Dissendium Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Witam, Od ponad tygodnia mam poważny problem z internetem (radiówka). Mianowicie chodzi o bardzo uciążliwe wysokie pingi. Kontaktowałem się z providerem, mówił, że u niego jest wszystko w porządku. Niby po mojej stronie coś nie tak, czytaj wirus. Nie wiem dlaczego, ale po kilku chwilach namysłu zrobiłem format, ot tak... teraz myślę, że była to najgłupsza rzecz jaką można było zrobić. Po formacie problem nadal występuje, czyli naprawdę może siedzieć jakiś robak i zwracam się o pomoc. Aha, podpinałem pendriva z włączonym autoodtwarzaniem (wiem, głupie). OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Ja wiem, że nie powinienem się wtrącać w Wirusach, ale: "radiówka" to synonim "wysokie pingi". Odnośnik do komentarza
Dissendium Opublikowano 1 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 W tym rzecz, że wcześniej tego problemu nie było. Do anteny mam jakieś 200m. Przed pojawieniem się problemu pingi miałem w granicach 35ms. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Skoro to radiówka to "wejdź" przez przeglądarkę internetową do routera wpisując w pasek adresu: 192.168.0.1 i sprawdź konfigurację sprzętu. Może być tak, że ktoś w okolicy Twojego mieszkania również ma router i niechcący zakłóca Twój sygnał. Sprawdź jak będzie jak zmienisz kanał (channel) nadawania Domyślnie jest "1", zmień np. na 3 lub 10 (jeśli tyle masz). Po za tym nie wiemy jaki to router (firma i model) Odnośnik do komentarza
Dissendium Opublikowano 1 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Adres do routera mam 192.168.1.1, przy czym ostatnio zostało zmienione hasło i niestety nie mogę wejść na router. Będę musiał się przejść jeszcze raz do providera i pogadać z nim o tym . Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Wrzuć raport: https://www.fixitpc.pl/topic/2394-diagnostyka-ogolny-raport-konfiguracji-sieci/ Odnośnik do komentarza
Dissendium Opublikowano 2 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Raport z net loga: net-log.txt Odnośnik do komentarza
Dissendium Opublikowano 3 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 (edytowane) Dałem raport z net loga. Czy ktoś spojrzał na niego? Czy coś jest nie tak? Otrzymam odpowiedź? Edytowane 3 Października 2011 przez DawidS28 Tak, spojrzę, ale raczej już nie dzisiaj. Rok akademicki się zaczął a Zespół Katedr i Zakładów Informatyki Matematycznej UJ nie próżnuje. :) Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Uruchom z uprawnieniami wiersz poleceń, wpisz netsh int ip reset reset.log i poczekaj na wykonanie się komendy. Potem zrestartuj komputer. Wyłącz proxy w FF. Log nie wskazuje na jakieś nadmierne pingi, wartości są normalne jak dla radiówki. Więcej informacji tutaj: https://www.fixitpc.pl/topic/4745-internet-i-sieci-faq/ Odnośnik do komentarza
Dissendium Opublikowano 4 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Zrobiłem to co napisałeś. Bez zmian. Ciężko wyjaśnić mi to: Dla mnie powód problemu to provider -.-. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 W raporcie występują zupełnie inne wartości. Czy przy wykonywaniu się polecenia ping miałeś włączone jakieś programy korzystające z sieci? Odnośnik do komentarza
Dissendium Opublikowano 4 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Problem głównie występuje wtedy, kiedy korzystam z przeglądarki. W tym momencie ściągam plik i ping mam właśnie w graniach 1.5k - 2k, jednak, gdy nic nie robię ping oscyluje właśnie w wartościach, które można uznać za normalne 35-60ms. Dodatkowo prędkość pobierania jest bardzo niska. Normalnie ściągałem z prędkością 350-370 KB/s, a teraz jest to około 30 - 40 KB/s. Screeny: Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Problem głównie występuje wtedy, kiedy korzystam z przeglądarki. W tym momencie ściągam plik i ping mam właśnie w graniach 1.5k - 2k, jednak, gdy nic nie robię ping oscyluje właśnie w wartościach, które można uznać za normalne 35-60ms. To jest normalne. Sprawdź prędkość połączenia na http://www.speedtest.pl/ Tylko w tym czasie nic innego nie rób. Odnośnik do komentarza
Dissendium Opublikowano 4 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Wg mnie nie jest to normalne . Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Normalne jest to, że podczas pobierania czegokolwiek wartość pingu zdecydowanie wzrasta. Jeśli chodzi o szybkość połączenia: o ile test był wykonywany przy sieciowym idle'u, to problem wymaga zgłoszenia do operatora. Odnośnik do komentarza
Dissendium Opublikowano 5 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Jutro idę do operatora. Ciekaw jestem jak będzie się tłumaczył. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi