kaczakkkk Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Sciagnolem Linuxa Mint w postaci pliku .iso z tej strony : http://www.linuxmint.com/edition.php?id=81. Wypalilem w/w plik iso - Nero Burning ROM wg tej sekwencji: New compilation - DVD-ROM(ISO) - New - Recorder - Burn Image. Sformatowalem i podzielilem dysk na 2x20GB i 1x1GB partycje /GParted/-pliki XA3. Reszte tj 120GB zostawilem jako jedna duza partycje z plikami FAT32 /ew na Win/ Ustawilem BIOS na bootowanie w pierwszej kolejnosci z napedu optycznego CD/DVD. Wkladam DVD do napedu , kreci sie i to wszystko. Dla odmiany wlozylem Instalacyjne CD z WinXP i pracuje idealnie. Moj wniosek, cos nie tak z plikiem albo wypalaniem. Przy okazji pytanie, czy jest roznica pomiedzy standardowa plytka DVD a DVD rewritable wykorzystywanych do bootowania? Dziekuje. Odnośnik do komentarza
ba10 Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Na początku sprawdż sumy kontrolne MD5, które podają na stronie obrazu płyty, z suma kontrolną obrazu który masz na dysku. Powinny być takie same. Jaka są inne plik iso śćiagnał się z błędem. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 13 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Juz sie za to biore, rzeczywiscie powinienem o sumie kontrolnej pomyslec wczesniej. Sprawdzilem za pomoca winMd5Sum - suma kontrolna jest taka sama, wiec plik jest oryginalny i prawidlowy. Przyczyna jest gdzies indziej. Moze Nero ma problemy z wypalanie plikow .iso? Pisze godzine pozniej. Juz jest. Zmienilem plytki DVD na TDK+ oraz zmienilem program wypalajacy na ImgBurn - i wszystko dziala. Dziekuje za pomoc. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 13 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Zainstalowalem Linuxa Mint, ale nie ma zadnych "uzytkow" Jak i skad wziac programy uzytkowe jak przegladarka i cala reszta? Bylem na stronie: http://linuxiarze.pl/pakiety_debian1/, ale nie mam zadnej wiedzy co i jak. Odnośnik do komentarza
peter2012 Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Jak nie ma? Mint ma firmowo wgrane wszystko.Najedź na ten zielony przycisk w lewym dolnym rogu - pokaże się takie "Menu Start".Nie pamiętam dokładnie (teraz mam Mandriva),ale na gótrze tego menu powinieneś mieć kategorie.Szukaj,a znajdziesz.Jakby co - format plików instalacyjnych to DEB.Aplikacje obierzesz w czymś w stylu Software Installation. Postaram się sciagnąć Minta i pookaże Ci screeny. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Polecenia możesz wklepywać w okienkowej wersji terminalu. W śtrodowisku Gnome jest ta aplikacja umieszczana zwykle w menu Aplikacje > Narzędzia Systemowe > Terminal (Applications > System Tools > Terminal). Dodać/usunąć programy możesz też graficznym narzędziem, w tym samym menu jest... Dodaj/Usuń Programy (Add/Remove Software). Przejrzyj sobie temat repozytoria (na stronce, którą podałeś). Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 14 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Przepraszam, mea culpa siedzialem wczoraj tak dlugo przy kompie , ze przestawalem rozumiec co widze i robie. Jasne wszystko jest tak jak mowicie, znalazlem Menu a nim wszystkie uzytki. Poczta chodzi normalnie, przegladarka tez. Nie mam dzwieku i nie wiem jak rozjasnioc ekran w laptopie IBM Latitude Thinkpad T60p, jest ciemny malo kontrastowy i bardzo meczy oczy. Okienkowa wersja terminalu ktory jest rowniez w Menu /dolny lewy rog ekranu/ to pewnie odpowiednik wiersza polecenia w Windows? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Okienkowa wersja terminalu ktory jest rowniez w Menu /dolny lewy rog ekranu/ to pewnie odpowiednik wiersza polecenia w Windows? Tak. Tak na marginesie... W środowisku X-Windows (konsola graficzna) masz dostęp do 6 konsol tekstowych między którym możesz się przełączać... [lewy CTRL]+[lewy ALT]+F1 (do F6). Pomiędzy nimi z kolei możesz przełączać się skrótem [lewy ALT]+F1 (do F6) - za wyjątkiem przełączania się z konsoli graficznej. O ile dobrze pamiętam, to kiedyś F7 była konsolą graficzną i wracało się z przełączenia [lewy CTRL]+[lewy ALT]+F7 (lub krócej [lewy ALT]+F7). U mnie jest to domyślnie pierwsza, czyli F1 (F7 i wyższe nie banglają). Czasem możesz się spotkać z zapisem polecenia, które masz wykonać w konsoli poprzedzone znakami $ lub #. Standardowo, ten pierwszy informuje Cię, że możesz to zrobić jako zwykły użytkownik. Drugi, musisz jako root (sprawdź sobie polecenie sudo, nie wiem czy możesz su). W każdym bądź razie wystarczy Ci okienkowa wersja konsoli. Musisz też mieć na uwadze, że w skryptach bash # oznacza komentarz. Nie, żebym się czepiał ale sugeruję spróbować rozwiązywać problemy na forum Mint'a - z tej prostej przyczyny, że jest tam więcej osób, które siedzą na tej dystrybucji. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 14 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Jasne, juz mam konto na forum LinuxMint. Dziekuje i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi