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Witam. Wymieniłem pastę, tymczasowo dokręciłem wiatraczek (pamiątka po P ll 333) i temperatura spadła z 120-122 na 112-115 (wg. HWiNFO64). Lepiej, ale chyba nie OK? Co zrobić: -dokupić osobną grafikę, -założyć lepsze chłodzenie, -zostawić jak jest i się nie stresować? pozdrawiam m. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 założyć lepsze chłodzenie czytaj post wyżej. Odnośnik do komentarza
manniol Opublikowano 23 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Dzięki za pomoc. Kupię nowe chłodzenie i dam znać jakie temp. pozdrawiam m. Odnośnik do komentarza
manniol Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 W sklepie, gdzie kupowałem części stwierdzili, że nie mam się stresować (błąd wskazania czujnika). Po opinii w drugim sklepie/serwisie komp. zostawiam jak jest. pozdrawiam m. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi