fdd Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 W artykule "Podłączenie loadera GRUB4DOS pod menu startowe systemu" opisałeś jak do Windowsa dodać 2 system. Rozpakowuje pliki pakietu mini (ten z ISO niestety znikł z Rapida a na tym 2 serwerze jest uszkodzony). Bootuje sie z pena i uruchamiam w konsoli skrypt (Pliki sa na penie pod literka E) . Efekt to "Nie znaleziono pliku rozruchowego". Mozna prosic o podpowiedz ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Dodanie samego Guba jest dość proste, nie chciałbym tutaj dublować tego co jest zawarte w dokumentacji czy choćby w tutorialu pod adresem: http://diddy.boot-land.net/grub4dos/Grub4dos.htm Warto też zaznaczyć, że mimo pozornego zastoju na stronie oficjalnej projektu jest on ciągle rozwijany i najnowsze wersje (o statucie bety) pojawiają się dość często, warto po nie sięgnąć bo zmian w stosunku do ostatniej wersji stabilnej jest sporo. Bety znajdziesz pod adresem: http://code.google.com/p/grub4dos-chenall/downloads/list Może napisz co chcesz konkretnie uzyskać to postaram się pomóc. ps Ja mam pena urządzonego w ten sposób, że normalnie odpala się domyślne WinPE (z instalatorami) natomiast jeśli przy starcie z USB przytrzymam wciśnięty klawisz F1 to odpala się menu grub4dos a z F2 odpala się syslinux. Dodatkowo poprzez edycję bootmgr uzyskuję możliwość odpalania alternatywnych wersji BCD, dzięki temu mogę odpalać z poziomu gruba kilka WinPE bez przechodzenia przez podwójne menu (każde bcd odpala tylko jedną pozycję). pzdr Odnośnik do komentarza
fdd Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Głownie chodzi mi o program do testowania pamięci oraz jakiś sensowny antywirus i Linux do firmware dysków SSD OCZ. Ideałem była by instalka Ubuntu. Pozdrawiam PS. Dzieki za linki, jutro sobie po testuje Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Ja swojego Vertexa flashuję z poziomu PartedMagic, ma fajne narzędzia na wypadek potrzeby odmontowania takiego napędu. Sam fwupd siedzi oczywiście na penie. Z testerami pamięci nie ma większych problemów, choć bywają płyty główne na których np memtest głupieje jeżeli jest odpalany z pena i to nieważne w jaki sposób (moduł, image flopa ,image cd itp.) natomiast działają bez problemu z samej płyty ale generalnie nie ma problemu z odpaleniem, działa też goldmem (bardzo dobry ale niestety komercyjny), pod ręką lubię mieć też KONBOOT (tool pozwala się zalogować do dowolnego windowsa i wielu linuxów z pustym hasłem, niezależnie od ustawień systemu). Wiele takich narzędzi ładujemy jako image dyskietki, typowe wpisy wyglądają tak: title KONBOOT v1.1 map --mem /images/konfloppy.gz (fd0) checkrange 0x80 read 0x8280 && map (hd0) (hd1) checkrange 0x80 read 0x8280 && map (hd1) (hd0) map --hook chainloader (fd0)+1 rootnoverify (fd0) title Gold Memory map --mem /images/GoldMemory.img (fd0) map --hook chainloader (fd0)+1 rootnoverify (fd0) Pierwszy zamienia kolejność napędów (pen w grubie staje się z automatu najczęściej pierwszym napędem co czasami sprawia problem dlatego powyższy przykład). Antywirusy live robią mały miszmasz na penie bo większość wymaga pewnego sztywnego układu katalogów, często jakiś dodatkowych plików w głównym drzewie ale pomijając kwestie estetyczne większość działa bez problemu (niektóre wymagają zapisu na penie co może stwarzać problemy), który wybierzesz to rzecz gustu. pzdr Odnośnik do komentarza
fdd Opublikowano 28 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Witam Zainstalowałem tego tego gruba recznie i tym skryptem który jest w dokumentacji. @echo off Setlocal ::Set path to bcdedit.exe (e.g. C:\Windows\System32\bcdedit.exe) Set BCDEDIT=H:\boot\bcdedit.exe ::Set path to BCD Store (e.g. C:\boot\BCD) Set STORE=H:\boot\BCD for /f "tokens=3" %%A in ('%BCDEDIT% /store %STORE% /create /d "Start GRUB4DOS" /application bootsector') do set guid=%%A %BCDEDIT% /store %STORE% /set %guid% device boot %BCDEDIT% /store %STORE% /set %guid% path \grldr.mbr %BCDEDIT% /store %STORE% /displayorder %guid% /addlast endlocal pause exit Skrypt się wykonuje poprawnie niestety (komunikat ok) niestety przy boot-owaniu i F5 nic ciekawego sie nie wyświetla. Dodatkowo jak zerkam narzędziem EasyBCD to widzę tylko jeden wpis - Windows. Tak jakby się te wprowadzone zmiany nie zapisywały. Partycja jest NTFS. Nie wygooglowałem jednoznacznej opinii czy musi być FAT. Musi ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Zacytuję sam siebie z pewnego blog-a: Witam Czy zawsze trzecie słowo? Mam sporo różnych skryptów do BCD i guid jest w nich ustawiony na dwójkę. A oto przykład wprowadzenia komendy bezpośrednio: http://img697.imageshack.us/img697/576/obrazzeschowka.png Jak widać - guid jest drugi. Trójka jest jak najbardziej prawidłowa ale w systemie z językiem angielskim (ew bez bcdedit.exe.mui): http://img836.imageshack.us/img836/9315/obrazzeschowka1.png Skoro ten sposób nie jest "language independent" to trzeba by do skryptu wprowadzić sprawdzanie wersji językowej, oczywiście można w katalogu ze skryptem umieścić bcdedit.exe wraz z angielskim bcdedit.exe.mui. Tak czy siak myślę, że wypada dodać informację o tym pod skryptem. Innymi słowy - ze sposobu działania komendy "for" wynika pewien problem interpretacyjny związany z różnicami między językami, skrypt którego użyłeś jest więc prawidłowy dla systemu w języku angielskim ale już nie w polskim. Skrypt wykona się częściowo - utworzy nową pozycję ale już nie ustawi dla niej parametrów, możesz się o tym przekonać wykonując komendę" bcdedit /store H:\boot\BCD /enum all powinieneś zobaczyć osierocony GUID. Myślę, że już sam się nie domyśliłeś co trzeba poprawić ale na wszelki wypadek podpowiedź - "tokens=3" > "tokens=2" ps Napisałeś, że archiwum z linków jest uszkodzone, fakt ale w samym archiwum uszkodzone jest tylko przykładowe iso płyty, resztę można rozpakować bez problemu, po prostu otrzymamy to co siedzi w "setgrub mini", w iso jest czyste winpe. W wolnej chwili postaram się wrzucić odświeżoną wersję. pzdr Odnośnik do komentarza
fdd Opublikowano 28 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 podziwiam wiedzę i pozdrawiam Odnośnik do komentarza
fdd Opublikowano 29 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Z cyklu od problemu do problemu Gruba zainstalowałem w końcu ręcznie wg dokumentacji. Niestety juz podczas wcześniejszych prób zauważyłem pewien efekt który niestety występuje nadal. Po zabawie z BCD i zbootowaniu poprawianego pena, wybieram windows ... i niestety pozostaje on na szarym tle z ikoną - nie wczytuje się menu. Podmiana plików w katalogu boot naprawia sytuacje ale tracę wprowadzone zmiany. Pozdrawiam Krrzysiek Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Niestety bywa problematyczne odpalanie bootmgr-a zarówno z gruba jak i syslinuxa. Jeżeli jest problem z tym co opisano w dokumentacji można spróbować posłużyć się pośrednictwem obrazu sektora rozruchowego. W tym celu musisz najpierw ustawić bootsector pena na kompatybilny z NT60 a następnie go zgrać jakiś narzędziem (ja się posługuję edytor hex najczęściej). Wystarczy pierwsze 512 bajtów. Komenda odpalające wygląda tak: title BOOTMGR root (hd0,0) chainloader (hd0,0)/btm.mbr Oczywiście nazwa obrazu botsektora może być inna niż btm.mbr. pzdr Odnośnik do komentarza
fdd Opublikowano 29 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Nie wiem czy dobrze kojarzę ale to mi wygląda na uruchomienie systemu PE spod Grupa. A ja chciałbym uruchomić PE z PE tak jak to było przed przerobieniem systemu bootowania. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Ok, źle cię zrozumiałem. W takim razie zrób listing tego bcd i podaj tutaj (z parametrem /enum all). pzdr Odnośnik do komentarza
fdd Opublikowano 29 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Moze na poczatek ... Ten skrypt z dokumentacji po poprawce 3/2 sypał komunikatami błędów, zrobiłem wiec jeszcze jedna próbę ręcznej instalacji wg. procedury: BCDEDIT.EXE /store H:\boot\BCD /create /d "Start GRUB4DOS" /application bootsector The entry {6992ac05-ea18-11e0-84cd-6c626d304562} was successfully created. BCDEDIT.EXE /store H:\boot\BCD /set {6992ac05-ea18-11e0-84cd-6c626d304562} device boot The operation completed successfully. BCDEDIT.EXE /store H:\boot\BCD /set {6992ac05-ea18-11e0-84cd-6c626d304562} path \grldr.mbr The operation completed successfully. BCDEDIT.EXE /store H:\boot\BCD /displayorder {6992ac05-ea18-11e0-84cd-6c626d304562} /addlast Komunikat ze OK (nie odpisałem) Listing : C:\Program Files\Windows AIK\Tools\PETools>bcdedit /store H:\boot\BCD /enum all Windows Boot Manager -------------------- identifier {bootmgr} description Windows Boot Manager locale en-US inherit {globalsettings} default {default} displayorder {7619dcc9-fafe-11d9-b411-000476eba25f} {default} toolsdisplayorder {memdiag} timeout 30 Windows Boot Loader ------------------- identifier {7619dcc9-fafe-11d9-b411-000476eba25f} device ramdisk=[boot]\boot\boot.wim,{7619dcc8-fafe-11d9-b411-00 0476eba25f} path \windows\system32\boot\winload.exe description Windows Setup locale en-US inherit {bootloadersettings} osdevice ramdisk=[boot]\boot\boot.wim,{7619dcc8-fafe-11d9-b411-00 0476eba25f} systemroot \windows detecthal Yes winpe Yes ems Yes Windows Memory Tester --------------------- identifier {memdiag} device boot path \boot\memtest.exe description Windows Memory Diagnostic locale en-US inherit {globalsettings} Real-mode Boot Sector --------------------- identifier {default} device boot path \grldr.mbr description Start GRUB4DOS Real-mode Boot Sector --------------------- identifier {da461a1d-ea17-11e0-84cd-6c626d304562} description Start GRUB4DOS EMS Settings ------------ identifier {emssettings} bootems Yes Debugger Settings ----------------- identifier {dbgsettings} debugtype Serial debugport 1 baudrate 115200 Global Settings --------------- identifier {globalsettings} inherit {dbgsettings} {emssettings} Boot Loader Settings -------------------- identifier {bootloadersettings} inherit {globalsettings} {hypervisorsettings} Hypervisor Settings ------------------- identifier {hypervisorsettings} description Hypervisor Settings hypervisordebugtype Serial hypervisordebugport 1 hypervisorbaudrate 115200 Device options -------------- identifier {7619dcc8-fafe-11d9-b411-000476eba25f} ramdisksdidevice boot ramdisksdipath \boot\boot.sdi Widze ze ten identyfikator do Gruba jest inny ale: 1/ Grub działa łącznie z umieszczonym w nim testem RAM 2/ Robiłem kilka podejść i przywracałem z backupu katalog boot, to chyba temu Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Widzisz identyfikator skrócony, oznacza to tyle, że jest to domyślnie uruchamiana pozycja. Jeżeli dodasz do bcdedit przełącznik /v to zobaczysz faktyczny identyfikator. Wykonaj polecenie: BCDEDIT.EXE /store H:\boot\BCD /set {bootmgr} device boot możesz też wywalić tą sierotkę: BCDEDIT.EXE /store H:\boot\BCD /delete {da461a1d-ea17-11e0-84cd-6c626d304562} /f ps. masz angielskie komunikaty (co jest ciekawe) więc u ciebie powinno być "tokens=3" Chodzi o to żeby z komunikatu: The entry {6992ac05-ea18-11e0-84cd-6c626d304562} was successfully created wyłowić wpis będący guid nowo utworzonego wpisu. 1-"The" , 2-"entry", i 3- {guid} W lokalizowanej wersji odpowiedź bcdedit brzmi: Wpis {guid} został pomyślnie utworzony więc guid jest pozycją drugą. Widać u ciebie co innego było przyczyną dla której wpis się nie tworzył, choć sam skrypt wygląda poprawnie. Może jakaś niespójność w samym bcd, można spróbować stworzyć nowe od podstaw. Przykładowy skrypt budujący BCD od podstaw, łatwo się da przystosować do własnych celów: cls @setlocal @cd .\ @echo off @set BCD-File=.\bcd @del %BCD-File% @set A=Instalatory Windows @set A1=winpe32.wim @set C=Dart 32Bit @set c1=dart32.wim @set E=SysLinux @set F=Active B@@t Disk @set F1=active.wim @bcdedit.exe /createstore %BCD-File% @bcdedit.exe /store %BCD-File% /create {globalsettings} /d "Global Settings" @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set {globalsettings} inherit {emssettings} @bcdedit.exe /store %BCD-File% /create {bootloadersettings} /d "Boot Loader Settings" @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set {bootloadersettings} inherit {globalsettings} @bcdedit.exe /store %BCD-File% /create {emssettings} /d "EMS Settings" @bcdedit.exe /store %BCD-File% /emssettings BIOS @for /f "tokens=3" %%a in ('bcdedit.exe /store %BCD-File% /create {ramdiskoptions} /d "Device options"') do set guidram=%%a @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidram% ramdisksdidevice boot @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidram% ramdisksdipath \boot\boot.sdi @bcdedit.exe /store %BCD-File% /deletevalue %guidram% description @bcdedit.exe /store %BCD-File% /create {bootmgr} /d "Windows Boot Manager" @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set {bootmgr} device boot @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set {bootmgr} locale pl-PL @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set {bootmgr} inherit {globalsettings} @bcdedit.exe /store %BCD-File% /bootems {bootmgr} ON @for /f "tokens=3" %%a in ('bcdedit.exe /store %BCD-File% /create /d "%A%" /application osloader') do set guida=%%a @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guida% inherit {bootloadersettings} @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guida% systemroot \Windows @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guida% path \windows\system32\boot\winload.exe @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guida% locale pl-PL @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guida% detecthal Yes @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guida% winpe Yes @bcdedit.exe /store %BCD-File% /ems %guida% ON @bcdedit.exe /store %BCD-File% /bootems %guida% ON @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guida% osdevice ramdisk=[boot]\sources\%A1%,%guidram% @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guida% device ramdisk=[boot]\sources\%A1%,%guidram% @bcdedit.exe /store %BCD-File% /displayorder %guida% /addlast @bcdedit.exe /store %BCD-File% /default %guida% @for /f "tokens=3" %%a in ('bcdedit.exe /store %BCD-File% /create /d "%C%" /application osloader') do set guidc=%%a @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidc% inherit {bootloadersettings} @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidc% systemroot \Windows @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidc% path \windows\system32\boot\winload.exe @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidc% locale pl-PL @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidc% detecthal Yes @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidc% winpe Yes @bcdedit.exe /store %BCD-File% /ems %guidc% ON @bcdedit.exe /store %BCD-File% /bootems %guidc% ON @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidc% osdevice ramdisk=[boot]\sources\%C1%,%guidram% @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidc% device ramdisk=[boot]\sources\%C1%,%guidram% @bcdedit.exe /store %BCD-File% /toolsdisplayorder %guidc% /addlast @for /f "tokens=3" %%a in ('bcdedit.exe /store %BCD-File% /create /d "%F%" /application osloader') do set guidf=%%a @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidf% inherit {bootloadersettings} @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidf% systemroot \Windows @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidf% path \windows\system32\boot\winload.exe @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidf% locale pl-PL @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidf% detecthal Yes @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidf% winpe Yes @bcdedit.exe /store %BCD-File% /ems %guidf% ON @bcdedit.exe /store %BCD-File% /bootems %guidf% ON @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidf% osdevice ramdisk=[boot]\sources\%F1%,%guidram% @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guidf% device ramdisk=[boot]\sources\%F1%,%guidram% @bcdedit.exe /store %BCD-File% /displayorder %guidf% /addlast @for /f "tokens=3" %%a in ('bcdedit.exe /store %BCD-File% /create /d "%E%" /application osloader') do set guide=%%a @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guide% inherit {bootloadersettings} @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guide% path \syslinux\ldlinux.bin @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guide% locale pl-PL @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set %guide% device boot @bcdedit.exe /store %BCD-File% /displayorder %guide% /addlast @bcdedit.exe /store %BCD-File% /create {memdiag} /d "Windows Memory Diagnostic" @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set {memdiag} locale pl-PL @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set {memdiag} device boot @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set {memdiag} path \boot\memtest.exe @bcdedit.exe /store %BCD-File% /set {memdiag} inherit {globalsettings} @bcdedit.exe /store %BCD-File% /toolsdisplayorder {memdiag} /addlast @endlocal pzdr Odnośnik do komentarza
fdd Opublikowano 29 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 BCDEDIT.EXE pochodzi z systemu pena z Twojego artykułu, natomiast pracuje na Windows 8 z wiadomych względów angielskim. 2 opcje prostsze nie pomogły. Ta sekcja "@bcdedit.exe /store %BCD-File% /create {memdiag} /d "Windows Memory Diagnostic"" jest potrzebna ? i tak tego pliku tam nie ma i nie wydaje się być przydatna. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
fdd Opublikowano 29 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 w międzyczasie zerknąłem do zipa z systemem plików pena "uniwersalnego" i sie okazało ze oryginalny bcd ma ponad 200k a mój 20. Po nadpisaniu pliku dodałem ręcznie gruba i działa Dziękuje za pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza
fdd Opublikowano 14 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Witam ponownie Była tu kiedyś poruszona kwestia robienia upgrade dysku SSD. Polecałeś Parted Magic. Okazało się ze to ISO od OCZ o którym ja mowiłem to właśnie GP z wgranym ich programem do dysku. Niestety od paru dni walczę bez powodzenia z podpięciem tego pod GRUBA zarówno tego OCZ jak i PM 6.7. Z jednej strony pisałeś że nie wszystko się da z drugiej strony widzę ze sporo ludzi podpięło wersje 5.x i działa. Znalazłem tez kilka postów z tym samym problemem co u mnie - wersja 6x w pewnym momencie otrzymujemy komunikat błędu o braku pliku pmagic-6.4.sqfs. Da się to uruchomić ? A jeśli nie to jak wgrać ten program OCZ do starszej wersji PM ? Pena mam w formacie NTFS, ..... o syslinux mogę zapomnieć ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 title PMagic kernel /pmagic/bzImage noapic load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw vga=791 loglevel=0 max_loop=256 keymap=pl pl_PL initrd /pmagic/initramfs map --unmap=0:0xff Zwróć uwagę, jaką nazwę ma plik sqfs, z jakiegoś powodu potrafi po rozpakowaniu przekonwertować się na coś w stylu ''pmagic_6.4.sqfs", bardzo łatwo to przeoczyć, no i w PM 6.7 plik powinien nazywać się "pmagic-6.7.sqfs" a nie "pmagic-6.4.sqfs". Następna sprawa, na penie NTFS wiele "odmian" live linuxa może sprawiać kłopoty ponieważ wiele z nich nie posiada obsługi NTFS wbudowanej w jądro co powoduje problemy z dostępem do dodatkowych plików (pluginów i tp.), proponuję rozpocząć od wersji pxe w której wszystko znajduje się w jednym pliku sqsf, sprawia przez to mniej problemów. Ja programu nie wgrywam, po prostu wrzucam go na pena (miejsce nie ma znaczenia), PM bez problemu obsługuje pamięci USB, i odpalam z konsoli, ba można go nawet zassać z poziomu samego PM do updatu i tak musimy mieć w nim aktywne połączenie z siecią bo aktualny firmware ściąga się w momencie odpalenia programu. Jak to w linuksie komendę odpala się ze ścieżką czyli po "cd" do katalogu z programem podajemy ./fwupd a nie fwupd a jako argument podajemy nazwę urządzenia (powinny być odmontowane dojścia do niego) czyli cała komenda np.: ./fwupd /dev/sda Pena mam w formacie NTFS, ..... o syslinux mogę zapomnieć ? W tym momencie tak, ale na liście mailingowej Syslinuxa pojawił się wpis o integracji tego systemu plików w wersji "do odczytu" w najnowszej becie, niestety po padzie całego kernel.org nie ma na razie dostępu do strony projektu z zwłaszcza do plików. pzdr Odnośnik do komentarza
fdd Opublikowano 15 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Do tej pory usilnie usiłowałem uruchomić ISO - bez powodzenia. Twoja koncepcja uruchomienia "rozpakowanego" PM jak zwykle była słuszna i działa bez problemu. Dziękuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi