Fajeczny Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Witam wszystkich Mam pewien problem związany z tym oto programem, nie wiem, jak powielić gotową stronę. Nie, nie zawiera ona samego tekstu, a bawienie się w tworzenie 38 takich samych stron nie wchodzi w grę... Czy instnieje taka opcja, że Word wstawia drugą stronę taką samą jak pierwsza? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
peterek64 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Hmmm, nie wiem czy jest taka opcja, ja bym po prostu skopiował sam plik i wkleił go 38 razy... Rozumiem, że w dokumencie jest zawartość, która nie podlega prostemu kopiowaniu. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Word 2007... Zapisz stronę jako szablon worda. Nagraj sobie makro - (przycisk uruchamiania i zatrzymywania rejestrowania makra masz na dolnej belce, obok liczby stron) - w sekwencji 1. Wstaw pustą stronę (wstążka Wstawianie > Pusta strona) 2. Wstaw szablon z pliku (wstążka Wstawianie > grupa Tekst > lista rozwijalna Obiekt > Tekst z pliku) Przeedytuj kod makra wstawiając pętlę, np. For i=1 To 37 <Tutaj kod makra> Next i I pozostaje je tylko uruchomić. Zaś gdybyś chciał interakcyjnie wprowadzać liczbę stron... wystarczy zastąpić pierwszą linijkę (ale to tak bez żadnej obsługi błędów). For i=1 To InputBox("Podaj liczbę stron") Szablon zapisany jako nazwa_szablonu.dotx w domyślnej loklizacji (u mnie jest to folder Moje dokumenty). Możesz wybrać opcję kompatybilności ze starszymi wersjami worda. Jest też coś takiego jak szblon z obsługą makr. W Twoim przypadku, jeśli utworzysz szablon przed nagraniem makra, nie będzie Ci to potrzebne. A nagrane makro po dodaniu pętli Sub Wstaw()' ' Wstaw Makro ' ' For i = 1 To 37 Selection.InsertNewPage Selection.InsertFile FileName:="nazwa_szablonu.dotx", Range:="", ConfirmConversions:= _ False, Link:=False, Attachment:=False Next i End Sub BTW W opcjach programu excel możesz uaktywnić kartę Deweloper. Są też tam opcje dotyczące makr, ale też znajdziesz menu Szablony. Nigdy z tego nie korzystałem (tzn. z grupy Szablony na tej karcie), więc nie wiem czy da się coś z tego wycisnąć. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi