Preki Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Witam. Ostatnio mój kolega zgłaszał mi problem z bootowaniem systemu operacyjnego (Windows XP, potem Windows 7). Po BIOSie, kiedy miał nastąpić start systemu, wyrzuca komunikat: DISK BOOT FAILURE. Kolega pochopnie wymienił dysk twardy (ostrzegałem go wielokrotnie aby tego nie robił!), który... po niemalże 1,5 tygodnia znowu zaczął miewać wymieniony problem. I tu pytanie - czy płyta główna mogła mieć wpływ na awarie obydwu dysków, i czy są to awarie tak poważne, że dyski nadają się tylko do wyrzucenia? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Piszesz zbyt mętnie. A w temacie "czy płyta mogła mieć wpływ ...." widziałbym większy problem z zasilaczem, kablami itp. Odnośnik do komentarza
Preki Opublikowano 9 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Jeszcze zbieram informacje na temat problemu. Sprzęt to: -zasilacz MODECOM FEEL 500W -płyta główna Gigabyte GA-M68SM-S2L -dysk twardy Seagate o pojemności 1TB (kolega niestety nie mógł doczytać dokładnego modelu) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Ty się skup na tym co niżej: Ostatnio mój kolega zgłaszał mi problem z bootowaniem systemu operacyjnego (Windows XP, potem Windows 7). Po BIOSie, kiedy miał nastąpić start systemu, wyrzuca komunikat: DISK BOOT FAILURE. Kolega pochopnie wymienił dysk twardy (ostrzegałem go wielokrotnie aby tego nie robił!), który... po niemalże 1,5 tygodnia znowu zaczął miewać wymieniony problem. I tu pytanie - czy płyta główna mogła mieć wpływ na awarie obydwu dysków, i czy są to awarie tak poważne, że dyski nadają się tylko do wyrzucenia? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Wróć do posta nr.2 cytuję "widziałbym większy problem z zasilaczem, kablami itp. " z naciskiem na zasilacz, ta puszka co ją masz w obudowie to bombka z opóźnionym zapłonem, gdyby to był jeszcze FEEL powiedzmy III to jeszcze można by przeboleć, ale nie zwykłego FEEL'a gdzie utrzymanie stabilności napięć dla niego jest nie do przeskoczenia. Więc dwa elementy tu podpadają: raz to zasilacz, a dwa kable sygnałowe (tasiemki), czyli j/w. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 (edytowane) Również przychylam się do krytycznych uwag odnośnie zasilacza. Gdybyś wykonał S.M.A.R.T. dysku to prawdopodobnie byłoby to widać w atrybucie o ID równym 188 (BC szestnastkowo) - chociaż nie zawsze (nie dla wszystkich dysków) ten atrybut jest uwzględniany w puli monitorowanych atrybutów. Natomiast tak z ciekawości, bo nie jest dla mnie to zbyt jasne... W jakiej kolejności były instalowane systemy na jednym i drugim dysku? Tzn. przy podpiętym starym? I kiedy ten drugi dysk został wypięty? Przy nieszczęśliwym zbiegu okoliczności pliki rozruchowe mogły być zainstalowane na starym dysku, którego wypięcie powoduje tego typu komunikaty. Innymi słowy pliki rozruchowe zawsze pakowane są na partycję oznaczoną jako aktywna. Edytowane 12 Grudnia 2011 przez picasso 12.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi