kamilluc Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Witam, to mój pierwszy post na forum, liczę na wyrozumiałość :-) Załączam log z combofix, proszę o odpowiedź i diagnozę co mi się do systemu przypałętało, dodam ze się zaczął dziwnie zachowywać aż sam się nagle zaczął restartować, w pewnym momencie nie mogłem uruchomić komputera - wyskakiwał komunikat: "brak pliku ntldr" załączyłem combofix i wszystko wróciło do normy, ale ciekawy jestem jaki syf i skąd mi się przypałętał. jeżeli potrzebne jeszcze jakieś informację to chętnie udzielę. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Kamil podaje jeszcze dane systemu: WIN 7, 32 bit, CPU intel celeron 2.40 GHz, 1,0 GB RAM, NVIDIA Gforce FX 5200 ComboFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Załączam log z combofix To teraz przeczytaj zasady działu (KLIK) i podaj logi o które tu prosimy OTL + GMER. Log z ComboFix już zostaw, by było wiadome co robił. Na przyszłoś: ComboFix to nie jest narzędzie do użytku domowego. A jeszcze widzę, że to nie pierwsze używanie ComboFix na wariata (w raporcie starszy log z sierpnia), co też potwierdza, że nawet narzędzia nigdy tu prawidłowo nie odinstalowano. ciekawy jestem jaki syf i skąd mi się przypałętał. A otóż właśnie ComboFix nic tu nie zrobił w tym obszarze, brak jakichkolwiek wpisów od infekcji w potocznym rozumieniu. Skasował tylko nic nie znaczący folder paska narzędziowego Windows Searchqu Toolbar i małe puste wpisy (po tymże oraz MediaBar Bearshare). To tylko adware montowane własną ręką (sponsor w innym instalatorze). Na dodatek metoda kasacji robiona przez ComboFix jest mało elegancka i niedokładna (w Firefox są nadal preferencje przechwycone). To należy po prostu deinstalować normalnie przez Panel sterowania a nie brutalnie kasować.. Tak więc tu nie ma żadnych śladów w ComboFix o naprawie rzeczonych efektów i żadnej diagnozy z tak skromnego raportu nie osiągniesz (to raport mocno filtrowany pod określone zadania). Brak danych. . Odnośnik do komentarza
kamilluc Opublikowano 5 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Super, dziekiuje za szczegółowy opis. W załaczeniu logi ze skanowania z otl i gmer prosze o informacje co jest z moim OS, pozdrawiam. OTL.Txt GMER_LOG.txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 (edytowane) W żadnym z raportów nie widać tego co opisujesz. Na dodatek: w pewnym momencie nie mogłem uruchomić komputera - wyskakiwał komunikat: "brak pliku ntldr" Windows 7 nie bootuje via NTLDR tylko BOOTMGR. To nie jest plik startowy Windows 7 tylko plik startowy starszych systemów (np. XP). Skąd tu więc taki rodzaj błędu? Czy tu przypadkiem nie ma układu dual-boot ze starszym systemem (a jeśli tak, to na pewno logi są z właściwego systemu)? dodam ze się zaczął dziwnie zachowywać aż sam się nagle zaczął restartować Inżynieria wsteczna za pomocą punktu 5 z ogłoszenia (konkretnie: debug zrzutów pamięci): KLIK. A temat zostanie raczej przesunięty do innego działu, bo nie ma żadnych znaków, by chodziło o infekcję. Tylko: 1. Doczyść sobie śmieci sponsoringowe: ----> Odinstaluj DAEMON Tools Toolbar. ----> Korekta preferencji Firefox. Uruchom OTL, w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej co podane niżej i klik w Wykonaj skrypt. :OTL FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Web Search" FF - prefs.js..browser.search.order.1: "Web Search" FF - prefs.js..extensions.enabledItems: DTToolbar@toolbarnet.com:1.1.4.0024 FF - prefs.js..keyword.URL: "http://www.searchqu.com//web?src=ffb&appid=0&systemid=421&sr=0&q=" [2011-08-25 18:38:15 | 000,000,000 | ---D | M] (Searchqu Toolbar) -- C:\Users\ulalula\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\2uzgi92v.default\extensions\{99079a25-328f-4bd4-be04-00955acaa0a7} [2011-05-07 20:38:44 | 000,000,000 | ---D | M] ("DAEMON Tools Toolbar") -- C:\Users\ulalula\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\2uzgi92v.default\extensions\DTToolbar@toolbarnet.com [2011-04-03 13:45:43 | 000,002,059 | ---- | M] () -- C:\Users\ulalula\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\2uzgi92v.default\searchplugins\daemon-search.xml [2011-08-25 18:37:40 | 000,002,503 | ---- | M] () -- C:\Users\ulalula\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\2uzgi92v.default\searchplugins\SearchResults.xml [2011-08-25 18:37:40 | 000,002,503 | ---- | M] () -- C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\SearchResults.xml :Commands [emptyflash] [emptytemp] ----> Popraw przez AD-Remover uruchomiony w trybie Clean. 2. Należy w prawidłowy sposób odinstalować ComboFix (co czyści też foldery Przywracania systemu), z klawiatury kombinacja klawiasz z flagą Windows + R i wklej w Uruchom komendę: C:\Users\ulalula\Desktop\ComboFix.exe /uninstall . Edytowane 10 Grudnia 2011 przez picasso 10.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi