Asteroth Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum i z góry przepraszam za wszelkie błędy i niedomówienia - starałem się jak najbardziej przestrzegać zasad Mój problem polega na tym, że od dość długiego czasu mam problemy z ogólnym działaniem komputera, lecz najbardziej na tym tle wybija się funkcjonowanie internetu. Mianowicie - domyślna przeglądarka (Mozilla) otwiera się samoczynnie, nawet gdy nic nie robię. Po prostu - komputer działa, odchodzę, a gdy przyjdę mam otwarte nawet do 40(!) okienek Firefoxa. Nie są to co prawda żadne reklamy, na każdej z nich mam domyślną stronę startową, czyli Google. Jednak.. gdy surfuje po stronach, oglądam filmiki, czy robię cokolwiek za pomocą przeglądarki - sama odświeża strony, np. przeglądam forum i ładuje mi się strona Google. I może to robić cały czas, dopóki jej się "nie znudzi", że tak powiem. Z początku myślałem, że to po jakimś czasie przejdzie, niestety.. Nic z tego, sytuacja się tylko pogarsza. Już nie mam pojęcia co robić, szukałem na różnych stronach tematyki tego problemu, niestety, żadna z nich nie jest zbliżona do tego co u mnie występuje. Chciałbym dodać, że nie mam zainstalowanego Skype i nie jest to wina dodatku instalowanego przez niego do przeglądarki. Oto logi jakie wykonałem: - OTL http://wklej.org/id/607737/ - Extras http://wklej.org/id/607738/ - GMER http://wklej.org/id/607739/ Mam nadzieję, że pomożecie mi z tym problemem.. Oczywiście przystosuję się do wszelkich intrukcji zamieszczonych w tym temacie. Pozdrawiam, Asteroth. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 W raportach nie ma żadnych widocznych oznak infekcji. Temat przenoszę. przeglądarka (Mozilla) otwiera się samoczynnie, nawet gdy nic nie robię. Po prostu - komputer działa, odchodzę, a gdy przyjdę mam otwarte nawet do 40(!) okienek Firefoxa.Nie są to co prawda żadne reklamy, na każdej z nich mam domyślną stronę startową, czyli Google. Jednak.. gdy surfuje po stronach, oglądam filmiki, czy robię cokolwiek za pomocą przeglądarki - sama odświeża strony, np. przeglądam forum i ładuje mi się strona Google. I może to robić cały czas, dopóki jej się "nie znudzi", że tak powiem. Zabezpieczenie KeyScrambler budzi pewne podejrzenia. Wstępnie przetestuj czy efekt samodświeżania występuje w trybie bezpiecznym Firefox. W Start > Uruchom > wklej polecenie: "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -safe-mode , Odnośnik do komentarza
Asteroth Opublikowano 15 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Hmm, z tą komendą mam następujące pytanie - raz, kiedy dam poprzez "uruchom" to dostaję komunikat Firefox - Tryb Awaryjny. A następnym razem nic takiego się nie pojawia.. Mimo wszystko otworzyłem w jeden i w drugi sposób - i tutaj i tutaj następuje samoodświeżenie. Może mieć to związek z samym dostawcą internetu? Może być to wina serwera? Czy rozszerzenie KeyScrambler jest szkodliwe? Gdzieś czytałem (chyba nawet na tym forum), że jest to dobre zabezpieczenie z zamkniętymi portami. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Czy rozszerzenie KeyScrambler jest szkodliwe? Gdzieś czytałem (chyba nawet na tym forum), że jest to dobre zabezpieczenie z zamkniętymi portami. Wątku z "zamkniętymi portami" (pewnie chodzi o WWDC) nie łapię. Co to ma wspólnego z KeyScrambler? KeyScrambler to jest zabezpieczenie antykeylogger, szyfrowanie wpisywanych haseł z klawiatury. Co do "szkodliwości" to się chyba nie rozumiemy. Mnie chodziło o możliwy konflikt tego zabezpieczenia (to jest program działający w oparciu o niskopoziomowy sterownik kernel) z przeglądarką. Na próbę testowo odinstaluj go (a w rozszerzeniach Firefox upewnij się, że rozszerzenie od niego zniknęło) i zresetuj system. Podaj wyniki, czy problem nadal występuje. Może mieć to związek z samym dostawcą internetu? Może być to wina serwera? Wątpię, bo się okna przeglądarki same otwierają, czyli problem wygląda lokalnie. . Odnośnik do komentarza
Asteroth Opublikowano 15 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Na próbę testowo odinstaluj go (a w rozszerzeniach Firefox upewnij się, że rozszerzenie od niego zniknęło) i zresetuj system. Podaj wyniki, czy problem nadal występuje. Zastosowałem się do tego i mimo wszystko, po odinstalowaniu, problem nadal występuje. Dodam, że przed jego wgraniem był ten sam problem.. Wątku z "zamkniętymi portami" (pewnie chodzi o WWDC) nie łapię. Co to ma wspólnego z KeyScrambler? KeyScrambler to jest zabezpieczenie antykeylogger, szyfrowanie wpisywanych haseł z klawiatury. Co do "szkodliwości" to się chyba nie rozumiemy. Mnie chodziło o możliwy konflikt tego zabezpieczenia (to jest program działający w oparciu o niskopoziomowy sterownik kernel) z przeglądarką Tak, dokładnie o to mi chodziło. Przepraszam, napisałem tylko to co wyczytałem.. A ze szkodliwością to tak, źle zrozumiałem po prostu.. Jeśli to nie wina infekcji, ani dostawcy, to w czym może tkwić problem? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Czy problem występuje w: - W Trybie awaryjnym z obsługą sieci - Innej przeglądarce, np. systemowy IE8 Odnośnik do komentarza
Asteroth Opublikowano 15 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Czy problem występuje w: - W Trybie awaryjnym z obsługą sieci - Innej przeglądarce, np. systemowy IE8 W obydwóch przypadkach jest to samo. Co ciekawe - w Operze np. zamiast otwierania okien następuje otwieranie nowych kart, czego w FF nie ma. Tak myślałem, czy może być to ewentualna wina klawiatury? Trochę już ona ma i zastanawiam się, czy mogą nie zachodzić na niej jakieś zwarcia powodujące te wariacje.. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Tak myślałem, czy może być to ewentualna wina klawiatury? Trochę już ona ma i zastanawiam się, czy mogą nie zachodzić na niej jakieś zwarcia powodujące te wariacje.. Tego KeyScramblera testowałam na początku właśnie dlatego, że te otwierane "40 okien" sugeruje klawiaturę, a soft w pewnym sensie związany z tym obszarzem. Skoro jest już wiadome, że zestaw procesów nie ma znaczenia, o ile masz taką możliwość, sprawdź na innej klawiaturze. Owszem, prawdopodobne że wina leży w samej klawiaturze (np. blokujący się klawisz). . Odnośnik do komentarza
Asteroth Opublikowano 20 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Przepraszam, za długą nieaktywność w temacie, lecz miałem małą awarię i niestety nie mogłem nic zrobić.. Problem rozwiązany, oczywiście przyczyna była jak najprostsza - klawiatura Zmieniłem na inną i teraz wszystko jest w porządku. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam, Asteroth. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi