Arturqq20 Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Witam, mam problem z komputerem tzn. potrafi się w nieoczekiwanym momencie zresetować, początkowo myślałem że jest to problem sprzętu, ale każdy podzespół sprawdziłem na innym komuterze i nie było problemów, pamięci testowałem na dwóch różnych komuterach i nie było ani jednego błędu. Zastanawiam się czy to nie jest wina oprogramowania, a raczej wirusów. Nadmienie że nie użytkuje go na codzień (komp rodziców) kiedyś był instalowany antywirus Avira na chwilę obecną nie wiem czy był jakoś wyłączony czy były jakieś problemy ale nie chodził zainstalowałem go jeszcze raz i przy pełnym skanowaniu wykrył 56 wirusów. Przez weekend zajmował się nim ktoś inny i domniemywam że był skanowany programem Combofix nie widzę śladów po nim ale jestem tego pewien na 99 %. Jeśli można prosić o pomoc ewentualnie skazówki na co można zwrócić uwagę. Pozdrawiam OTL.Txt Extras.Txt gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Przez weekend zajmował się nim ktoś inny i domniemywam że był skanowany programem Combofix nie widzę śladów po nim ale jestem tego pewien na 99 %. To ja daję 100%, bo są niewątpliwe ślady w logu OTL. mam problem z komputerem tzn. potrafi się w nieoczekiwanym momencie zresetować Log z GMER prezentuje przyczynę restartów / BSOD = rootkit w MBR dysku: ---- Devices - GMER 1.0.15 ---- Device \Driver\Disk \Device\Harddisk0\DR0 89C30A0A ---- Processes - GMER 1.0.15 ---- Process C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE (*** hidden *** ) 3632 Process C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE (*** hidden *** ) 3712 ---- Disk sectors - GMER 1.0.15 ---- Disk \Device\Harddisk0\DR0 Whistler@MBR code has been found Disk \Device\Harddisk0\DR0 sector 00: rootkit-like behavior 1. Uruchom Kaspersky TDSSKiller i dla wyniku z trojanem Whistler utrzymaj domyślnie dobraną przez narzędzie akcję Cure. Zresetuj system. 2. Po restarcie wygeneruj nowy log z GMER oraz log z Kaspersky TDSSKiller. . Odnośnik do komentarza
Arturqq20 Opublikowano 19 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Postąpiłem zgodnie z instrukcją, załączam logi. Zauważyłem też jedną sprawę wpinając pendrive do usb, próbując odtworzyć katalogi z niego wyskakuje komunikat że jest niesformmatowany i się pyta czy go sformatować. Czy to może jest wina jakiegoś złośliwego oprogramowania ? czy może złe ustawienia na komputerze ? TDSSKiller.2.5.22.0_19.09.2011_20.07.10_log.txt gmer1.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Rootkit wygląda na wyeliminowanego. Wykonaj końcowe kroki: 1. Dla własnego bezpieczeństwa zmień hasła logowania w serwisach. Rootkity MBR mają predyspozycje do łowienia danych. 2. Proponuję dorzucić do Avira zaporę z HIPS. Darmowe propozycje: PrivateFirewall, Online Armor Free, COMODO Firewall. 3. Wykonaj aktualizacje oprogramowania: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216020FF}" = Java 6 Update 20"{8727531E-6C58-4852-A90B-39CF45E269A9}" = OpenOffice.org 3.2"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A94000000001}" = Adobe Reader 9.4.6 - Polish"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 10 Plugin"Gadu-Gadu" = Gadu-Gadu 7.7"Mozilla Firefox (3.6.22)" = Mozilla Firefox (3.6.22) - Podstawy aktualizacyjne rozpisane tutaj: INSTRUKCJE. - Stare Gadu (niskie bezpieczeństwo = brak szyfrowania, niepełnosprawna obsługa własnej sieci) można zastąpić dobrą alternatywą. W temacie Darmowe komunikatory jest zlokalizowany opis WTW. Bardzo dobry komunikator alternatywny: portable, zero reklam, obsługa wszystkich ważnych cech protokołu GG10, import archiwum widzianej tu wersji Gadu. 4. Na koniec wyczyść lokalizacje tymczasowe (TFC - Temp Cleaner) oraz foldery Przywracania systemu (INSTRUKCJE). Zauważyłem też jedną sprawę wpinając pendrive do usb, próbując odtworzyć katalogi z niego wyskakuje komunikat że jest niesformmatowany i się pyta czy go sformatować. Czy to może jest wina jakiegoś złośliwego oprogramowania ? Czy to ma miejsce także teraz po usunięciu rootkita z MBR i restarcie systemu? . Odnośnik do komentarza
Arturqq20 Opublikowano 19 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Wszystko w porządku, problem z usb również usunięty. Komputer chodzi już jakiś czas bez żadnego restartu. Dziękuje za pomoc i poświęcony czas. Swoją drogą naprawdę bardzo fajne forum, znalazłem tu sporo ciekawych informacji na pewno się kiedyś przyda Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Mam nadzieję, że wykonałeś kroki zabezpieczające (to ważne, rootkit się jednak zagnieździł). Temat rozwiązany, zamykam. Swoją drogą naprawdę bardzo fajne forum Dziękuję. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi