Markiz Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 W pewnym momencie WMP zaczął odtwarzać pliki MPEG i niektóre AVI bez dźwięku. AVI dodatkowo lekko się przycinają. Media Player Classic działa bez problemu. Chciałem nainstalować ponownie WMP 12 ale samego programu nigdzie nie mogę znaleźć. Do Windows 7 Ultimate doinstalowałem Windows7Codecs, Real Alternative oraz Quick Time. Wszystko działało bez problemu przez rok. A teraz nie chce. GSpot pokazuje, że wszystkie kodeki są i działają prawidłowo. Można coś na to poradzić? Albo jakoś sprawdzić co jest grane? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 1.Odinstaluj wszystkie kodeki które zainstalowałeś i zainstaluj jeszcze raz Windows 7 codecs http://shark007.net/win7codecs.html 2.Wypróbuj różne fiksy do WMP tj KLIK i KLIK Odnośnik do komentarza
Markiz Opublikowano 30 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Nie pomogło. Podejrzewam, że jakiś program do konwersji plików filmowych - a instalowałem ostatnio kilka - coś namieszał w systemie... Trudno - do najbliższej reinstalacji będę używał VLC albo MPC Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Sprawdź dwie rzeczy: 1.Panel Sterowania>>Dźwięk>>Głośniki:prawoklik Właściwości>>Zaawansowane jeśli jest aktywny przycisk "Przywróć domyslne" to go użyj.Jesli przycisk nie jest aktywny to znaczy że jest już ustawione domyślnie. 2.WMP>>Opcje i sprawdź czy masz takie ustawienia: Odnośnik do komentarza
Markiz Opublikowano 1 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Wszystko jest zgodnie z Twoją wypowiedzią. Przypominam, że dźwięku nie ma TYLKO w WMP - w każdym innym odtwarzaczu wszystko jest ok więc raczej nie jest to chyba problem sprzętu tylko samego WMPlayera. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Przypominam, że dźwięku nie ma TYLKO w WMP - w każdym innym odtwarzaczu wszystko jest ok więc raczej nie jest to chyba problem sprzętu tylko samego WMPlayera. O tym wiem. Pytania: 1.Czy masz jeszcze dodatkową kartę dźwiękową oprócz tej wbudowanej w płycie? - czytałem że WMP ma problemy z taką konfiguracją 2.Sprawdź czy przy głośnikach w tabie "ogólne" nie ma opcji "rozszerzenia audio",jeśli takowe są to powyłączaj http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-sound/in-windows-7-no-sound-in-wmp-wmc-and-games-but-i/134127a5-4952-467b-8191-d94242d40d23 3.Czy przypadkiem w trayu nie ma dwóch konfiguratorów dźwięku tj systemowy + np. Realteka? 4.Sprawdź dokładnie konfigurację kodeków audio - to że jeden odtwarzacz działa dobrze przy danej konfiguracji nie oznacza że inny też będzie dobrze działał... Uruchom panel kontrolny Win7codec a trybie administratora (prawoklik na aplet i wybierz "uruchom jako admin") i sprawdź konfigurację: następnie wejdź w Config>>FFdshow i sprawdź dokładnie status wszystkich kodeków audio - czy są rzeczywiście wszystkie,czy nie jest ich za mało..lub za dużo oraz jak są skonfigurowane.Jeśli czegoś jest za dużu to wymień jakie - być moze będzie trzeba je usunąć ręcznie... kolejny krok Config>>AC3Filter i sprawdź ogólnie konfigurację oraz spróbuj wzmocnić dżwięk na maksa - ja tak nie mam ale być może u ciebie z jakiegoś powodu WMP tak wymaga - były takie przypadki: Odnośnik do komentarza
Markiz Opublikowano 2 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Pytania: 1.Czy masz jeszcze dodatkową kartę dźwiękową oprócz tej wbudowanej w płycie? - czytałem że WMP ma problemy z taką konfiguracją 2.Sprawdź czy przy głośnikach w tabie "ogólne" nie ma opcji "rozszerzenia audio",jeśli takowe są to powyłączaj 3.Czy przypadkiem w trayu nie ma dwóch konfiguratorów dźwięku tj systemowy + np. Realteka? Na wszystkie pytania jedna odpowiedź - nie ma. 4.Sprawdź dokładnie konfigurację kodeków audio - to że jeden odtwarzacz działa dobrze przy danej konfiguracji nie oznacza że inny też będzie dobrze działał... Moje ustawienia: Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Pierwsze zdjęcie OK. Drugie zdjęcie (tab Audio w config) "choose speaker configuration" ustaw na "same as input (default)",zaptaszkuj "set ac3 to use S/PDIF" Zdjęcie trzecie: w tabie system przy opcji "Use AC3 filter for" doptaszkuj "MPEG Audio" (podejrzewam że z tym kodekiem masz problem) Ponadto (ciągle w AC3Filter W tabie "Main" Gain:Master ->przestaw na 20dB (podejrzewam że przy 0 jest brak dźwięku dla kodeka MPEG1 Layer 3) W tabach "Mixer" oraz "Gains" opcje Gains:Master oraz Voice przestaw na 20 dB Zdjęcie nr 4 - chyba OK Zdjęcie nr 5 - Kodek MP3 (MPEG1 Layer 3) - podjerzewam że z nim WMP ma problem - ja właśnie też trafiłem na plik *.avi który mi odtwarzał bez dźwięku ale po dokonanych wyżej wymienionych zmian w filtrze AC3Filter i ten plik zaczął być odtwarzany prawidłowo i stąd moje podejrzenia do problemu z MP3 za ciche ustawienia dla niego i wiele osób w sieci ma z nim kłopoty pod WMP a na innych odtwarzaczach jest OK,ostatnio zresztą bardzo rzadko zresztą używam formaty avi,na ogół odtwarzam VOBy .Co się tyczy konfiguracji tego kodeka w ffdshow to przy tym ustawieniu co masz powinien to działać choć ja ustawiłem na mp3lib - w razie problemów przestaw kodek MP3 na mp3lib. Dodatkowo po dokonaniu konfiguracji przekręć gałkę przy głośniku by się upewnić że nie jest za cicho na ten kodek Jeśli wciąż będą problemy... 1.Uruchom ponownie konfigurator kodeków by się upewnić że zostały zaktualizowane nowo dokonane zmiany w ustawieniach 2.Uruchom GSpot a nastepnie w tym programie otwórz problematyczny film i odczytaj jaki kodek audio był używany -jak pisałem wyżej prawdopodobnie masz problem z mp3 (MPEG1 Layer 3) 3.Przetestuj odtwarzanie próbnych plików multimedialnych ze strony MS http://support.microsoft.com/kb/316992 Odnośnik do komentarza
Markiz Opublikowano 3 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Pierwsze zdjęcie OK... itd Wszystko tak ustawiłem i nadal nic. 1.Uruchom ponownie konfigurator kodeków by się upewnić że zostały zaktualizowane nowo dokonane zmiany w ustawieniach Zmiany się zapisały. 2.Uruchom GSpot a nastepnie w tym programie otwórz problematyczny film i odczytaj jaki kodek audio był używany -jak pisałem wyżej prawdopodobnie masz problem z mp3 (MPEG1 Layer 3) A mnie wygląda to na MPEG-1 Layer 2. Mp3 w WMP odtwarzają się prawidłowo. 3.Przetestuj odtwarzanie próbnych plików multimedialnych ze strony MS http://support.microsoft.com/kb/316992 Przetestowałem - cisza jest na tej próbce: "MPEG Audio Layer II (mp2, mpa) Wersje programu Windows Media Player obsługujące ten typ plików: Windows Media Player 7 Windows Media Player dla systemu Windows XP Windows Media Player seria 9 Windows Media Player 10 Windows Media Player 11 MPEG Audio Layer II to standard kodowania audio, który powstał pierwotnie jako część specyfikacji MPEG-1 i został później zaktualizowany na potrzeby specyfikacji MPEG-2. Kliknij, aby odtworzyć przykładowy plik mpa (53 KB)" Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Przetestowałem - cisza jest na tej próbce:"MPEG Audio Layer II (mp2, mpa) Przedstaw jaki skład filtrów jest używany przy przetwarzaniu tej próbki. Otwórz ją w GSpot i na dole w sekcji Proposed Codec Solutions and Tests uruchom test klikając w sekcji "MS A/V" na 1. Po najechaniu myszką na obiekty w łańcuchu wyświetla się nazwa pliku. Dla porównania na moim Windows 7 ten plik jest przetwarzany przez: Tak poza tym to ja nie mam żadnych kodeków zewnętrznych zainstalowanych, jest to czysty Windows 7, próbka odtwarzana bez przeszkód w WMP. PS. Temat przenoszę do działu Software, więcej o kodekach. . Odnośnik do komentarza
Markiz Opublikowano 3 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 No więc ta próbka nie chciała się odtworzyć w przeglądarce - konkretnie w Firefoxie. Po ściągnięciu na Pulpit odtworzyła się. Załączam dane z GSpota po otwarciu filmu który odtwarza u mnie tylko obraz bez dźwięku: Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Przypominam, że dźwięku nie ma TYLKO w WMP - w każdym innym odtwarzaczu wszystko jest ok. Domyślnie WMP korzysta z technologii WMF, ignoruje filtry DirectShow (a takim jest AC3Filter). W konfiguratorze Win7Codecs w karcie SWAP sprawdź status tych opcji: - Disable Windows Media Foundation - Disable Microsoft's Audio Decoder (czyli msmpeg2adec.dll) To samo można zrobić także w narzędziu Win7DSFilterTweaker w sekcji Tweaks: . Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Ja nie mam wyłączonego WMF i wszystkie pliki działają.Ja z kolei mam takie ustawienia Co do twojego ustawienia dla kodeków MP1,MP2 w ffdshow to ja mam ustawione na dekoder libmad - przestaw go i zobacz co to da. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Na zrzucie figuruje format DVD i tu WMP12 priorytetowo wykorzystuje wbudowane dekodery Microsoftu. Wg Gspot jako dekoder audio stoi Microsoft DTV-DVD Audio Decoder a nie ffdshow Audio Decoder, toteż zmiany będą prowadzone w obrębie nieużywanego dekodera. Tak czy siak wymagany hack, by przestawić dekoder dla WMP. Moim zdaniem powinien wypróbować deaktywacji dekodera MS. A innych wymienianych tu odtwarzaczy nie ma co porównywać (MPC potrafi omijać system WMF + wbudowane filtry, a VLC nie korzysta z zewnętrznych). . Odnośnik do komentarza
Markiz Opublikowano 4 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Domyślnie WMP korzysta z technologii WMF, ignoruje filtry DirectShow (a takim jest AC3Filter). W konfiguratorze Win7Codecs w karcie SWAP sprawdź status tych opcji: - Disable Windows Media Foundation - Disable Microsoft's Audio Decoder (czyli msmpeg2adec.dll) DZIĘKI - to ustawienie pomogło! Picasso - jak zawsze masz rację - pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi