picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Proszę używaj opcji Edytuj zamiast tworzyć X postów w ciągu, gdy nikt jeszcze nie odpisał. Posty łączę. Nie wiem po co mi podajesz zdezaktualizowany obrazek z uprzednio widocznym pytajnikiem PCI Device. Usuwam. Uzupełniony "wg podłączeń" daje niepotrzebne informacje, chodziło tylko o rozwinięcie USB (czyli Jednoprocesorowy komp > rozwijasz w dół > ten fragment z porozwijanym USB pokaż, rozwiń wszystko do końca). W związku ze znakami dymnymi, też nie wiem w jaki sposób aktualizowałeś sterownik i do czego tak naprawdę. Pobierz ID sprzętowe + dane sterownika dla "Standardowy rozszerzony kontroler hosta PCI to USB" (tak uprzednio to było widać). . Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Przepraszam, zapędziłem się. Pobierz ID sprzętowe + dane sterownika dla "Standardowy rozszerzony kontroler hosta PCI to USB". Szczegóły sterownika: PCI\VEN_10B9&DEV_5239&SUBSYS_52391849&REV_01 PCI\VEN_10B9&DEV_5239&SUBSYS_52391849 PCI\VEN_10B9&DEV_5239&CC_0C0320 PCI\VEN_10B9&DEV_5239&CC_0C03 Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Nie wiem co uprzednio aktualizowałeś. Ten "Standardowy rozszerzony kontroler hosta PCI to USB" (aktualnie jadący na przestarzałych sterownikach MS z roku 2002) ma się przemienić w "Rozszerzony ULi..." (na sterownikach ULi z 2005). Czyli powtarzaj procedurę, którą omawiałam wcześniej: prawoklik na "Standardowy rozszerzony ..." > Aktualizuj sterownik > Nie tym razem > Zainstaluj z wybranej lokalizacji (Zaawansowane) > Nie szukaj, sam wybiorę > Z dysku > wskazujesz folder USB20 z paczki ULi. Restart komputera. . Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 28 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Oby na pewno to jest ten folder C:\Documents and Settings\Czege\Pulpit\ULi_Integrated220\IntegratedDriver2.20\USB20 ? Opisze co po kolei robię : 1.Wchodzę w MU 2.Klikam prawym na "Standardowy rozszerzony...." --> właściwości -->Sterownik--> Aktualizuj sterownik-->nie, nie tym razem-->zainstaluj z listy (zaawansowane)--> Uwzględnij tę lokalizację, wybieram lokalizację C:\Documents and Settings\Czege\Pulpit\ULi_Integrated220\IntegratedDriver2.20\USB20 --> Dalej szuka i wyskakuję Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Oby na pewno to jest ten folder C:\Documents and Settings\Czege\Pulpit\ULi_Integrated220\IntegratedDriver2.20\USB20 ? Readme paczki: #### ULi Integrated Driver(...)13.USB 2.0 controller 1.76 for Win98SE/WinME/Win2K/2003/WinXP. Zawartość pliku AliEhci.inf: ;;/////////////////////////////////////////////;; ;; AliEhci.inf ;; ;; Copyright © ULI. ;; ;; 09/07/2005 ;; ;;/////////////////////////////////////////////;; [Version] Signature="$CHICAGO$" Provider=%ALi% Class=ALiUSB ClassGuid={4B571702-E6C6-4db1-A2C6-FD1D53A70FC3} DriverVer = 09/07/2005,5.1.2600.0176 ;CatalogFile=aliehci.cat [sourceDisksNames] 1="EHCI Driver Installation Disk",,, [sourceDisksFiles] AliEhci.sys = 1 AliHub.sys = 1 AliRtHub.sys = 1 ALiGP.sys=1 GreenMk.exe = 1 RunQFE.EXE = 1 [Manufacturer] %MfgName%=ALi [ALi] %ALI_USBEHCD.DeviceDesc%=ALIEHCD,PCI\VEN_10B9&DEV_5239&CC_0C03 %OEM0_USBEHCD.DeviceDesc%=ALIEHCD,PCI\VEN_10B9&DEV_5239&SUBSYS_11021735 %ALIHUB.DeviceDesc%=ALIHUB,{4B571702-E6C6-4db1-A2C6-FD1D53A70FC3}\CLASS_09&SUBCLASS_00 %ALIROOTHUB.DeviceDesc%=ALIROOTHUB,{4B571702-E6C6-4db1-A2C6-FD1D53A70FC3}\EHCI_ROOT_HUB %ALICOMPOSITE.DeviceDesc%=ALICOMPOSITE,{4B571702-E6C6-4db1-A2C6-FD1D53A70FC3}\ALICOMPOSITE [DestinationDirs] ALIEHCD.Files.Ext = 10,SYSTEM32\DRIVERS ALIEHCD.DelFiles.Ext = 10,SYSTEM32\DRIVERS ALIEHCD.GreenMark = 11, ;QFERUN = 1, [ClassInstall] Addreg=ALiUSB98_ClassReg [ALiUSB98_ClassReg] HKR,,,,%USBClassName% HKR,,Icon,,-20 [ClassInstall32] Addreg=ALiUSBClassReg [ALiUSBClassReg] HKR,,,,%USBClassName% HKR,,Icon,,-20 HKR,,NoInstallClass,,1 [ALIEHCD] CopyFiles=ALIEHCD.Files.Ext,ALIEHCD.GreenMark DelFiles=ALIEHCD.DelFiles.Ext AddReg=ALIEHCD.AddReg,ALIEHCD.AddReg2 [ALIEHCD.NT] CopyFiles=ALIEHCD.Files.Ext DelFiles=ALIEHCD.DelFiles.Ext AddReg=ALIEHCD.AddReg,ALIEHCD.AddReg.NT [ALIEHCD.NT.Services] AddService = ALIEHCD, 0x00000002, ALIEHCD.AddService [ALIEHCD.AddService] DisplayName = %ALI_USBEHCD.DeviceDesc% ServiceType = 1 ; SERVICE_KERNEL_DRIVER StartType = 2 ; SERVICE_AUTO_START ErrorControl = 1 ; SERVICE_ERROR_NORMAL ServiceBinary = %10%\System32\Drivers\ALIEHCI.sys LoadOrderGroup = Base [ALIEHCD.AddReg] HKR,,DevLoader,,*ntkern HKR,,NTMPDriver,,AliEhci.sys ;HKLM,Software\ULi,"FIFOEnable",,"1" [ALIEHCD.AddReg2] HKLM,Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run,"ALiUSBfix",,"%11%\GREENMK.exe" HKLM,Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunONCE,"QFERUN",,"%1%\RunQfE.exe" ;HKLM,Software\ULi,"ULiUSBID",,"1" [ALIEHCD.Files.Ext] AliEhci.sys AliHub.sys AliRtHub.sys AliGP.sys [ALIEHCD.GreenMark] GreenMk.exe [QFERUN] RunQFE.EXE [ALIEHCD.DelFiles.Ext] AliEhci.sys,,,1 AliHub.sys,,,1 AliRtHub.sys,,,1 AliGP.sys,,,1 [ALIHUB] AddReg=ALIHUB.AddReg [ALIHUB.NT] AddReg=ALIHUB.AddReg.NT [ALIHUB.AddReg] HKR,,DevLoader,,*ntkern HKR,,NTMPDriver,,"AliHub.sys" [ALIHUB.AddReg.NT] HKR,,DevLoader,,*ntkern HKR,,NTMPDriver,,"AliHub.sys" [ALIHUB.NT.Services] AddService = alihub, 0x00000002, ALIHUB.AddService [ALIHUB.AddService] DisplayName = %ALIHUB.DeviceDesc% ServiceType = 1 ; SERVICE_KERNEL_DRIVER StartType = 3 ; SERVICE_DEMAND_START ErrorControl = 1 ; SERVICE_ERROR_NORMAL ServiceBinary = %12%\AliHub.sys LoadOrderGroup = Base [ALIROOTHUB] AddReg=ALIROOTHUB.AddReg [ALIROOTHUB.NT] AddReg=ALIROOTHUB.AddReg.NT [ALIROOTHUB.AddReg] HKR,,DevLoader,,*ntkern HKR,,NTMPDriver,,"AliRtHub.sys" [ALIROOTHUB.AddReg.NT] HKR,,DevLoader,,*ntkern HKR,,NTMPDriver,,"AliRtHub.sys" [ALIROOTHUB.NT.Services] AddService = aliroothub, 0x00000002, ALIROOTHUB.AddService [ALIROOTHUB.AddService] DisplayName = %ALIROOTHUB.DeviceDesc% ServiceType = 1 ; SERVICE_KERNEL_DRIVER StartType = 3 ; SERVICE_DEMAND_START ErrorControl = 1 ; SERVICE_ERROR_NORMAL ServiceBinary = %12%\AliRtHub.sys LoadOrderGroup = Base [ALICOMPOSITE] AddReg=ALICOMPOSITE.AddReg [ALICOMPOSITE.NT] AddReg=ALICOMPOSITE.AddReg.NT [ALICOMPOSITE.AddReg] HKR,,DevLoader,,*ntkern HKR,,NTMPDriver,,"AliGP.sys" [ALICOMPOSITE.AddReg.NT] HKR,,DevLoader,,*ntkern HKR,,NTMPDriver,,"AliGP.sys" [ALICOMPOSITE.NT.Services] AddService = aligp, 0x00000002, ALICOMPOSITE.AddService [ALICOMPOSITE.AddService] DisplayName = %ALICOMPOSITE.DeviceDesc% ServiceType = 1 ; SERVICE_KERNEL_DRIVER StartType = 3 ; SERVICE_DEMAND_START ErrorControl = 1 ; SERVICE_ERROR_NORMAL ServiceBinary = %12%\AliGP.sys LoadOrderGroup = Base [strings] USBClassName="Universal Serial Bus Controllers" ALi="ULi Corporation" ALIHUB.DeviceDesc="Generic Hub on USB 2.0 Bus" ALICOMPOSITE.DeviceDesc="USB Composite Device" MfgName="ULI" ALI_USBEHCD.DeviceDesc="ULi PCI to USB Enhanced Host Controller" OEM0_USBEHCD.DeviceDesc="USB2.0 PCI to USB Enhanced Host Controller" ALIROOTHUB.DeviceDesc="USB 2.0 Root Hub" Może z innej strony potraktujmy. Widać, że USB chodzi na strasznie starych sterownikach Microsoftu. Tu oto w bazie wiedzy MS problem z XP SP2 i jego wersją sterownika USB 2.0: KLIK. Aktualnie to na tym wadliwym MS siedzisz. Sprawdź podstawy raz jeszcze: "Standardowy rozszerzony ..." > Aktualizuj sterownik > tym razem zaznacz połączenie z witryną Windows Update > wyniki? A tak w ogóle to i tak, co już tu było wałkowane, do aktualizacji cały Windows (instalacja SP3 z podanego wcześniej linka + wejście na Windows Update i załadowanie wydań post SP3). Powątpiewam, czy przed formatem Windows był w odpowiednim stanie aktualizacji, bo zadawałeś na początku pytanie: "nie wiem jakie to "wszystkie inne łaty wydane po SP3"" . Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 28 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Sprawdź podstawy raz jeszcze: "Standardowy rozszerzony ..." > Aktualizuj sterownik > tym razem zaznacz połączenie z witryną Windows Update > wyniki? Wynik końcowy nie przyniósł rezultatu ponownie, nadal to samo. Powątpiewam, czy przed formatem Windows był w odpowiednim stanie aktualizacji, bo zadawałeś na początku pytanie: "nie wiem jakie to "wszystkie inne łaty wydane po SP3"" Nie był... niestety nie posiadam komputera nowego już ma swoje lata a ja nie potrzebuje lepszego, raczej system Vista będzie zamulał, dlatego posiadam win xp sp3 postaram się te aktualizację zrobić i dam znać, dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 marekW i na elektrodzie.pl sugerowali Ci aktualizację BIOS-u z uwagi na Modify USB code. , co kompletnie olałeś - więc może chociaż podasz jaką masz wersję BIOS-u? http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=775Twins-HDTV&o=BIOS Tak profilaktycznie, opcje w BIOS-ie dotyczące USB ustawione są na Enabled? BTW Masz jakiś dodatkowy kontroler USB na PCI? Urządzenia zewnętrzne Kontroler USB1 ULi/ALi M5237 USB Open Host Controller Kontroler USB1 ULi/ALi M5237 USB Open Host Controller Kontroler USB1 ULi/ALi M5237 USB Open Host Controller Kontroler USB2 ULi/ALi M5273 USB 2.0 Host Controller Literówka? 37 vs 73? Mostek południowy wg specyfikacji to - Southbridge: Uli® 1573 To co instalowałeś w zasadzie powinno problem rozwiązać. Jeśli masz zewnętrzy kontroler spróbowałbym go wypiąć by sprawdzić czy to on nie miesza. Spotkałem się też z przypadkami, że problem z USB wynikał z kiepskiego zasilania. Tutaj pozostaje kwestia przetestowania na innym, markowym zasilaczu. Na płycie głównej masz dwa złącza do wyprowadzenia USB na przedni panel, więc możesz przepiąć na ten drugi i sprawdzić podłączenia na przednim panelu. Tyle, że tutaj przy kiepskim zasilaniu wpływ może mieć też długość/jakość kabla. Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 28 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Problem rozwiązany. Wszedłem na stronę http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=775Twins-HDTV&o=BIOS pobrałem 2.10 12/18/2006 Windows® 553.15KB Modify USB code. KLIK Zainstalowałem, wszedłem do Biosa następnie w ACPI SETTINGS zaznaczyłem PCI DEVICES POWER ON na "Enable" bo było na disable i wszystko działa czyta Pendriva, myszka się już nie zacina Chciałbym bardzo podziękować picasso, że włożyła wszelkie starania by pomóc w rozwiązaniu problemu, jesteś wielka "3oo" Dzięki wielkie Życzę miłego dnia !! Pełen profesjonalizm polecam forum!! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi