Kant Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Witam, mam następujący problem. Wymieniłem dysk, gdyż Pan z serwisu po przeprowadzeniu testów stwierdził, że dysk jest na ostatnich obrotach. Po zainstalowani OS na nowym dysku i podłaczeniu starego pod USB przez LogiLink USB 2.0 to IDE & SATA Adapter, zgrałem dane, po czym skasowałem dwie partycje, które były na nim utworzone i utworzyłem nową partycje, którą od sformatowałem. Przypomniałęm sobie o pewnych danych, które byłyby przydatne, choć nie niezbędne, więc ściągnąłem program Pandora Recovery, który nie znalazł absolutnie nic. Dosyć dziwne, skoro nic na tym dysku nie ma, żadnych plików więc nie nadpisałem. Może kondycja jest aż tak zła, że nie ma możliwości znaleźć wykasowanych plików? Załączam S.M.A.R.T. Dzięki z góry za pomoc. Dane nie są krytyczne, jak już napisałem, ale faktycznie przydałoby się je odzyskać. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Tu jest chyba słowo klucz: "skasowałem dwie partycje i założyłem jedną" (tak to czytam), więc chyba szanse na odzysk są nikłe. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 skasowałem dwie partycje, które były na nim utworzone i utworzyłem nową partycje, którą od sformatowałem Spróbuj jeszcze co powie TestDisk (wyszukiwanie partycji w trybie Deep Search). Odnośnik do komentarza
Kant Opublikowano 3 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Zapomniałem napisać, że i to próbowałem (właśnie w trybie Deep Search). Nie mam wielkiego pojęcia o zasadzie przechowywania danych na dysku stąd myślałem, że skoro nie przeniosłem żadnych danych na nową partycję, to da się dużo odzyskać, widać myliłem się. Odnośnik do komentarza
Fix00ser Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 proponuję jeszcze użyć Partition Wizard Bootable z górnej belki <Wizard> --> <Partition Recovery Wizard> lub z bocznego apletu w sekcji <Operations> --> <Partition Recovery> Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Tu jest chyba słowo klucz: "skasowałem dwie partycje i założyłem jedną" (tak to czytam), więc chyba szanse na odzysk są nikłe. Mozna odzyskac, sprawdzone organoleptycznie. Skasowalem synowi jak on to mowi "cale zycie" , a wiec milion zdjec kwiatkow, zachodow slonca, piosenek ktorych nigdy nie zdarzyl wysluchac i nawet nie wie, ze zapakowal na dysk w trylionach sztuk i tym podobne bzdety. Placzu bylo ... o matko. Skasowalem czyli zrobilem nowe partycje przy instalce XP, a do tego nie przydzielilem przez "pijanstwo" ze 30 GB powierzchni. Misz masz na calego. Nie stety darmowe programy odzyskiwaly cos tam, ale nie wiele. Tylko komercyjny http://www.easeus.com/datarecoverywizard/free-data-recovery-software.htm , ale do 1 GB bezplatny program, lub http://www.odzyskajpliki.pl/ . Przejechalem jednym za drukim i milion niezwykle potrzebnych kwiatkow, piosenek, filmow i obrazkow, ktore nigdy nie zostaly obejrzane zostal odzyskany w 100%. To kosztuje, ale milosc do dziecka jest bezcenna. Polecam oba. Odnośnik do komentarza
DadaD Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Usunięcie partycji jeżeli dane nie zostały nadpisane nie powinno być tragedią. Testdisk powinien przywrócić partycje, ale jeżeli z jakiegoś powodu tak nie zrobił, to spróbuj odzyskać określone pliki programem, który jest przy nim czyli http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec prosta instrukcja obsługi http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec_Step_By_Step Z reguły pomaga, jeżeli nie, to trzeba skorzystać z komercyjnego np.: Ontrack EasyRecovery Professional Pozdrowienia Odnośnik do komentarza
Fix00ser Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 komercyjne :DMDEmanualGet Data BackR-StudioZARhttp://www.z-a-recovery.com/data-recovery-tutorials.htmtakżeDisk Genius all Partition Guruhttp://www.partitionguru.com/czytajtutoriallub narzędzia uniksowe o których wspomniałem już w tym wątku Odnośnik do komentarza
Kant Opublikowano 7 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Póki co programy grubo wymiękają. Z dwóch partycji, które istniały potrafią odzyskać mniej niż 100 plików, naturalnie tych nieinteresujących mnie. będę instalował dalej, ale nadziei brak po dotychczasowych efektach Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Jakie programy ?? masz podane komercyjne i darmowe. Darmowe testowalem z miernym skutkiem. Oba komercyjne odzyskaly szystko. Robisz to zgodnie ze sztuka? Sa okreslone warunki i procedury jakie trzeba zachowac. To jest prosta sprawa przy sprawnym dysku. Odnośnik do komentarza
Kant Opublikowano 8 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Jakie programy ?? EASEUS Partition Master 9.1.0 Home Edition O&O Disk Recovery Partition Wizard Bootable TestDisk PhotoRec GetData Panda Recovery Robisz to zgodnie ze sztuka? Sa okreslone warunki i procedury jakie trzeba zachowac. Tzn. jakie? niewykluczone, że od początku źle się do tego zabrałęm To jest prosta sprawa przy sprawnym dysku. Dlatego założyłem temat w dziale Hardware, bo nie bez powodu napisałem w pierwszym poście, że musiałem wymienić dysk, bo tamten już był w kiepskim stanie. Dlatego też podałem S.M.A.R.T. Dysk jest w dość kiepskiej kondycji i być może dlatego mam takie problemy z odzyskaniem danych Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 - EASEUS Partition Master 9.1.0 Home Edition - bez komentarza- O&O Disk Recovery - W wersji testowej nie jest możliwe odzyskanie plików.- http://www.partitionwizard.com/partition-wizard-bootable-cd.html - bez komentarza- TestDisk - to swietne narzedzie, ale wymaga nie zlej wiedzy i uwagi - skrupulatnosci- PhotoRec - znalazlem jakis opis http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=15931 tak to mniej wiecej robiles?Mam takie przemyslenia. Dane wlasciwie nie byly Ci nie zbedne wiec pobawiles sie mnostwem programow bezplatnych. Jak to robiles nie wiemy, ale skoro uwazasz, ze mogles popelniac bledy to z pewnoscia zrobiles ich wiele. Pomocnym w tym co przeszedles jest dla mnie jedno, a mianowicie to ze:- jesli zalezy mi naprawde na odzyskaniu danych to najpierw czytam i sprawdzam co po kolei robic oraz czym najlepiej- np. nie instalowac programu do odzyskiwania danych na tym samym dysku z ktorego bede odzyskiwal (o partycji nie wspomne)- nie tracic czasu na programy spacjalistyczne np. PhotoRec chyba, ze to tylko zdjecia- nie tracic czasu na programy trial- kupic specjalistyczny program za wzglednie odpowiednia kwote do zaistnialego problemu i cieszyc sie po robocie, albo oddac dysk firmie specjalistycznej jesli dane sa naprawde wazne- nie uzywac 7-iu roznych programow chyba, ze to zabawa Dlatego też podałem S.M.A.R.T. Dysk jest w dość kiepskiej kondycji i być może dlatego mam takie problemy z odzyskaniem danych Nie wiemy jaki to ma wplyw na dzialanie tych programow, ale kondycja HD nie jest jeszcze najgorsza.Uczymy sie czytajac problemy innych i Twoj problem dal mi nastepna lekcje, dzieki. Odnośnik do komentarza
Kant Opublikowano 8 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Mam takie przemyslenia. Dane wlasciwie nie byly Ci nie zbedne wiec pobawiles sie mnostwem programow bezplatnych. nie tylko bezpłatnych Jak to robiles nie wiemy, ale skoro uwazasz, ze mogles popelniac bledy to z pewnoscia zrobiles ich wiele. Jestem świadomy tego, że mogę popełnić błędy stąd tak napisałem. Zwykła pokora, więc niekoniecznie popełniłem ich (błędów) wiele. - jesli zalezy mi naprawde na odzyskaniu danych to najpierw czytam i sprawdzam co po kolei robic oraz czym najlepiej zawsze tak robię - np. nie instalowac programu do odzyskiwania danych na tym samym dysku z ktorego bede odzyskiwal (o partycji nie wspomne) nigdy tak nie robię - nie tracic czasu na programy spacjalistyczne np. PhotoRec chyba, ze to tylko zdjecia warto było spróbować. zdjęć odzyskał może 3? - nie tracic czasu na programy trial nie tracę - kupic specjalistyczny program za wzglednie odpowiednia kwote do zaistnialego problemu i cieszyc sie po robocie, albo oddac dysk firmie specjalistycznej jesli dane sa naprawde wazne miałem parę oryginalnych programów do odzyskiwania (np. O&O RecoveryDisk) i wciąż nic. - nie uzywac 7-iu roznych programow chyba, ze to zabawa jak siódmy nie zadziała, to i będę musiał spróbować z ósmym Nie wiemy jaki to ma wplyw na dzialanie tych programow, ale kondycja HD nie jest jeszcze najgorsza. ponoć igła miała na ostatnich obrotach chodzić. Uczymy sie czytajac problemy innych i Twoj problem dal mi nastepna lekcje, dzieki. ano bardzo proszę, może ktoś skorzysta kiedyś z tego tematu. Może i ja wrzucę swoje 2 grosze. "nie" z przymiotnikami piszemy razem Odnośnik do komentarza
BlackDog Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 - nie tracic czasu na programy spacjalistyczne np. PhotoRec chyba, ze to tylko zdjecia PhotoRec to nie tylko zdjęcia http://www.cgsecurity.org/wiki/File_Formats_Recovered_By_PhotoRec Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Ujme to inaczej. Pojawia sie problem taki jak Twoj i jest malo prawdopodobnym, ze jakas porada co do programu zadziala. Masz dodatkowo w jakims stopniu niesprawny dysk. Ja akurat odzyskalem wszystko i to napisalem, ale nawet te platne programy nie koniecznie pomaga Tobie. Poza tym uczyc zaczynamy sie jak cos padnie, a takie nascie programow mozna sprawdzic wczesniej i samodzielnie spreparowac utrate danych tylko, kto o tym mysli przed szkoda. Dlatego napisalem, ze kiedy zalezalo mi bardzo na naprawieniu mojej glupoty to kupilem dwa programy dla pewnosci nie baczac na koszty. Uczyc sie jezdzic na niesprawnym samochodzie ... tak to mniej wiecej wyglada. Mysle, ze gdyby dysk byl calkowicie ok to cos bys odzyskal. ano bardzo proszę, może ktoś skorzysta kiedyś z tego tematu. Może i ja wrzucę swoje 2 grosze. "nie" z przymiotnikami piszemy razem a co to przymiotniki? Odnośnik do komentarza
Kant Opublikowano 9 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Pytanie czy kompletnie w żaden sposób nie da się polepszyć jego kondycji? coś z badsectorami zrobić? Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Poszukaj tematow na forum np. https://www.fixitpc.pl/topic/5572-brak-mozliwosci-odczytu-danych-z-dysku-samsung-spinpoint-m6-hm500li/ MHDD i mozesz sprobowac cos naprawic. Odnośnik do komentarza
MegaTherion Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 ...a może kolego z awarią dysku jak nie masz tam żadnych poufnych danych wrzuć obraz dysku na ftp (zalezy ile ma GB ). Może ktoś Ci pomoże. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi