hom3r Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Witam, mam problem gdy podłączam pendriva do USB wyskakuje że znalazło USB DEVICE po czym wyskakuje komunikat : "Jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera ma awarię ale system Windows nie może go rozpoznać" Gdy podłączam myszkę która jest z portem USB działa tylko zacina się, dodam też że sprawdzałem na Linux puppy i myszka działała bez zarzutów, pendrive na innych komputerach też działa poprawnie. W Menadżerze urządzeń odznaczyłem też "Zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii" wtedy pojawił się komunikat: "Znaleziono nowy sprzęt USB DEVICE " W menadżerze urządzeń pokazany jest też żółty znak zapytania przy" Inne urządzenia" a pod tym jest "PCI DEVICE" Nazwa płyty głównej ASRock 775Twins-HDTV (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 1 AMR, 2 DDR DIMM, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN) Typ komputera Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI System operacyjny Microsoft Windows XP Professional SP2 Urządzenia zewnętrzne Kontroler USB1 ULi/ALi M5237 USB Open Host Controller Kontroler USB1 ULi/ALi M5237 USB Open Host Controller Kontroler USB1 ULi/ALi M5237 USB Open Host Controller Kontroler USB2 ULi/ALi M5273 USB 2.0 Host Controller Forum Fixitpc polecił mi "znajomy" który twierdził że użytkownicy korzystający z tego forum "wiedzą o czym piszą" a składa się tak że od ponad 1,5 miesiąca nie mogę rozwiązać tego problemu. Bardzo prosiłbym potraktowanie tego poważnie . Z poważaniem homer. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 To temat do działu Hardware. Przenoszę. Gdy podłączam myszkę która jest z portem USB działa tylko zacina się, dodam też że sprawdzałem na Linux puppy i myszka działała bez zarzutów, pendrive na innych komputerach też działa poprawnie. 1. Wstępnie wypróbuj klasycznej procedury z tematu KLIK. Start > Uruchom > devmgmt.msc, z menu Widok włącz pokazywanie ukrytych urządzeń. Odinstaluj cały zestaw USB. Włącz pokazywanie ukrytych plików w Mój komputer > Narzędzia > Opcje folderów > Widok: zaznacz Pokaż ukryte pliki i foldery + odptaszkuj Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego. Uruchom wyszukiwarkę Windows (skonfiguruj, by przeszukiwała ukryte pliki) i wyszukaj infcache. Znalezione skasuj. Wyłącz komputer. Uruchom ponownie i sprawdź czy są jakieś skutki. 2. Dodatkowa uwaga: XP SP2?! Tak nie może pozostać, krytyczne luki, Windows-sitko pozbawiony wsparcia (MS nie dopuszcza do aktualizowania systemów poniżej progu SP3). Obowiązkowo należy uzupełnić Service Pack 3 (to rok ... 2008!) oraz wszystkie inne łaty wydane po SP3 z Windows Update. Jeśli po instalacji SP3 Windows Update nie wykryje go jako zainstalowanego, należy zaktualizować Agenta WU: KLIK. . Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Żadnych skutków po zastosowaniu się do 1 punktu. "Znaleziono nowy sprzęt USB DEVICE " "Twój sprzęt jest zainstalowany i gotowy do użycia" . Co do SP3 miałem go przed formatem którego robiłem wczoraj, ale już go instaluje tylko mały problem nie wiem jakie to "wszystkie inne łaty wydane po SP3" Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Co do SP3 miałem go przed formatem którego robiłem wczoraj O formacie (który wyklucza pewne rzeczy / oczyszcza pole) nic tu nie wspominałeś. Nie jest również powiedziane czy zainstalowałeś zewnętrzne sterowniki sprzętowe od producenta majdanu (a nie tylko te wbudowane w system ładowane z instalatora CD XP). "Znaleziono nowy sprzęt USB DEVICE " W menadżerze urządzeń pokazany jest też żółty znak zapytania przy" Inne urządzenia" a pod tym jest "PCI DEVICE" Pobierz Właściwości urządzeń > karta Szczegóły > popatrz czy jest wykryty identyfikator sprzętowy > te ID tu przeklej. nie wiem jakie to "wszystkie inne łaty wydane po SP3" Dowiesz się jak zainstalujesz SP3 i wejdziesz na Windows Update. . Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 tylko mały problem nie wiem jakie to "wszystkie inne łaty wydane po SP3" Wszystkie aktualizacje wydane po zainstalowaniu SP3 w ramach Windows Update. Będzie tego baaaardzo dużo. Upsss Nie widziałem Cię @Picasso. Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 PCI\VEN_10B9&DEV_5287&SUBSYS_52871849&REV_02 PCI\VEN_10B9&DEV_5287&SUBSYS_52871849 PCI\VEN_10B9&DEV_5287&CC_010601 PCI\VEN_10B9&DEV_5287&CC_0106 to jest to ID z tych innych urządzeń. A tu widok Menadżera urządzeń : Co do sterowników zainstalowałem: http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=775Twins-HDTV&o=XP Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 ID sprzętowe wskazuje ULi SATA/RAID Controller. Ponawiam pytanie: czy instalowałeś sterowniki producenta? - Na stronie Asrock jest następujący zestaw pod tę płytę dla XP: KLIK. - Sterowniki dla chipsetu ULi są też na stronie nVidia: KLIK. W paczce ze strony nVidia jest w zasadzie to samo w zbiorze SATA co w paczce ze strony Asrock. Wystąpienie PCI\VEN_10B9&DEV_5287 potwierdzone w inf instalacyjnym: ....SATA_XP64_XP_2K(1.004)\M5287\WIN_XP\ULISATA.INF EDIT: doedytowałeś, nie widziałam tego: Co do sterowników zainstalowałem http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=775Twins-HDTV&o=XP Czyli instalowałeś sterowniki SATA? Jeśli tak, dwukliknij na to pytajnikowe PCI device i co za błąd tam widać. . Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 (edytowane) Przydało by się zaktualizować bios (ostatni coś tam modyfikuje z USB, cokolwiek to znaczy) a po drugie może coś takiego pomoże: http://www.nvidia.co...li_drivers.html Byłaś nieco szybsza picasso, ale tak czy siak witamy w gronie sprzętowców. Edytowane 27 Września 2011 przez marekW Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Po zainstalowaniu Sterowników SATA zniknął znak zapytania w PCI DEVICE nie ma w ogóle teraz @UP Chodzi o to USB2_EHCI_315 ?? picasso czekam na dalsze wskazówki . Gdy naciskam na dymek który pojawia się po włożeniu pendriva wyskakuję : Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Dostałeś link do globalnej paczki ULi, która ma wszystkie wymagane sterowniki. Wg tego co tu widzę instalowałeś wybiórczo sterowniki ze strony Asrock (gdyż SATA okazało się być jednak nie zainstalowane), więc doinstaluj i resztę. W paczce są sterowniki USB (chodzi o USB 2.0). PS. Zaś ta paczka USB2_EHCI_315, mimo opisu, i tak nie ma w środku wersji pod Windows, tam jest tylko *.sit dla Maca. Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 z tego linku http://www.nvidia.com/page/uli_drivers.html Które ściągnąć : Integrated220 Integrated213 ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Występuje tu oczywista różnica wersji, ale dotyczy ona adresowania platformy Vista. Pod kątem sterowników USB nie ma znaczenia którą pobierzesz, gdyż pod USB 2.0 w obu są dokładnie te same wersje plików. Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Podczas instalacji znika okienko i powraca do pulpitu, nie jestem pewny czy sterowniki się zainstalowały ponieważ nie bylo komunikatu że sterowniki zostały pomyślnie zainstalowane, zrobiłem reset komputera i nadal wyskakuje problem w Panelu sterownia mam : Uli Sata Driver, Uli LAn Driver, Uli PCI 10-100 fast Ethernet Controller Driver. To wszystko związane z "Uli" Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Podczas instalacji znika okienko i powraca do pulpitu Rozbij opakowanie na czynniki pierwsze, by wyekstraktować bezpośredni instalator dla USB. Jeśli nie masz, zaopatrz się w 7-zip, za jego pomocą rozpakuj dwustopniowo: ULi_Integrated220.zip > z tego powstanie IntegratedDriver2.20.exe > rozpakowujesz ponownie. Otrzymasz gotowy katalog z rozebranymi sterownikami, wchodzisz do katalogu USB20 i z prawokliku na AliEhci.inf opcja Instaluj. . Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Zrobiłem wdg, wskazówek po naciśnięciu "Zainstaluj" nic się nie działo poza tym że ikonki mrugnęły, to jest prawidłowa reakcja? Oczekiwałem że wyskoczy instalator Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Tak wygląda instalowanie bezpośrednio z INF (otwórz go sobie w Notatniku to zobaczysz jakie operacje robi). Zresetuj system i sprawdź co z USB. Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Nadal to samo : Wyskakuje powiadomienie "dymek" "Jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera ma awarię ale system Windows nie może go rozpoznać" " a zaraz po tym Twoje urządzenie jest zainstalowane i gotowe do użycia. " Wchodzę w Mój Komputer i nie widzę dysku wymiennego , myszkę usb podłączam działa ale przerywa czyli bez zmian. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Wypróbuj jeszcze podania sterowników USB z menedżera urządzeń: uruchom menedżer urządzeń, z prawokliku na dane USB opcja Aktualizuj sterownik > Nie tym razem > Zainstaluj z wybranej lokalizacji (Zaawansowane) > Nie szukaj, sam wybiorę > Z dysku > wskazujesz folder z INF. Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 folder .inf czyli C:\WINDOWS\inf tak to rozumiem. Po szukaniu rezultat: Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 folder .inf czyli C:\WINDOWS\inf tak to rozumiem Nie. Ty masz wskazać folder sterowników z INF z co dopiero rozpakowanej paczki ULi. . Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 C:......\ULi_Integrated220\IntegratedDriver2.20\USB20 ten folder? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Tak, cały czas przecież o nim mówimy. Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Niestety nadal to samo , ten sam komunikat Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Oczywiście zresetowałeś system? W menedżerze urządzeń owo "USB DEVICE", co widać w karcie Szczegóły (ID sprzętowe) oraz w karcie Sterownik (szczegóły sterownika). Pokaż menedżer urządzeń na ustawieniu Widok > Urządzenia według połączeń z rozwiniętymi USB. Odnośnik do komentarza
hom3r Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Do wyboru mam tylko to co na scrennie oczywiście chodzi mi o "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" które to może być.. nieznane urządzenie ? Nieznane urządzenie Glowny koncentrator USB Urządzenia według połączeń: Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi