picasso Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Jesteśmy na prostej. W końcu puścił strumień, został skasowany konfig rootkita, a także ComboFix był zdolny wykryć naruszenie w sterowniku klawiatur i8042prt.sys: ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Usunięto )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))..c:\documents and settings\xp\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\b76dad2cc:\documents and settings\xp\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\b76dad2c\@c:\documents and settings\xp\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\b76dad2c\U\80000000.@c:\documents and settings\xp\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\b76dad2c\U\800000cb.@c:\documents and settings\xp\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\b76dad2c\Xc:\windows\{2521BB91-29B1-4d7e-9137-AC9875D77735}c:\windows\749563319.Zainfekowana kopia c:\windows\system32\drivers\i8042prt.sys została znaleziona. Problem naprawiono Plik odzyskano z - The cat found it Zainfekowana kopia c:\windows\system32\Ati2evxx.exe została znaleziona. Problem naprawiono Plik odzyskano z - c:\windows\system32\ReinstallBackups\0000\DriverFiles\ati2evxx.exe ..((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Sterowniki/Usługi )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))..-------\Service_.i8042prt-------\Service_b76dad2c Ustąpiły modyfikacje Winsock. Co pozostało: 1. Od infekcji są tu widoczne jeszcze te dwa pliki: File not found -- C:\WINDOWS\System32\ [2011-10-18 07:30:57 | 000,048,016 | -HS- | C] () -- C:\WINDOWS\System32\c_59836.nl_ ComboFix nie skasował tym razem pliku "not found" (widziany tak przez OTL, bo nie ma nazwy = ciężki do skasowania) i nie wiem dlaczego. 2. Ponadto, sterownik ipsec widać bez sygnatury MS: DRV - [2008-04-14 00:49:44 | 000,075,264 | ---- | M] () [Kernel | System | Running] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\ipsec.sys -- (IPSec) Ale to już wiadome od pierwszego skanu TDSSKiller, który wykrył całą grupę plików niesygnowanych. Jeszcze tu jest niesprecyzowany wątek z niesygnowanym tcpip.sys, mam wątpliwości czy to ruszać. Nie patchowałeś aby tego pliku, by zniwelować limit połączeń? 3. Są też nadal szkody po rootkicie, ComboFix usuwał zainfekowane pliki i usługi są martwe: SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (UPHClean)SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (MDM)SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (JavaQuickStarterService)SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (ERSvc) W tym zestawie mam jednak wątpliwości na temat wpisu ERSvc (Usługa raportowania błędów). To nie było widoczne w pierwszym OTL, ale ComboFix się tym nie zajmował (żaden log nie pokazuje takiej kasacji), skąd więc ten brak. Dlatego mam wątpliwości, bo w normalnych warunkach to bym podejrzewała modyfikowany umyślnie Windows (są w logu subtelne ślady, że z takowym mogę mieć do czynienia). Pytanie: czy to modyfikowany Windows? Po skanowaniu w ComboFix na zainfekowanym komputerze nie mam polaczenia internetowego. Przy uruchomieniu ComboFix na komunikacie o wykryciu infekcji ZeroAccess jest ostrzeżenie na ten temat i prośba, by po utracie sieci zresetować ponownie komputer. Możliwe też, że problem leży w sterowniku ipsec.sys. Kolejna partia czyszczenia: 1. Plik ipsec.sys wyekstraktowany z XP SP3: KLIK. Ułóż go w katalogu C:\Tmp. 2. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Processes killallprocesses :Files del "\\?\C:\Windows\system32\ " /C C:\WINDOWS\System32\c_59836.nl_ C:\WINDOWS\system32\drivers\ipsec.sys|C:\Tmp\ipsec.sys /replace C:\WINDOWS\system32\dllcache\ipsec.sys|C:\Tmp\ipsec.sys /replace :OTL SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (JavaQuickStarterService) SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (UPHClean) O3 - HKU\S-1-5-21-1409082233-1715567821-839522115-1003\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {32099AAC-C132-4136-9E9A-4E364A424E17} - No CLSID value found. O2 - BHO: (Adobe PDF Reader Link Helper) - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Common Files\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelper.dll File not found O2 - BHO: (JQSIEStartDetectorImpl Class) - {E7E6F031-17CE-4C07-BC86-EABFE594F69C} - C:\Program Files\Java\jre6\lib\deploy\jqs\ie\jqs_plugin.dll File not found O8 - Extra context menu item: Pobierz za pomocą Mega Manager... - C:\Program Files\Megaupload\Mega Manager\mm_file.htm File not found O18 - Protocol\Handler\avgsecuritytoolbar - No CLSID value found [2011-03-04 16:27:23 | 000,000,000 | ---D | M] ("DVDVideoSoft Menu") -- C:\Documents and Settings\xp\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\z6x2d474.DomyĹ›lny uĹĽytkownik\extensions\{ACAA314B-EEBA-48e4-AD47-84E31C44796C} [2011-10-17 14:28:16 | 000,000,000 | ---D | M] -- C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG10 [2011-07-08 12:28:38 | 000,000,000 | ---D | M] -- C:\Documents and Settings\xp\Dane aplikacji\AVG10 [2011-03-28 06:31:47 | 000,000,000 | ---D | M] -- C:\Documents and Settings\xp\Dane aplikacji\DVDVideoSoftIEHelpers Rozpocznij usuwanie przyciskiem Wykonaj skrypt. System powinien zostać zrestartowany, a po restarcie otrzymasz log z usuwania. 3. Przejdź do Dodaj / Usuń programy i odinstaluj poszkodowaną aplikację User Profile Hive Cleanup Service. Wywołaj naprawę komponentów Office. 4. Przedstaw nowy log z OTL z opcji Skanuj oraz z TDSSKiller, ale w konfiguracji zaznacz tylko jedną opcję do skanowania, czyli Verify driver digital signatures .... Dorzuć log z wynikami usuwania OTL pozyskany w punkcie 2. . Odnośnik do komentarza
cinkoo Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 1. Plik ipsec.sys (...) Ułóż go w katalogu C:\Tmp. Niestety nie posiadam na dysku C folderu Tmp ani Temp Czy mam go utworzyc recznie ? Jeszcze tu jest niesprecyzowany wątek z niesygnowanym tcpip.sys, mam wątpliwości czy to ruszać. Nie patchowałeś aby tego pliku, by zniwelować limit połączeń? Nic tam nie "grzebałem" i nie patchowałem tego pliku. Dlatego mam wątpliwości, bo w normalnych warunkach to był podejrzewała modyfikowany umyślnie Windows (są w logu subtelne ślady, że z takowym mogę mieć do czynienia). Pytanie: czy to modyfikowany Windows? Tak, to modyfikowany Windows. 3. Przejdź do Dodaj / Usuń programy i odinstaluj poszkodowaną aplikację User Profile Hive Cleanup Service. Wywołaj naprawę komponentów Office. Czy chodzi o naprawe komponentow Microsoft Office ? W Dodaj/usun programy w Microsoft Office(posiadam wersje 2003) klikam na zmien i Zainstaluj ponownie lub napraw ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Niestety nie posiadam na dysku C folderu Tmp ani Temp Czy mam go utworzyc recznie ? Oczywiście go nie ma, Ty masz go utworzyć. Dokładnie nazwa Tmp (a nie Temp), bo taka jest ustalona w skrypcie. Tak, to modyfikowany Windows. Czyli może mieć już z biegu patch tego pliku: Nic tam nie "grzebałem" i nie patchowałem tego pliku. Dlatego tcpip.sys zostawię w spokoju. Usługę raportowania błędów chyba też tak potraktuję (tylko nie rozumiem czemu tego nie było widać w pierwszym OTL). Czy chodzi o naprawe komponentow Microsoft Office ? W Dodaj/usun programy w Microsoft Office(posiadam wersje 2003) klikam na zmien i Zainstaluj ponownie lub napraw ? Tak. I opcja "napraw" do wykorzystania. . Odnośnik do komentarza
cinkoo Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Log z usuwania w OTL: http://wklej.org/id/609606/ Podczas usuwania User Profile Hive Cleanup Service wyswietla mi się komunikat "There is a problem with the Windows Installer package. A program required for this install to complete could not be run. Contact with your support personnel or package vendor". OTL.Txt TDSSKiller.2.6.10.0_18.10.2011_10.50.17_log.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Nie wypowiadasz się czy sieć już działa. Wszystkie zadania ujęte skryptem pomyślnie wykonane: skasowane pliki infekcji, podmieniony ipsec.sys, usunięte odpadki. 1. Zostały następujące szczątki do korekty: SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (MDM) Jeśli to już stan po reperacji Office, to plik nie został zrekonstruowany. Pierwotnie wpis wyglądał w następujący sposób: SRV - [2003-06-19 23:25:00 | 000,322,120 | ---- | M] () [Auto | Stopped] -- C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7DEBUG\MDM.EXE -- (MDM) Potem przeinstalujesz cały Office 2003, by to odtworzyć. Podczas usuwania User Profile Hive Cleanup Service wyswietla mi się komunikat "There is a problem with the Windows Installer package. A program required for this install to complete could not be run. Contact with your support personnel or package vendor". Skorzystaj z Windows Installer CleanUp do usunięcia tej pozycji. 2. Posprzątaj po używanych narzędziach. Odinstaluj ComboFix w prawidłowy sposób. W Start > Uruchom > wklej komendę: "c:\documents and settings\xp\Pulpit\ComboFix.exe" /uninstall Następnie w OTL uruchom Sprzątanie. 3. Wykonaj pełne skanowanie za pomocą Kaspersky Virus Removal Tool i przedstaw raport. Interesują mnie tylko wyniki infekcyjne, nie przeklejaj wyników typu OK/Archive/Packed/Password Protected. . Odnośnik do komentarza
cinkoo Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Nie wypowiadasz się czy sieć już działa. Wszystkie zadania ujęte skryptem pomyślnie wykonane: skasowane pliki infekcji, podmieniony ipsec.sys, usunięte odpadki. Tak, siec juz dziala bez problemu. SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (MDM) Jeśli to już stan po reperacji Office, to plik nie został zrekonstruowany. Pierwotnie wpis wyglądał w następujący sposób: SRV - [2003-06-19 23:25:00 | 000,322,120 | ---- | M] () [Auto | Stopped] -- C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7DEBUG\MDM.EXE -- (MDM) Potem przeinstalujesz cały Office 2003, by to odtworzyć. Reperacje Office wykonałem zaraz po tym jak wkleilem logi na forum. Po zakonczeniu, wyswietlil sie komunikat, ze naprawa przebiegla pomyslnie. Czy w zwiazku z tym nadal musze przeinstalowac Office'a ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Reperacje Office wykonałem zaraz po tym jak wkleilem logi na forum. Po zakonczeniu, wyswietlil sie komunikat, ze naprawa przebiegla pomyslnie. Czy w zwiazku z tym nadal musze przeinstalowac Office'a ? W poście #26 podawałam konkretną kolejność zadań (!): w punkcie 3 reperacja Office, by log z OTL zrobiony w punkcie 4 przedstawił czy reperacja była pomyślna. Skoro Ty sobie przestawiasz punkty, fałszujesz wygląd raportów. I teraz nie wiem czy naprawa uzupełniła ten plik - log jest sprzed naprawy. Zrób sobie log z OTL i już samodzielnie popatrz czy usługa MDM nadal pokazuje się jako "File not found". Jeśli nie, z Office już nic nie musisz kombinować. Jeśli tak, Office jednak do reinstalacji. . Odnośnik do komentarza
cinkoo Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Czy skanowanie w Kaspersky Virus Removal Tool mam wykonac uzywajac opcji Automatic Scan ? Edit Po skanowaniu program wyswietlil komunikat: no threats detected. Zapisalem jednak raport z pola Automatic Report Scan. Czy mam go przedstawic do sprawdzenia ? Na dysku C posiadam foldery MSOCache, found.000 Czy mogę je usunac ? W nowym logu OTL nie ma juz zadnej wzmianki o pliku MDM. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Wygląda na to, że daliśmy radę. Finalizacja tematu: 1. Zmień hasła logowania w serwisach, obecność infekcji rootkit tworzy niepewny grunt. 2. Zresetuj reguły systemowej zapory (usuwanie martwych wpisów): Start > Uruchom > cmd i wpisz komendę netsh firewall reset 3. Zainstaluj pełne oprogramowanie antywirusowe. Odpowiadając na zaległy pytanie AVG kontra Avast: tak, Avast to jest dobra alternatywa dla AVG, być może będzie też mniej obciążał system. 4. Oprogramowanie do aktualizacji: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216020FF}" = Java 6 Update 26"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A81300000003}" = Adobe Reader 8 - Polish"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 10 Plugin"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.6"Opera 11.50.1074" = Opera 11.50 Szczegóły aktualizacyjne w tym wątku: INSTRUKCJE. 5. Na sam koniec po w/w (de)instalacjach wyczyść lokalizacje tymczasowe (TFC - Temp Cleaner) oraz foldery Przywracania systemu (INSTRUKCJE). Edit Po skanowaniu program wyswietlil komunikat: no threats detected. Zapisalem jednak raport z pola Automatic Report Scan. Czy mam go przedstawic do sprawdzenia ? Raport zbędny, skoro "no threats detected". Na dysku C posiadam foldery MSOCache, found.000 Czy mogę je usunac ? Folder FOUND.000 to odpadek po pracy narzędzia checkdisk, skasować jak najbardziej można. Folder MSOCache to folder Office używany właśnie do reinstalacji / naprawy pakietu z dysku bez konieczności posługiwania się płytą instalacyjną Office. Po usunięciu folderu akcje tego typu będą prosić o podanie płyty Office. Jeśli nie interesuje Cię to, prawidłowa metoda usuwania folderu opisana w KB825933 (narzędzie Oczyszczania dysku). PS. Jeszcze odpowiadałam na Twój temat z Firefox i JavaScript: KLIK. Jeśli temat ukończony, odpisz tam i będziemy zamykać. . Odnośnik do komentarza
cinkoo Opublikowano 19 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Serdecznie dziekuje za pomoc @picasso. Mam jeszcze 2 male problemy: 1: przy uruchamianiu systemu pojawia się na ok. 2-3 sekund plansza z wyborem sposobu uruchomienia systemu: tryb awaryjny, tryb awaryjny z obsluga sieci, uruchom windows xp normalnie itd. Dopiero pozniej pojawia sie logo winsows xp i ekran powitalny. Czy mozna to jakos wylaczyc, tak by system uruchamial sie "normalnie" bez tego wyboru ? 2: podczas instalacji sterownikow ASUSA do karty graficznej system automatycznie wykryl sterowniki z wlozonej do napedu plyty i je zainstalował. Na wspomnianej plycie znajduje sie oprogramowanie ATI Catalyst Control Center. Czy instalowanie tego oprogramowania jest konieczne, czy tez wystarcza sterowniki, ktore system automatycznie wykryl i zainstalował z płyty? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Mam jeszcze 2 male problemy: 1: przy uruchamianiu systemu pojawia się na ok. 2-3 sekund plansza z wyborem sposobu uruchomienia systemu: tryb awaryjny, tryb awaryjny z obsluga sieci, uruchom windows xp normalnie itd. To skutek uruchomienia ComboFix, który zainstalowal Konsolę odzyskiwania. Jest to przecież w opisie ComboFix w sekcji "Skutki uboczne" (KLIK). Wystarczy, że wykonasz edycję pliku BOOT.INI zgodnie ze wzskazówkami, by menu startowe zniknęło. A pełne usunięcie Konsoli polega na skasowaniu z dysku C ukrytych obiektów rozruchowych CMLDR i CMDCONS. Jedna uwaga, ComboFix stosuje tu pewną sztuczkę i zapobiega kasacji folderu CMDCONS. Odblokowanie kasacji polega na wejściu w Uprawnienia folderu (KLIK) i dla grupy Wszyscy zdjęcie ptaszka z Odmów na rzecz Pełnej kontroli. 2: podczas instalacji sterownikow ASUSA do karty graficznej system automatycznie wykryl sterowniki z wlozonej do napedu plyty i je zainstalował. Na wspomnianej plycie znajduje sie oprogramowanie ATI Catalyst Control Center. Czy instalowanie tego oprogramowania jest konieczne, czy tez wystarcza sterowniki, ktore system automatycznie wykryl i zainstalował z płyty? A jaki kontekst pytania? Tutaj w temacie rootkit zainfekował stronę "software" ATI, czyli ATI Catalyst Center a nie sterowniki właściwe *.sys. I to oprogramowanie musiało być reinstalowane. Natomiast jeśli pytasz tak sobie z innego powodu, to czy Catalyst jest istotny odpowiada ten temat: KLIK. . Odnośnik do komentarza
cinkoo Opublikowano 19 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Dziękuję raz jeszcze za pomoc. Problem rozwiazany. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi